Nașterea prin cezariană. Interviu cu specialistul Rodica Catrinici

Nașterea prin cezariană este o intervenție chirurgicală complexă și a ajuns să facă parte din rutina venirii pe lume a unui copil. Ce presupune o operație cezariană, de cât timp are nevoie o femeie pentru a se reface complet după o astfel de operație, dar și alte detalii la acest subiect le-am discutat cu medicul obstetrician-ginecolog al Spitalului Clinic Municipal nr.1, doctor în științe medicale și lector universitar – Rodica Catrinici.

nasterea_prin_cezariana_1

Cred că ar trebui să începem cu definițiile – ce este operația prin cezariană?

Cezariana este o cale de naștere a bebelușului şi a anexelor acestuia printr-o incizie care se efectuează pe peretele abdominal anterior și al uterului. Este o metodă chirurgicală de extragere a fătului din organismul matern.

Care este rata nașterii prin cezariană în instituția Dvs.?

Anual avem o creștere a nașterilor prin cezariană, a căror rată atinge în prezent  aproximativ 18% din numărul considerabil total de peste 8000 de naşteri. Creșterea numărului acestora se datorează faptului că medicii își propun ca nașterile să fie rezultative, punându-se pe prim plan sănătatea mamei și a bebelușului, dar şi de faptul că indicaţiile după care sunt efectuate acestea devin tot mai vaste. Aici aş vrea să menţionez sporirea numărului sarcinilor obţinute prin FIV, operaţiile cezariene în anamneză, prima sarcină la o vîrstă înaintată etc. În concluzie, pentru ca rezultatele perinatale şi materne să fie bune, optăm pentru operația cezariană. Aceasta se face în mod planificat, preferenţial la 39-40 de săptămâni, dar termenul contează mai puțin atunci când există indicaţii urgente, atât după cauze materne, cât și fetale.

Căror categorii de femei li se recomandă cezariana planificată?

Această modalitate de a naște este una prestabilită. Aici mă refer la pacientele din grupul de risc, când se cunoaşte că naşterea naturală este imposibilă sau foarte riscantă. Din categoria acestora fac parte gravidele cu bazin strâmtat gradul II-III, placenta preavia, sarcină multiplă, două şi mai multe operaţii cezariene în trecut, poziție transversă a fătului etc. Gravida vine de la sectorul primar cu concluzia practic stabilită pentru cezariană, iar în Centrul Consultativ din cadrul instituţiei noastre se face un consult suplimentar și această tactică se aprobă sau nu.

nasterea_prin_cezariana_2

În ce condiții se recomandă cezariana de urgență?

Cezariana de urgenţă se efectuează atât în sarcină, cât şi în naştere, atunci când este cazul de a finaliza rapid cursul sarcinii din cauza stării de sănătate a mamei sau a fătului. În astfel de situaţii se convoacă un consiliu, alcătuit din mai mulți medici cu experientă, şef de secţie, consultanţi ai Catedrei Obstetrică şi Gineclogie, care iau decizia de a recurge la o astfel de naștere. Aceste operații urgente se efectuează adesea din cauza stării alarmante intrauterine a fătului, dezlipirea de placentă normal inserată, stările hipertensive grave ale mamei, prolabarea de cordon, iminenţa de rupere a uterului din cauza cicatricei insuficiente, distocii ale travaliului ş.a. Trecerea de la o naştere naturală la una prin cezariană este foarte rapidă, iar prezenţa personalului calificat şi a sălilor de operaţii disponibile permanent fac ca aceste situaţii să se soldeze cu reuşite foarte bune.

Care sunt riscurile unei astfel de operații?

O operaţie cezariană implică multiple riscuri, cum ar fi cele hemoragice, infecțioase, traumatice, trombembolice, anestiziologice, iar medicul și pacienta le conștientizează, deoarece fiecare pacientă este informată foarte detaliat despre acest aspect. În cazul operaţiei urgente, rata acestor riscuri este mult mai mare decât în operaţia planificată, pe când în naşterea naturală acestea sunt semnificativ mai mici. Acţiunea medicilor începând de la pregătirea preoperatorie, aici mă refer la antibioticoprofilaxie, administrarea preparatelor antiagregante, consultul anesteziologic cu aprecierea gradului de risc anesteziologic şi alegerea celei mai bune metode de anestezie, prezenţa medicilor calificaţi, precum şi conduita adecvată de după operaţie, fac ca aceste riscuri să se reducă foarte mult.

Ce trebuie să știm despre contracepția după cezariană?

Contracepția după o asemenea naștere este foarte importantă. Cel puţin doi ani pacienta trebuie să evite o eventuală sarcină, perioadă necesară pentru a se restabili. Atenționez că riscul dehiscenței cicatricei pe uter este foarte mare. Femeia poate folosi o metodă mecanică de contracepţie, cum ar fi dispozitivul intrauterin, sau de barieră (prezervativul), sau contracepţia hormonală (preparate cu conţinut gestagenic).

nasterea_prin_cezariana_3

Această operație poate fi efectuată la dorința pacientei?

La noi asemenea operații nu se fac la solicitarea pacientei, ceea ce este bine. De multe ori, femeile sunt dezinformate și cred că o operație de acest gen este o cale ușoară de a aduce pe lume un copil. În ultimii ani, medicina a avansat foarte mult. Există și alte opțiuni pentru a-i ușura nașterea unei femei. De la caz la caz, de exemplu, este posibilă administrarea diferitor tipuri de anestezii. Operația cezariană nu este pur și simplu o intervenție chirurgicală, ci implică anumite riscuri și complicații, care sunt mult mai mari în comparație cu nașterea naturală. Beneficiile unei nașteri naturale nu se compară cu o naștere prin cezariană. Nașterea naturală este un proces fiziologic, o naștere binevenită, dată de natură. Mai mult, noi ne gândim la generațiile care vin şi la statutul lor reproductiv.

Cum se răsfrânge o naștere prin cezariană asupra fătului?

Sunt cercetări care afirmă că copiii născuți pe cale naturală sunt mai adaptați mediului, sunt mai căliți pentru o viață de exterior. Dar, concluzionez, nașterea prin cezariană nu se răsfrânge negativ asupra stării acestuia.

Perioada de recuperare după cezariană. Cu ce recomandări veniți?

Femeia este mai puțin activă după cezariană, spre deosebire de nașterea naturală, şi adesea are nevoie de ajutor, iar recuperarea este mai îndelungată. După externare este necesar să prelucreze plaga şi să aplice pansamente sterile şi, având în vedere că este mai predispusă infectării, femeia trebuie să fie extrem de atentă în ce privește igiena personală. Este important să aibă un aport suficient de lichide, preparate de fier, dar și antiagregante, obligatoriu. Perioada efectivă de recuperare variază de la o femeie la alta, în funcție de specificul organismului, patologiile somatice concomitente, gradul de anemie şi de îngrijirile postnatale adecvate. Se recomandă abținerea de la efort fizic şi sport până la 16 săptamâni şi reînceperea vieţii sexuale după 40 de zile de la naştere.

nasterea_prin_cezariana_4

Interviu realizat de Xenia Bugneac

/www.mamaplus.md/