Dr. Cazacu Zoreana, medic obstetrician ginecolog, tot ce trebuie să ştii despre colposcopie
Colposcopia este o metodă simplă, neinvazivă și rapidă de diagnostic și tratament în afecțiunile ginecologice. Ea permite o examinare mai minuțioasă a vulvei, vaginului şi colului uterin. Tot în timpul colposcopiei, dacă este necesar, se poate preleva puţin ţesut (biopsie) de la nivelul colului sau din canalul endocervical pentru a fi analizat la laboratorul histologic. În acest scop medicul foloseşte un microscop special. Există colposcoape cu cameră, care permit și obținerea de imagini (foto sau video) sau conectate la un computer. În mediu, examinarea durează 15 minute.
Nu trebuie de uitat că, datorită informațiilor diagnostice prețioase obținute prin colposcopie și testul Babeș-Papanicolau, cancerul de col uterin, cea mai răspândită formă de cancer la femei la începutul secolului XX, a devenit o maladie curabilă în țările în care aceste investigații se practică în mod organizat.
Colposcopia nu este o procedură neplăcută sau dureroasă și practic nu se deosebește de un examen ginecologic obișnuit. Spre deosebire de examinările endoscopice nu se introduce un tub în vagin, ci se practică doar vizualizarea din exterior cu ajutorul lentilelor, neatingând corpul femeii examinate.
Colposcopia este utilă în depistarea modificărilor precanceroase și canceroase ale vulvei, vaginului și colului uterin.
Când este necesară?
- Atunci când testul Babeș-Papanicolau are valori anormale.
- Pentru a verifica o leziune sau o altă problemă genitală găsită în zona vaginului şi colului uterin (vegetații veneriene de ex).
- Pentru a urmări zonele cu probleme care au fost depistate la o colposcopie anterioară sau pentru a observa dacă tratamentul pentru o anumită problemă a fost eficient.
- Pentru a verifica colul uterin în cazul detectării unor tulpini HPV cu risc crescut la testul HPV (se recoltează secreții de la nivelul colului și se determină în laborator dacă HPV este prezent și despre ce tipuri de virus este vorba).
Ce trebuie să ştii înainte de a efectua colposcopia?
- Colposcopia nu este dureroasă, nu necesită pregătire specială, nu presupune internare și nu se face sub anestezie, astfel încât activitățile zilnice nu vor fi perturbate.
- Nu trebuie să ai contact sexual şi nu trebuie să aplici nimic vaginal (inclusiv tampoane interne sau medicamente vaginale; nu trebuie să faci băi vaginale) cu 48-72 de ore înainte de intervenţie.
- Această intervenţie nu se face în perioada menstruației și nici în cazul altor inflamații acute cervicale sau vaginale (acestea trebuie mai întâi tratate).
- Anunţă medicul dacă eşti sau dacă e posibil să fii însărcinată, dacă administrezi careva medicamente sau dacă ai alergie la vreunul dintre ele, dacă ai probleme cu sângerarea sau dacă ai fost tratată de probleme vaginale, de col uterin sau infecţii pelvine, tratament chimioterapic, radioterapic, dializă renală.
Ce vei simţi?
- Poţi simţi discomfort vaginal, o ciupitură şi crampe dacă va fi necesară o biopsie.
După colposcopie
- Timp de o săptămână nu se recomandă să faci sex, duş vaginal sau să aplici tampoane interne, pentru a-i permite colului uterin să se vindece după intervenție.
- Este posibil să ai sângerări vaginale care să dureze până la o săptămână.
- Anunţă medicul dacă ai sângerări puternice (mai mari decât în perioada menstruală), febră, dureri abdominale sau scurgeri vaginale cu miros neplăcut.