În cadrul Proiectului de modernizare a echipamentului medical în IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, finanțat de Kusanone Grant Program, cu sprijinul financiar al Guvernului Japoniei au fost procurate: 2 lămpi de operație, 1 dispozitiv de inhalare a anesteziei, 1 sigilator de vase sangvine Ligasure.
Astăzi, dna Eiko Ishiguro, consultant Kusanone, a făcut o vizită pentru evaluarea echipamentelor medicale.
IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, mulțumește Guvernului Japoniei pentru echipamentul medical performant.
„Un nou început pentru un nou născut”.
Ziua Internațională a Voluntariatului, a fost sărbătorită de Societatea Crucea Roșie prin donația a peste 100 de baby kit-uri care conțin lucruri necesare pentru confortul copiilor, în colaborare cu International Federation of Red Cross and Red Crescent Societes.
IMSP SCM „Gheorghe Paladi” mulțumește pentru această donație, pentru grija față de micii pacienți.
1 decembrie- Ziua Mondială de Combatere SIDA, este marcată anual în semn
de solidaritate față de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA. Conceptul campaniei naționale 2023 “Vocea Comunităților contează”, are drept scop conștientizarea și educarea populației privind reducerea riscului de răspândire a infecției, reducerea discriminării împotriva persoanelor care trăiesc cu HIV.
În IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, au avut loc mai multe activități de informare atât a pacienților cât și a personalului medical.
IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, a semnat un acord de colaborare cu Asociația Obștească „Asociația Națională pentru susținerea alăptării” în cadrul proiectului „Mămica Alăptează”.
Mămicile sunt informate, consultate profesionist despre alăptare, recomandările acestora se bazează exclusiv pe recomandările emise de UNICEF și OMS. Consultantul ghidează mămica când și cum este bine să alăpteze, pozițiile optime, dificultățile care apar în perioada alăptării.
17 noiembrie – Ziua Mondială a Prematurității
La IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, copiii născuți prematur sunt îngrijiți 24/7 în secțiile de Reanimare a Nou-născuților și Secția Îngrijire, Recuperare și Supraveghere neonatală a prematurilor.
Datorită devotamentului, implicarea medicilor și asistentelor medicale, sub conducerea Șefului de departament neonatal-pediatric Dorina Rotaru, copiii născuți înainte de termen obțin performanțe. Cooperarea tuturor colaboratorilor medicali, munca în echipă, sunt esențiale pentru primele zile de viață a micilor luptători.
14 noiembrie: Ziua Mondială a Diabetului
Sloganul campaniei 2023: “Conștientizează riscul, asumă-ți responsabilitatea”. La 13 noiembrie curent în cadrul Secției Consultative de Perinatologie a IMSP Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului 2023, a fost organizată o masă rotundă la care a participat un grup de viitoare mămici care au un diagnostic de diabet gestational (diabet determinat de sarcină), moderator fiind dna Veronica Cernelev, medic endocrinolog-consultant.
Evenimentul de transmitere a 9 ambulanțe pentru instituțiile medicale
Astăzi, la Ministerul Sănătății a avut loc distribuirea oficială a 9 ambulanțe de tip A, donate de către Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), proiect cofinanțat de Uniunea Europeană.
Toate ambulanțele sunt dotate cu echipament conform standardelor înalte de transport al pacienților. Ambulanțele au fost repartizate la IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, IMSP Institutul Mamei și Copilului, IMSP Spitalul Clinic Bălți și în spitalele rationale din Orhei, Edineț, Caușeni, Ungheni, Soroca, Ceadîr-Lunga.
Lansarea Rețelei Naționale de Colposcopie din Republica Moldova
Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) a anunțat extinderea accesului la serviciile de colposcopie în Republica Moldova, prin modernizarea a 12 unități de colposcopie din întreaga țară. Aceasta va contribui la reducerea incidenței cancerului de col uterin. Rețeaua Națională de Colposcopie a fost realizată cu sprijinul Fondul ONU pentru Populație (UNFPA) cu suportul financiar al Guvernului Marii Britanii.
