Ziua de combatere a SIDA la SPITALUL CLINIC MUNICIPAL „GHEORGHE PALADI”

SPITALUL CLINIC MUNICIPAL „GHEORGHE PALADI” a marcat ziua mondială de combatere a SIDA cu sloganul „Egalizare” în cadrul companiei sociale „Just TEST”. În acest context, în cadrul instituției s-a desfășurat un atelier de prevenire și de instruire privind respectarea protocoalelor clinice instituționale pre și post expunere la infecția HIV/SIDA orientată spre extinderea accesului la testare HIV, dezvoltarea unor atitudini tolerante față de persoanele infectate și asigurarea unui tratament corespunzător, precum și îngrijiri alături de sprijin social.
S-au organizat discuții, prezentări și videouri informative.
În scopul prevenirii transmiterii infecției cu HIV instituția face apel la cetățeni în vederea efectelor devastatoare ale SIDA în special pentru copii și grupurile de risc.
Ziua mondială de combatere a HIV/SIDA este marcată în fiecare an, la 1 decembrie, ÎNCEPÎND CU 1988. Această zi reamintește că virusul HIV există, că e nevoie în continuare de strîngere de fonduri, campanii active, luptă împotriva prejudecăților și îmbunătățirea educației pentru sănătate și prevenție.
Conform datelor statistice, la 01.01.2022 cumulativ, au fost 2 înregistrate 15128 cazuri de infecție cu HIV, din 15249 PTHIV estimate pentru anul 2022. În perioada ianuarie – octombrie 2022, conform datelor din registrul PTH au fost confirmate 753 cazuri noi de infecție cu HIV dintre care 128 în teritoriile de Est.