Noul coronavirus și infecția COVID-19 în sarcină
Să fii însărcinată acum, în perioada aceasta, – în care crește numărul de persoane infectate cu Coronavirus și când autoritățile ne spun să stăm pe cât se poate de mult în casa și să ne distanțăm social – nu este ușor. Cu atât mai mult, dacă ești deja în ultimul trimestrul și nașterea poate surveni în or ce moment. Desigur, informația și recomandările pentru viitoarele mame sunt la momentul de față foarte importante.
COVID 19 – (COronaVIrus Disease 2019) infecția respiratorie gravă, determinată de virusul SARS-CoV-2.
Coronavirușii (Coronaviridae ) – reprezintă o familie largă de viruși- ARN, responsabili de infectarea omului și a unor animale. La sfârșitul anului 2019 s-a depistat primul caz de virus nou – coronavirus SARS-CoV-2, focarul primar al infecției nu este stabilit. Din sursele oficiale primele cazuri la oameni pot fi în strânsă legătură cu vizita pieței din orașul Wuhan (China).
În prezent sursa principală este omul bolnav, inclusiv și în perioada de incubație (1-14 zile).
Diagnostic include simptomele clinice, anamneza epidemiologică și investigații de laborator. Simptomele clinice>90% ridicarea temperaturii corpului, 80%-tusea seacă, 55%-dispneea, 44%-mialgii, surmenaj, mai puțin de 20%- senzație de greutate în cutie toracică.
Tratament etiotrop la momentul de față nu este, sunt cunoscute preparate antivirale utilizate anterior în terapia infecției cu coronavirus SARS-Cov și MERS-CoV, însă nu sunt datele certe de eficiența acestor medicamente în vindecarea la COVID 19. Așadar tratamentul este direcționat pe cel patogenetic( lichide, enterosorbenții în cazul intoxicației severe, terapia infuzională, precum și terapia bronholitică în caz de obstrucție), și simptomatic- antipiretice (paracetamol), terapia complexă a bronșitei și pneumoniei. Antibioticele nu sunt medicamente de prima linie în tratamentul infecției cu coronavirus, dar sunt utilizate des în asociere cu infecția bacteriană. Preparatul poate fi prescris doar de specialist în urma investigațiilor paraclinice.
Sarcina și COVID-19
Partea bună este că nu exista nici o evidență că femeia însărcinată este predispusă să se infecteze mai repede cu acest virus, decât un alt adult. Nu există informații în rapoartele științifice publicate în legătură cu susceptibilitatea femeilor însărcinate la COVID-19. Femeile însărcinate trec prin modificări imunologice și fiziologice, care le pot face mai susceptibile la infecțiile respiratorii virale, inclusiv la COVID-19.
Nu există informații privind posibile complicații la femeile însărcinate, care au fost diagnosticate cu COVID-19. Pierderea sarcinii, inclusiv avortul spontan sau decesul fătului au fost observate în cazuri de infecție cu alte coronavirusuri (SARS-CoV și MERS-CoV). Febra înaltă în timpul primului trimestru de sarcină poate să crească riscul de anumite malformații congenitale. Potrivit publicațiilor, deși nu se cunosc multe informații privind efectele coronavirusului, un studiu minor efectuat in Wuhan, China care a inclus nouă femei însărcinate diagnosticate cu COVID-19, nu a evidențiat ca virusul să determine reacții severe la nou-născuți sau să fie transmis de la mama la făt. Pană la ora actuală, există un singur caz oficial în care nou născutul a fost depistat cu Coronavirus, iar modul prin care s-a infectat micuțul inclină balanța spre faptul ca s-a infectat prin contact cu mama, pe cale respiratorie. Totodată, virusul nu a fost depistat în mostre de fluid amniotic sau în laptele matern.
Deși nu există vaccin pentru noul coronavirus, există o serie de măsuri de precauție pe care femeile însărcinate și cei din jurul lor le pot adopta:
- Pentru început, fii mai flexibilă, s-ar putea că experiența și planul de naștere pe care îl aveai înainte de apariția acestui virus, să aibă nevoie de anumite ajustări și recomandări, de aceea una dintre primele sfaturi ar fi să-ți păstrezi, pe cât este posibil, calmul și starea de spirit.
- Principalul sfat este evitarea locurilor publice, aglomerațiilor de oameni, contactul cu persoane revenite din alte țări.
- Izolează-te acasă!
- Dacă ai simptome de răceala ( febra, frisoane, tusea, durei de cap, durere în gât, secreții nazale, dificultăți de respirație) imediat contactează medicul de familie sau sună 112.
- Dacă ai fost în contact cu persoana care manifestă simptomele gripei sau cunoști că a revenit recent din altă țară contactează medicul de familie.
- Practică o bună igienă a mâinilor – spală-te pe mâini frecvent cu apă și săpun. Dacă nu ai la îndemâna apa, poți folosi dezinfectante pentru mâini pe baza de alcool.
- Acoperă-ți nasul cu un șervețel atunci când tușești sau strănuți. Sfătuiește-i pe cei din jur să procedeze la fel. Aruncă șervețelul după ce l-ai folosit. Folosește masca de protecție.
- Evită să îți atingi ochii, nasul și gura dacă nu ai mâinile curate. Și, pe cât posibil, ține distanța de un metru față de persoanele care suferă de infecții respiratorii.
- Femeile care alăptează nu ar trebui să fie separate de nou-născuții lor, deoarece nu există dovezi care să demonstreze că virusurile respiratorii pot fi transmise prin laptele matern, potrivit UNICEF. Mama poate continua alăptarea, atâta timp cât se aplică măsuri de precauție. Mamele care au simptome, dar se simt suficient de bine pentru a alăpta, trebuie să poarte o mască atunci când se află lângă copil, inclusiv în timpul alăptării, să se spele pe mâini înainte și după contactul cu copilul și să curețe, să dezinfecteze suprafețele contaminate.
Olesea Rotaru
Medic Obstetrician-Ginecolog, IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.1
Surse:
https://www.reginamaria.ro/articole-medicale/noul-coronavirus-si-infectia-covid-19-sarcina
https://superbebe.ro/sarcina/sarcina-si-nasterea-in-perioada-cu-coronavirus-iata-ce-trebuie-sa-stii/