Săptămâna Internațională de Prevenire a Intoxicațiilor cu Plumb- 22-28 octombrie : ”Stop Intoxicației cu plumb în copilărie “.
Plumbul este un metal greu, care poate fi toxic pentru organismul uman, fiind inclus de OMS în lista celor 10 substanțe chimice cu risc major pentru sănătate. Atunci când nivelul din organism este prea ridicat, pot fi afectate diferite sisteme din organism: sistemul nervos central, cardiovascular, gastrointestinal, reproductiv, hematologic, renal, imunologic; îndeosebi la copii, deoarece creierul și sistemul nervos sunt în curs de dezvoltare.
10 octombrie- Ziua Mondială a Sănătății Mintale
“O stare de sănătate în care individul își realizează abilitățile, poate face față tensiunilor vieții, poate lucra productiv și este capabil să contribuie la dezvoltarea comunității” Organizația Mondială a Sănătății. Sănătatea mintală reprezintă starea noastră de bine emoțională, psihică și socială. Afectează modul în care gândim, simțim și acționăm.
Micii luptători- copiii care se grăbesc să vină mult mai devreme pe lume.
Pentru prematuri, fiecare zi e o luptă pentru viață, din care ei reușesc să fie învingători datorită mamelor puternice și cadrelor medicale.
În IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, departamentul neonatal-pediatric sub conducerea șefului de departament Dorina Rotaru, cel mai important pentru acești copii sunt măsurate luate, rapiditatea intervenției, alimentația corespunzătoare, și sprijinul cadrelor medicale.
Dragi graviduțe, vă invităm la cursurile săptămânale de instruire antenatală dedicată viitorilor părinți.
Cursurile sunt destinate atât viitoarelor mămici, cât și persoanelor care le vor acompania la naștere.
Participanții beneficiază de vizita ghidată a maternității.
În fiecare zi de marți și joi, ora 14:00, IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, bloc A, etajul 1, Secția Consultativă de Perinatologie.
Participarea este gratuită, în baza programării prealabile la tel: 022 809 560.
Ziua Mondială a Inimii, 29 septembrie 2023 – Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, în parteneriat cu Compania „KAUFLAND” SRL, organizează eveniment social de donare voluntară a sângelui în rândul populației generale.
Acest eveniment cu genericul „Donează sânge, arată că îți pasă! Viața orașului Tău este în mâinele tale!”, este dedicat Zilei orașului Chișinău – 14 octombrie și se va desfășura în perioada 11 -13 octombrie 2023.
Ziua Mondială a Inimii, 29 septembrie 2023 – „Să ne folosim inima pentru fiecare inimă”
Ziua Mondială a Inimii, este marcată anual pe 29 septembrie cu scopul de a crește gradul de conștientizare a populației cu privire la bolile cardiovasculare. În Republica Moldova, pe parcursul a două decenii, bolile cardiovasculare se plasează pe primul loc printre cauzele de deces.
IMSP SCM “Gheorghe Paladi” a semnat un acord de colaborare cu Asociația Obștească “Asociația Națională Pentru Susținerea Alăptării” în cadrul proiectului “Protecția și promovarea nutriției, sănătății fizice și a bunăstării femeilor însărcinate, a copiilor cu vârsta de pînă la 5 ani și a îngrijirilor acestora”, în colaborare cu Action Against Hunger. Pînă în luna decembrie 2023, vom colabora în vederea promovării alăptării, consultării și informării mamelor despre alăptare.
Totodată se va oferi suportul informațional și educativ, ajutorul practic și metodic proaspetelor mămici.
Ziua Mondială a Rabiei 28 septembrie 2023: „Toți pentru 1, o singură sănătate pentru toți”
Se estimează că 59 000 de oameni mor de rabie în fiecare an. Deoarece mușcăturile de câini cauzează aproape toate cazurile umane, putem preveni decesele prin vaccinarea câinilor și administrarea unui tratament salvator pentru oameni.
