Ziua internațională de conștientizare privind riscurile consumului de alcool în timpul sarcinii – 9 septembrie

Termenul „Spectrul tulburărilor alcoolice fetale (STAF)” se referă la o gamă largă de deficiențe fizice, comportamentale și cognitive care apar din cauza expunerii la alcool în timpul sarcinii (cunoscută și ca expunere prenatală a persoanei la alcool).
* La 09.09.2015 IMSP SCM „Gheorghe Paladi” în colaborare cu Asociația Obștească „Progres prin Alternativă” a organizat primul eveniment în Republica Moldova în cadrul Campaniei internaționale de informare ”Too Young To Drink” (Sunt prea mic ca să beau), care a fost dezvoltată la nivel național în următorii ani.
* În rezultatul conlucrării Asociației Obștești „Progres prin Alternativă” cu Secția Consultativă de Perinatologie a IMSP SCM „Gheorghe Paladi” și în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a fost modificată legislația națională (2016) prin obligarea producătorilor să aplice pe etichetele sticlelor cu băuturi alcoolice, inclusiv de bere, simbolul care interzice consumul de alcool în timpul sarcinii.
Tradițional, anual, în cadrul IMSP SCM „Gheorghe Paladi”, sunt organizate diferite evenimente consacrate zilei de 9 septembrie — Ziua internațională de conștientizare privind riscurile consumului de alcool în timpul sarcinii, inclusiv cu participarea femeilor însărcinate spitalizate în instituție.
* Anul curent a fost organizată o masă rotundă la care femeile gravide aflate la tratament în secția patologia sarcinii au participat în discuția inițiată de medicii specialiști din spital. Medicii obstetricieni-ginecologi au informat gravidele despre importanța unui comportament responsabil al femeii în perioada preconcepțională și în timpul sarcinii cu referire la evitarea consumului de alcool.
Un subiect interesant a fos propus de medicul neurolog pentru copii, dna Iulia Gavriluța, privitor la manifestările afecțiunilor la copiii născuți de mame care au consumat băuturi alcoolice în timpul sarcinii.
Participantele au beneficiat de materiale informative, iar masa rotundă a decurs într-o atmosferă interactivă cu discuții și schimb de opinii în jurul celor două mesaje-cheie ale evenimentului:
— „În cazul când o femeie planifică să devină gravidă, ea trebuie să abandoneze consumul de alcool, inclusiv şi pe durata întregii sarcini.”
— „Dacă, însă, o femeie de vârstă reproductivă care consumă băuturi alcoolice nu planifică o graviditate, ea urmează să utilizeze o metodă sigură de contracepţie.”