Eroziunea de col uterin: cauze, simptome şi măsuri de profilaxie
Orice femeie ar putea suferi, la un moment dat, de eroziune de col uterin. Acest lucru ar putea avea multiple cauze, de aceea mi-am propus să aflu mai multe la acest subiect de la medicul obstetrician-ginecolog al Spitalului Clinic Municipal nr.1, doctor în științe medicale și lector universitar – Rodica Catrinici. Ce este, de fapt, eroziunea de col uterin, care sunt simptomele şi cum poate fi prevenită aceasta, aflați din interviul de mai jos.
Ce este eroziunea de col uterin?
Endocervicoza sau așa-zisa eroziune de col uterin, noțiune mai frecvent utilizată de paciente, este o patologie a colului uterin, sau mai bine zis a exocolului, porţiune care se poate vedea din vagin la examenul cu ajutorul speculului. Face parte din stările de fond ale colului uterin, foarte des întâlnită, şi prezintă interes prin faptul că, dacă nu este corect evaluată sau tratată, pe fundalul ei se pot dezvolta stările precanceroase şi cancerul de col uterin.
Ce trebuie să știm despre aceasta?
Endocervicoza poate fi posttraumatică, congenitală sau dishormonală. Cea postraumatică apare, de regulă, după naştere sau avorturi. Endocervicoza congenitală apare mai timpuriu, chiar în adolescenţă, din cauza că trecerea de la epiteliul cilindric la cel pavimentos, sau aşa-numita joncțiune scuamo-celulară, se află anatomic mai în exterior decât ar fi normal, iar sub acțiunea hormonilor sexuali diferențierea celulară este anormală. Cea dishormonală apare pe un fundal de diferite dereglări hormonale.
Care sunt simptomele ce indică prezenţa bolii?
De regulă, endocervicoza este asimptomatică, cel mai des ea este depistată la un examen ginecologic de rutină, unde apare ca o zonă de culoare roşie-aprinsă, de diferite mărimi, în jurul canalului cervical, mai rar pe buza anterioară sau posterioară. La atingere poare sângera uşor, inclusiv după actul sexual, iar acest lucru poate să o pună în gardă pe pacientă şi să o facă să se adreseze la medic. Endocervicoza este adesea asociată cu un proces inflamator, iar manifestările acesteia sunt un alt motiv de adresare la ginecolog.
Ce riscuri prezintă eroziunea de col uterin?
Prezenţa endocervicozei nu este un motiv de panică, dar este un motiv de a face regulat consultul ginecologic cu colectarea frotiului citologic (testul Papanicolau) anual, pentru a nu scăpa momentul de agravare, adică de trecere într-un stadiu mai grav, ce poate ajunge chiar până la cancer de col uterin. Aceste agravări sunt cauzate, de regulă, de infecții, inclusiv Papiloma virus, stări de stres, surmenaj şi patologii somatice care duc la scăderea imunitarii organismului femeii.
Eroziunea necesită sau nu tratament?
După cum am menționat, de regulă endocervicoza se asociază unui proces inflamator sau infecțios, de aceea, pentru început, este nevoie de a identifica corect cauza acestui proces şi de a o trata. Mai mult ca atât, pe un fundal inflamator rezultatul examenului citologic (metoda de bază de screening al cancerului de col uterin) poate fi interpretat distorsionat. Dacă după tratamentul procesului inflamator frotiul Papanicolau este patologic, este important să se recurgă la un examen colposcopic, care permite medicului vizualizarea acestor zone patologice, evaluarea lor şi colectarea de ţesut pentru examenul histologic.
Pentru endocervicoză, principalele metode de tratament sunt diatermocoagularea, criocoagularea sau coagularea cu laser. În cazul în care rezultatul citologic şi histologic reflectă o stare mai gravă decât endocervicoza, atunci tratamentul este mai radical.
Există măsuri de prevenire a apariţiei acesteia?
Ca metode de profilaxie pot fi menționate evitarea tuturor cauzelor ce duc la apariția endocervicozei, de care am vorbit mai sus. Cea mai importantă rămâne a fi evidenţa strictă la medicul ginecolog, iar aceasta ar evita cu siguranța dezvoltarea cancerului de col uterin, patologie care, din păcate, este pe locul doi de deces din cauze oncologice printre femeile din Republica Moldova.
Interviu realizat de Xenia Bugneac