În Republica Moldova, cazurile de îmbolnăvire a populației prin rabie sunt destul de rare (2003-2023 înregistrate 2 cazuri), dar este o problemă majoră de sănătate publică. Anual în instituțiile medicale se adresează 4500- 5000 persoane afectate de diferite categorii de animale, acestor persoane li se acordă asistența antirabică corespunzătoare.
Consiliul medical 27.09.2023, Gestionarea deșeurilor medicale și menagere în cadrul IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, implementarea planului de măsuri privind gestionarea deșeurilor.
Deșeurile medicale, sunt toate deșeurile generate de unitățile de îngrijiri medicale (seringi uzate, pansamente utilizate, părți ale corpului, probe de diagnostic, sânge, substanțe chimice, produse farmaceutice, dispozitive medicale și materiale radioactive) care, dacă nu sunt eliminate în mod corespunzător, prezintă un risc sporit pentru sănătatea populației, transmiterea infecţiilor și poluarea mediului ambiant.
Tema – patologia endotelială, este tot mai des abordată în cadrul conferințelor internaționale, din motiv că aceasta contribuie la apariția celor mai severe complicații în sarcină.
Astăzi, în cadrul conferinței medicale, a fost prezentă dna Elena Nosenko, Doctor în științe medicale, Profesor Catedra obstetrică și ginecologie a Universității Naționale de Medicină din Odessa, Ucraina.
Astăzi 20 septembrie, este o zi specială pentru IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, au avut loc 2 externări mai deosebite.
Prima e despre micul luptător Alex, care s-a născut la doar 24 de săptămâni de gestație, cu greutatea de doar 700 de grame. După 118 zile petrecute în spital, avînd multe probleme și provocări legate de prematuritatea extremă, Alexandru azi a fost externat cu greutatea de 2815 grame, pentru a fi alături de întreaga familie.
Al doilea caz e despre externarea tripleților: Felicia, Daria și Dumitru. La data de 9 august, la 32 de săptămâni de gestație, s-au născut la Centrul Perinatologic din or. Bălți.
Prolapsul organelor pelvine, reprezintă căderea organelor genitale (uter, vezică urinară, rect sau colon) prin peretele vaginal, datorită pierderii aparatelor de susținere sau de suspensie ale acestora.
Incidența prolapsului organelor pelvine este de aproximativ 50% în rândul femeilor multipare și este asociată cu o varietate de simptome urinare, digestive și sexuale. Afectează până la 30% dintre femeile cu vârsta peste 50 de ani. Prevalența bolii este în creștere, iar probabilitatea de a necesita corecția chirurgicală este mai mare de 10%.
Ziua internațională de conștientizare privind riscurile consumului de alcool în timpul sarcinii – 9 septembrie.
Tradițional, anual, în cadrul IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, sunt organizate diferite evenimente consacrate zilei de 9 septembrie – Ziua internațională de conștientizare privind riscurile consumului de alcool în timpul sarcinii, inclusiv cu participarea femeilor însărcinate spitalizate în instituție.
Astăzi 06.09.2023, s-a încheiat Spartachiada lucrătorilor medicali din mun. Chișinău, ediția a 49-a, la care au participat 9 instituții medicale, 155 de persoane.
Conform punctelelor acumulate în clasamentul general, echipa IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, a obținut LOCUL ÎNTÎI, pentru merite deosebite în promovarea culturii fizice și sportului, modului sănătos de viață!!!
citește mai mult…
Spartachiada lucrătorilor medicali din mun. Chișinău, ediția a 49-a.
A doua zi de competiții, echipa de volei bărbați al IMSP SCM „Gheorghe Paladi” a ocupat locul III, iar echipa de volei feminin locul V.
La jocul de dame, dl Babuci Marian a ocupat locul II și dna Chiriac Ludmila a ocupat locul III, categoria feminină.
