Epilarea înainte de naștere: întrebare între confort și necesitate. Medicul ginecolog explică.

Dacă în urmă cu ceva ani era o regulă de bază pentru a intra în sala de naștere, astăzi nimeni nu mai pune problema epilării înainte de naștere ca una principală și obligatorie. Trebuie să ne epilăm sau nu înainte de naștere, atunci când burta e atât de mare încât cu greu mai poți efectua anumite operațiuni igienice, rămâne întrebare deschisă. Ne-a răspuns detaliat medic obstetrician- ginecolog Cristina Ipati, din cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1.

Gravidele, mai păroase

„În timpul sarcinii, pilozitatea gravidei va fi mai accentuată din cauza hormonilor și acest aspect nu ar trebui să deranjeze pe nimeni, îndeosebi moașa și medicul obstetrician ginecolog care urmează să primească această naștere. Părul din zona pubiană nu încurcă cu nimic la naşterea vaginală. Doar dacă e să ne referim la porțiunea perineului, care este mai vulnerabilă în procesul nașterii și se poate rupe sau se poate supune epiziotomiei, în cazul suturării (coasere) perineului, firele de păr pot îngreuna procesul, dar și complica regenerarea sau vindecarea plăgii. Plus după naştere, este mai uşor să menţii zona curată dacă ai avut parte în prealabil de o epilare totală”, precizează medicul.

Confortul și necesitatea

ipati-720x720

Cristina Ipati, obstetrician- ginecolog în cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1.

 

„În cazul operației cezariene, va fi îndepărtat doar părul din zona în care urmează să fie făcută tăietura, adică puţin sub linia bikinilor. De cele mai dese ori, această procedură se face înainte de intervenție de către personalul medical, cu obiecte sterile.

 Multe gravide se simt mult mai confortabil în faţa doctorilor şi asistentelor dacă sunt epilate total, ele de obicei discută din timp acest subiect cu medicul său și se pregătesc minuțios pentru evenimentul dat, cu minim o săptămână înainte de naștere, pentru evitarea oricăror infecții”, mai precizează Cristina Ipati.

Ce metode de epilare alegem

„Cea mai des utilizată metodă este rasul, deoarece e cea mai ușor practicabilă și mai ieftină, dar nu e cea mai recomandată din cauza alergiilor pe care le poate provoca”, atenționează obstetriciana.

„Una dintre metodele mai sigure este epilarea cu ceară, dacă desigur a fost practicată și până la sarcină. O alta metoda posibilă este epilatorul electric. Dar iarăși, depinde cât de dureros poate fi percepută această metodă și dacă femeia este cunoscută cu el. În cazul acestei proceduri, durerea scade în intensitate numai după mai multe epilari. O metodă mai puțin dureroasă sunt cremele depilatoare, dar deseori sunt prea mirositoare și chiar toxice”, mai adaugă doctorul.

Există și contraindicații

„Epilarea cu laser este total contraindicată în timpul sarcinii. La fel ca orice epilare electrică. Și încă un aspect legat de momentul nașterii sau, cum i se mai spune în popor, soroc. Ei bine, dacă acesta survine spontan, înainte de termenul normal sau dacă gravida are complicații și se ajunge de urgență la naștere, nu trebuie să-ți facă absolut nicio problemă dacă nu a reușit să se epileze. Acest moment va fi rezolvat de cadrele medicale, după necesitate, sau pur și simplu va fi ignorat, medicii și asistentele dând prioritate sănătății mamei și copilului”, a mai precizat Cristina Ipati, obstetrician- ginecolog în cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1.