Spitalul Clinic Municipal Nr.1 s-a îmbogățit cu tineri specialiști

Spitalul clinic municipal nr. 1 din Chișinău s-a îmbogățit cu 19 tineri specialişti. În semn de „Bun venit”, cei nouă medici şi zece asistenţi au primit în dar câte un halat alb şi câte un stetoscop. Colegii mai cu experiență i-au întâmpinat cu braţele deschise, întrucât au mare nevoie de forțe proaspete.

Tinerii specialişti promit că vor lucra cu profesionalism, astfel încât să ajute la aducerea pe lume a unor copii sănătoşi.

„Urmează să supraveghez nou-născuţii. De la 0 la 28 de zile. Include tratament, supraveghere și ce e mai frumos decât o mamă se duce acasă cu copilul și familia e integră”, a spus Mihaela Moroșanu, medic neonatalog.

„Este o profesie frumoasă și, pe viitor, sperăm că, cu spirit de echipa, să aducem metode noi, fiind mai tineri sperăm să facem schimb de experiență cu alte țări și să aducem la noi în țară momente noi și să contribuim la calitatea serviciilor medicale”, a menționat Eugenia Guțu, medic obstretician-ginecolog.

Chiar dacă în acest an salariul tinerilor specialişti a fost majorat până la cinci mii de lei, medicii la început de cale spun că nu-şi permit mai mult decât strictul necesar. Altceva îi motivează însă să rămână în sistemul medical.

„Specialiștilor li s-a majorat salariul și această profesie îți aduce plăcere nu doar din salariu pe care îl primești la sfârşitul lunii, dar şi prin zâmbetele pacienților”, a spus moașa Victoria Chetraru.

Chiar şi după această achiziţie, maternitatea are nevoie de încă 30 de medici şi 80 de asistenţi. În foarte multe cazuri, unii doctori lucrează pentru doi, ca să le reușească pe toate.

„Ne descurcăm foarte greu. Suntem nevoiți să lucreze mai mult personalul care activează acum. Să-și ia servicii medicale suplimentare. Să lucreze pe un salariu-jumatate sau chiar două pentru a asigura funcţionalitatea. De aceea, această inaugurare o vedem ca respect și încurajare a tinerilor ca să se încadreze în rândurile medicilor”, a declarat directorului Spitalului clinic municipal nr.1, Iurie Dendiuc.

Lipsa specialiştilor este o problemă comună a tuturor spitalelor din Republica Moldova. Ministerul Sănătăţii afirmă că sunt aproximativ 2.000 de posturi vacante de doctori şi asistenţi medicali. Pentru a redresa situaţia, salariile tinerilor specilişti au fost majorate.

/www.realitatea.md/