Le dorim succes participanților!!! citește mai mult…
Astăzi, 4 septembrie 2023, în sala sportivă a IMSP SCM „Sfânta Treime”, a fost dat startul Spartachiadei lucrătorilor medicali din mun. Chișinău, ediția a 49-a, la care participă lucrători medicali din 9 instituții medicale. citește mai mult…
Săptămâna Mondială de promovare a alimentației la sân 1-7 august.
„Să facem că alăptarea în condiții de muncă să funcționeze” este apelul lansat de Organizația Mondială a Sănătății. citește mai mult…
Ziua Mondială a hepatitei 28 iulie „O viață, Un ficat – Protejează ambele!”
Ziua Mondială a hepatitei este celebrată anual pe 28 iulie, pentru îmbunătățirea cunoștințelor populației în domeniul hepatitelor virale, promovarea vaccinării contra hepatitei virale B, îmbunătățirea accesului la serviciile de testare și tratament.
Majoritatea persoanelor care trăiesc cu hepatită, nu cunosc că sunt bolnave și ajung în stadii tardive, astfel diagnosticul precoce al hepatitei virale B și C este esențial în cunoașterea statutului și inițierea timpurie a tratamentului. citește mai mult…
În scopul evitării sau minimizării impactului negativ al temperaturilor caniculare asupra sănătății:
🔥 Evitați să ieșiți din casă în intervalul orelor 11:00 – 17:00.
🍶 Consumați apa potabilă suficientă
Utilizați mijloace de protecție:
☂️ umbrele, pălării, ochelari de soare
🌟 cremă protectoare 50 SPF citește mai mult…
În contextul alertei meteo a Serviciului Hidrometeorologic de Stat, cu emiterea Codului galben de caniculă pe teritoriul Republicii Moldova, Comisia pentru situații excepționale a mun. Chișinău a emis o decizie ce cuprinde mai multe recomandări pentru evitarea impactului negativ al temperaturilor caniculare asupra sănătății. citește mai mult…
Cu profun regret, anunțăm trecerea în neființă a Doctorului Metaxa Iacob.
Distins medic, pedagog și savant, reprezintă un exemplu de devotament și demnitate națională, întreaga lui viață fiind consacrată salvării omului și promovarea științei medicale naționale.
IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, exprimă sincere condoleanțe familiei îndurerate.
Anastasia- o luptătoare pentru viață
Anastasia – o luptătoare pentru viață, care s-a născut de doar 550 de grame, la termenul de 27 de săptămâni de gestație, fiind mult grăbită să se nască… Anastasia a fost externată cu greutatea de 2030 de grame, după 77 de zile petrecute în spital. Drumul ei a fost lung, plin de provocări și greutăți pe care le-a trecut ieşind învingătoare!
Ziua Lucrătorului Medical și Farmacistului
Astăzi, 14 iunie, în cadrul Ședinței Consiliului Calității, au fost oferite diplome cu ocazia Zilei Lucrătorului Medical și Farmacistului, din partea Ministerului Sănătății și IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, pentru devotament și dedicație. Felicitări !!!
Lansare de carte, monografia „Sindromul hepatorenal”, de către dl. Arteni Ion, doctor în științe medicale, conferențiar universitar. La aceasta monografie s-a lucrat timp de 3 ani, împreună cu dl Tcaciuc Eugen, doctor habilitat în științe medicale, profesor universitar și dna Cobîltean Lucia, doctor în științe medicale, conferențiar universitar. Această lucrare are drept scop de a prezenta informații noi, de a oferi o actualizare în definirea, clasificarea diagnosticului, fiziopatologia și tratamentul sindromului hepatorenal. Cartea poate fi găsită în biblioteca Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
Ziua Internațională a Copilului- 1 iunie”
Ziua Internațională a Copilului a fost sărbătorită la IMSP SCM „Gheorghe Paladi” cu multe zimbete, muzică și distracție. Evenimentul a debutat cu mesaje de felicitare din partea directorului interimar Dna Mihalcean Luminița, șef departament neonatal-pediatric Dna Rotaru Dorina și asistenta principală Dna Ostrovan Angela. Micii pacienți au primit cadouri, iar animatorii le-au adus zimbete pe chipurile lor. Copilărie fericită tuturor copiilor!!!
