Peste 7000 de femei din Moldova suferă de alcoolism cronic. Sute de gravide consumă alcool la greu

alcoolism_cronic_1

”Personal, fiind în gardă, am avut o doamnă la a doua naștere, care a fost adusă de rude într-o stare de ebrietate excesivă. Era foarte servită, distrată, cu totul pe altă undă. Copilașul ei s-a născut foarte liniștit, apatic, probabil din cauza faptului că era alcoolizat. Totodată, vreo trei luni în urmă, în Secția Neurologie Infantilă, doi gemeni, născuți de o mamă care consuma alcool și narcotice, s-au născut cu sindromul de abstinență. Copiii plângeau încontinuu, erau hiper excitați și aveau „mandraj”, iar medicii spun că, în asemenea cazuri, copiii se calmează doar dacă le dai să miroase alcool, ceea ce demonstrează ei au fost alcoolizați încă din burtică”, este mărturia Cristinei Ipati, medic ginecolog la Spitalul Clinic Municipal Nr. 1.

 

Specialiștii afirmă că acest fenomen este extrem de grav în Moldova. Tăria în timpul sarcinii provoacă probleme grave de sănătate micuţilor, numite Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale. Alcoolul condiționează distrugerea permanentă a celulelor bebelușului în formare. Acest lucru înseamnă că fizionomia, organele și creierul fătului se vor dezvolta anormal.

„Copiii care se nasc de la mame alcoolice se manifestă prin malformaţii faciale, prin deformări, decese antenatale, retard de dezvoltare fizică. Pe aceşti copii îi vezi că sunt cu deficienţe de creştere intrauterină, cu masă mică, neajutoraţi, plăpânzi”, explică pentru mamaplus.md Dumitru Şişcanu, medic obstetrician-ginecolog la Spitalul Clinic Municipal Nr. 1.

Datele unui studiu publicat în 2009 arată că, 481 de femei din ţară au recunoscut că au consumat băuturi alcoolice în perioada gravidităţii, iar 299 din acestea nu s-au stingherit de la paharul de tărie în toate cele nouă luni de sarcină.

alcoolism_cronic_2

Anna Smolnitchi

/www.ea.md/