Prolapsul organelor pelvine

Prolapsul organelor pelvine, reprezintă căderea organelor genitale (uter, vezică urinară, rect sau colon) prin peretele vaginal, datorită pierderii aparatelor de susținere sau de suspensie ale acestora.

Incidența prolapsului organelor pelvine este de aproximativ 50% în rândul femeilor multipare și este asociată cu o varietate de simptome urinare, digestive și sexuale. Afectează până la 30% dintre femeile cu vârsta peste 50 de ani. Prevalența bolii este în creștere, iar probabilitatea de a necesita corecția chirurgicală este mai mare de 10%.

Prevalența pe parcursul vieții a prolapsului de organe pelvine (POP) este mare și simptomele variază: tulburare de micție, senzația de umflătură vaginală, disfuncție sexuală, defecare obstrucționată sau durere cronică de spate. Datorită diferitelor abordări chirurgicale disponibile, procedura adecvată poate fi selectată în funcție de vârsta pacientului, stadiul POP și anatomia sa specifică (de exemplu, cistocel, rectocel, enterocel, prolaps al uterului, prolaps de boltă vaginală, posthisterectomie).

Intervenția chirurgicală pentru POP se poate face prin abord vaginal, laparoscopic sau ca intervenție chirurgicală transabdominală deschisă. Obiectivul principal al curei chirurgicale a prolapsului este reprezentat de repoziționarea organele pelvine în poziția lor anatomică și trebuie să realizeze 4 deziderate majore: reducerea prolapsului, lipsa simptomelor funcționale, satisfacția pacientei și evitarea complicațiilor.

În cadrul IMSP SCM “G. Paladi” departamentul de Ginecologie în frunte cu șeful secției Gheorghe Găină, în 2021, primar în Republica Moldova a implementat și a realizat o altă metodă de tratament chirurgical al prolapsului organelor genitale și anume Suspensia Laterală Laparoscopică (LLS) cu meșă sintetică, ce prezintă o plasă care este fixată de colul uterin, suspendînd organele genitale, fiind fixată de aponeuroza muschilor peretelui abdominal lateral. Pînă în prezent s-au efectuat mai bine de 50 intervenții chirurgicale cu success, cu urmarirea în dinamică a evoluției postoperatorii timp de 2 ani , timp în care nu s-au inregistrat recidive de prolaps de organ pelvin.

Aceasta metoda de tratament al prolapsului genital prin metoda laparoscopică oferă pacientelor spitalizare minimă, reabilitare rapidă postoperatorie și restabilirea rapidă a calității vieții.