31 Mai, Ziua Mondială fără Tutun “Avem nevoie de alimente, nu de tutun” – este moto-ul Zilei Mondiale fără Tutun inițiate de Organizația Mondială a Sănătății. Campania are drept scop creșterea gradului de conștientizare privind impactul tutunului asupra sănătății, mediului și securității alimentare la nivel global. Fumatul reprezintă una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică în Republica Moldova, se estimează, că peste 6000 de persoane (aproximativ 14%) mor în fiecare an din cauza consumului de tutun. Fumătorii mor, în medie, cu 15 ani mai devreme decât nefumătorii. Renunţarea la fumat este unul dintre cei mai importanţi paşi pe care îi puteţi face pentru a vă îmbunătăţi sănătatea.
Campania naţională „Donează sânge, salvează vieţi!”
În perioada 23 mai – 30 iunie Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui organizează Campania naţională de promovare şi recrutare a populaţiei la donarea voluntară de sânge şi componente sanguine cu celebrarea Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge 14 iunie cu genericul „Donează sânge, salvează vieţi!”. citește mai mult…
Seminarul informativ „Școala mamei- împreună pentru noi începuturi”
Seminarul „Școala mamei- împreună pentru noi începuturi!”, care s-a desfășurat pe 26 mai 2023, a adunat mai multe graviduțe frumoase și curioase să afle informații utile despre naștere și perioada de lăuzie. * Mulțumim raportorilor, medicii obstetricieni-ginecologi : Gaitur Ina, Postu Angela, Găină Gheorghe. * Mulțumim sponsorilor evenimentului, companiile: Biessen Pharma, farmacia DITA, Bayer; și Alexandr Gaitur – pentru voluntariat.
Ziua Europeană împotriva obezității
Ziua Europeană împotriva obezității. * Obezitatea reprezintă o afecțiune medicală de nutriție și metabolism, care se manifestă printr-o creștere cu peste 25% a greutății normale. Aceasta poate fi cauzată atât de o alimentație excesivă (exogenă), cît și de tulburări ale glandelor endocrine (endogenă). * Studenții de la Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie „Raisa Pacalo”, au informat pacienții despre: tipurile de obezitate, cauzele obezității și complicațiile medicale.
Anual, în a treia duminică din luna mai se marchează Ziua Mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA. Campania socială cu sloganul „Just Test- Pentru sănătatea ta și a celor din jur”, are drept scop: * Importanța testării HIV * Prevenirea răspîndirii virusului respectiv * Cunoașterea beneficiilor inițierii tratamentului antiretroviral * Reducerea nivelului de discriminare a persoanelor care trăiesc cu HIV Tratamentul antiretroviral, îngrijirea și suportul persoanelor care trăiesc cu HIV, sunt disponibile și se acordă conform protocoalelor naționale, elaborate în baza ultimilor recomandări ale OMS.
IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, invită viitoarele mămici la seminarul informativ: „Școala mamei- împreună pentru noi începuturi!”, unde veți afla informații utile despre: * avantajele nașterii pe cale naturală * riscurile nașterii naturale * indicațiile pentru operația cezariană * cum recunoaștem semnele nașterii * perioadele nașterii * perioada de lăuzie fiziologică * complicațiile perioadei de lăuzie și metodele de tratament Raportori: 1. Gaitur Ina, medic obstetrician-ginecolog, categorie superioară, 17 ani de experiență : Provocările trimestrului III de sarcină. Cum să le facem față. 2. Găină Gheorghe, medic obstetrician-ginecolog, categorie superioară, 16 ani de experiență: Lăuzia fiziologică. Complicații precoce și tardive în lăuzia patologică. 3. Postu Angela, medic obstetrician-ginecolog, categorie superioară, 14 ani de experiență: Totul despre nașterea naturală: cum decurge, la ce să te aștepți și ce avantaje presupune. Vă așteptăm cu drag, vineri 26 mai, ora 14:30, bloc K, Sala de ședințe.
