Mai multe mămici care și-au adus pe lume bebelușii la spitalul ,,Gheorghe Paladi” au primit sfaturi prețioase despre cum să aibă grijă de sănătatea auzului și urechilor la cei mici. Tinerele mame au rămas mulțumite în urma recomandărilor oferite de către specialiștii din cadrul spitalului ,,Gheorghe Paladi”.

Începând cu acest an, în țara noastră, a fost introdus screening-ul audiologic obligatoriu pentru toți nou-născuții. Astfel, copiilor le este testat auzul și verificată sănătatea urechilor începând cu primele zile de viață. Identificarea precoce a surdității congenitale este un pas important pentru rezolvarea problemelor de auz la copii și accesul precoce al acestora la servicii medicale specializate și de calitate.

Astăzi, de Ziua mondială a Auzului, în ajutorul specialiștilor au venit elevii Centrului de Excelență în Medicină și Farmacie ,,Raisa Pacalo” aflați la stagiul practic în cadrul instituției noastre. Viitoarele cadre medicale au adus explicații tinerelor mămici și au distribuit materiale informative despre reducerea factorilor de risc și măsuri de prevenire a deficiențelor auditive, între care păstrarea igienei urechilor, combaterea la momentul oportun a infecțiilor la nivelul urechii care pot duce la slăbirea auzului, dar și a altor boli infecțioase care pot cauza complicații urechilor, cum ar fi meningita, oreionul, rujeola. De asemenea, mamele au fost atenționate cu privire la efectele unor medicamente, în special antibiotice, asupra auzului și evitarea factorilor nocivi ai mediului înconjurător (zgomotul excesiv și alți factori periculoși).

Pentru a evita tulburările de auz, specialiștii recomandă imunizarea copiilor împotriva rujeolei, meningitei, oreionului și rubeolei, dar și imunizarea împotriva rubeolei a adolescenților și femeilor de vârstă fertilă înainte de a rămâne însărcinate.

În cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal “Gheorghe Paladi”, screeningului auditiv sunt supuși toți nou-născuții, examenul fiind efectuat de către medicii neonatologi. În acest scop, instituția noastră este dotată cu echipament medical specializat care permite depistarea precoce a deficiențelor de auz la bebeluși.