La data de 19.04.2023, la maternitatea SCM “Gheorghe Paladi”, s-au născut tripleți- două fete și un băiețel. Sarcina cu risc sporit a gravidei a fost monitorizată în Secția de patologie a sarcinii. Nașterea tripleților a avut loc prin operație cezariană la termenul de 35-36 de saptămîni. La moment, atît mama cît și nou-născuții sunt în stare satisfăcătoare, fiind monitorizați de personalul medical în Secția Îngrijire, Recuperare și Supravegherea neonatală a prematurilor.
Ziua mondială de combatere a malariei, 25 aprilie.
Malaria este o boală infecțioasă provocată de parazitul Plasmodium, transmisă de la o persoană la alta prin intermediul înțepăturilor de țânțar Anopheles. Malaria este o boală originară în Africa, des întâlnită în țările care au o climă tropicală și subtropicală, principalul factor de risc îl reprezintă călătoriile în zonele în care boala este activă. citește mai mult…
Ceremonia de predare a echipamentului medical finanțat de Kusanone Grant Program, cu sprijinul financiar al Guvernului Japoniei, în cadrul Proiectului de modernizare a echipamentului medical în IMSP SCM „Gheorghe Paladi”. Grantul a fost oferit în valoare de 86617 dolari SUA. Astfel au fos procurate: 2 lămpi de operație, 1 dispozitiv de inhalare a anesteziei, 1 sigilator de vase sangvine Ligasure. citește mai mult…
Ziua mondială a sănătății, sărbătorită anual pe 7 aprilie. Anul acesta, Organizați Mondială a Sănătății serbează cea dea 75 aniversare, cu genericul “Sănatate pentru toți”.Realizările OMS de-a lungul anilor a avut un impact profund asupra sănătății oamenilor din întreaga lume prin: consolidarea sistemelor de sănătate, controlul tutunului, programele de imunizare, controlul bolilor infecțioase, îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate, etc. citește mai mult…
Campania de sensibilizare a populației privind promovarea zilelor de combatere a tuberculozei cu genericul „Da! Putem învinge turberculoza”, 24 martie 2023. Simptomele comune ale tuberculozei pulmonare active sunt tuse cu spută și sînge uneori, dureri în piept, slăbiciune, scădere în greutate, febră și transpirații nocturne. Odată depistat cazul de tuberculoză, cea mai eficientă metodă de a preveni transmiterea bacteriei la alte persoane este tratamentul corect și complet al cazului. Pentru a minimiza șansa de a contracta boala, duceți un stil de viață sănătos: * practicați exerciții fizice * suficientă odihnă și somn * dietă echilibrată * evitați fumatul și consumul de alcool * acoperiți nasul și gura cu un șervețel, în momentul strănutului sau a tusei * spălați mîinile frecvent cu apă și săpun * aerisiți frecvent încăperile * evitați zonele aglomerate și nesanitare.
Vizita oficială a reprezentanților Băncii Mondiale și echipa de implementare a proiectului „Reparația și modernizarea unității de terapie intensivă și blocului operator chirurgical-ginecologic a clădirii din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”.
IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, anunță cu profundă tristețe trecerea în neființă la varsta de 58 de ani a d-lui Andrei Sorici, medic anesteziolog-reanimatolog. Timp de 25 de ani a activat în cadrul instituției noastre, participând la salvarea vieții pacienților, fiind apreciat de către colegi și pacienți. Aducem sincere condoleanțe familiei îndurerate, rudelor și colectivului în care a activat. Lumina veșnică!
Campania de donare voluntară de sînge și componente sanguine cu genericul ” O primăvară de vis, plină de dăruire de viață !”. IMSP Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”, promovează donarea de sînge voluntară, prin participarea personalului medical al instituției, cît și prin îndemnul rudelor pacienților, donatorilor-voluntari. Vă invităm să participați 21 martie 2023, orele 09:00-15:00, holul Centrului Perinatologic.
UNFPA Moldova, cu sprijinul financiar al Guvernului SUA, a transmis echipament performant în domeniul sănătății reproductive către Centrul Perinatal al IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, în valoare de 319 mii dolari SUA. SCM „Gheorghe Paladi”, a fost dotat cu echipament medical performant în domeniul obstetricii și ginecologiei, inclusiv au fost utilate complet 2 săli de operație și 1 sală de naștere, lămpi de operație, echipamente de anestezie, mese de resuscitare pentru secțiile de terapie intensivă a nou-născuților și secțiile de ginecologie. citește mai mult…
Recent pe rețeaua de socializare „Facebook” a apărut o informație relatată public de către doamna Perciun Irina cu privire la alimentația pacienților din instituția IMSP SCM „Gheorghe Paladi”. Plângere pe adresa instituției din partea dnei Perciun Irina sau din partea altor pacienți referitor la alimentație nu a fost înregistrată. IMSP SCM „Gh. Paladi” s-a autosesizat şi a fost convocată o ședință pe data de 09.03.23 cu instituirea unei comisii de anchetă referitor la alimentația pacienților. Conform celor relatate de către medicul epidemiolog al instituţiei, care este responsabil de regimul sanitaro-epidemic în blocul alimentar şi în întreaga instituție, nu există cazuri de intoxicații alimentare sau alte probleme legale de hrana pacienţilor în această perioadă. citește mai mult…
Ziua mondială a cancerului, 4 februarie.
Cancerul reprezintă a doua cauză de mortalitate după bolile cardiovasculare potrivit rapoartelor privind „Starea sănătății în UE”. In 2021 cele mai diagnosticate tumori maligne în Republica Moldova, au fost cancerul mamar, colorectal, de prostată, al pielii și traheei care au însumat în total 52,6 % din numărul total de tumori maligne. citește mai mult…
Săptămîna Internațională de prevenire a cancerului de col uterin 23 ianuarie- 4 februarie
Genericul campaniei din anul 2023: «Păstrează sănătatea! Fă testul citologic!»; «Vaccineaza-te împotriva HPV! protejează-ți viitorul!»… citește mai mult…
Saptamina europeana de prevenire a cancerului de col uterin 16-22 ianuarie.
Cancerul de col uterin, este a doua cea mai frecventa cauza de deces in rindul femeilor din Europa de Est si Asia Centrala. Fiecare caz ar putea fi prevenit. Programele de screening pot reduce ratele cancerului de col uterin cu pina la 80% sau cu 90% daca sunt combinate cu vaccinarea HPV (Virusul papiloma uman), atit a fetelor cit si a baietilor in perioada de adolescenta. Pentru programari- bloc A, Sectia cosultativa 022 809 560 Irina Sagaidac, conf. univ. USMF „Nicolae Testemitanu”
În perioada 26 – 30 Septembrie 2022, la invitația Fundației Assistance Publique – Hopitaux de Paris (AP-HP) și cu suportul Ambasadei Franței în Republica Moldova, directorul IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, dl Iurie Crasiuc, șef departament neonatal-pediatric, dna Dorina Rotaru, și medicul neonatolog-reumatolog, dna Oxana Țurcanu, au efectuat o vizita de studiu în 4 spitale din orașul Paris. citește mai mult…
Un pas spre alăptare-educație și sprijin
IMSP Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”- promotor activ al alimentației la sân. Astăzi, în cadrul Săptămânii Mondiale a Alăptației la Sân în instituție a fost organizat și desfășurat seminarul sub sloganul Un pas spre alăptare-educație și sprijin. citește mai mult…
Teorie versus practica medicala in abordarea pacientului post-pandemie
O nouă ediție a ,,Zilelor Medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești”, România, o nouă participare a echipei medicale a IMSP Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”. Devenind tradiție, de șaptesprezece ani, administrația Spitalului Municipal de Urgență Moinești, România, organizează Conferința cu participare internațională „Zilele Medicale ale Spitalului Municipal de Urgență Moinești” citește mai mult…