Diabetul gestațional
Veronica_Cernelev_217px

Veronica Cernelev, Medic Endocrinolog IMSP SCM nr.1

Diabetul zaharat este o patologie cronică care afectează populaţia de diferite vârste. Diabetul gestaţional prezintă o afecţiune caracteristică pentru trimestrul II sau III de sarcină. Prevalenţa diabetului gestaţional este dificil de evaluat. Se consideră că 7- 25% dintre femeile gravide ar avea diabet gestaţional. El reprezintă aproximativ 90% din totalul sarcinilor asociate cu diabet.

Țintele glicemice, în perioada de sarcină, la femeile cu diabet zaharat preexistent sarcinii sunt mult mai stricte și implica menținere glicemia pe nemîncate între 3,3-5,4 mmol/l; la 2 h după mese între 5,4-7,1 mmol/l.

Țintele glicemice pentru o femeie însărcinată diagnosticată cu diabet gestațional sint: pe nemîncate=<5,3 mmol/l; la 1 h dupa mîncare =< 7,8 mmol/l; si la 2 h dupa masă =<6,7 mmol/l.

Diabetul gestaţional debutează după săptămâna a 24-28 de sarcină şi se confirmă prin prezenţa unei singure valori patologice a glicemiei în rezultatul testului oral de toleranţă la glucoză (TOTG), cu 75 g de glucoză. Criteriile de diagnostic pentru diabet gestațional sînt: glicemia pe nemîncate >= 5,1 mmol/l; la 1 h >=10,0 mmol/l; la 2 h >=8,5 mmol/l. În timpul efectuării TOTG se recomandă de limitat la maxim efortul fizic. Diagnosticul este confirmat de către medicul endocrinolog și pacienta efectuează vizite repetate la endocrinolog: o dată la 2 săptămîni pîna la 34 săptămîni de sarcină, apoi saptămînal.

Diabetul_gestational_1Femeile cu factori de risc efectuează TOTG la prima vizită antenatală, la medicul de familie, apoi la 24-28 săptămîni de sarcina, iar cele care nu prezintă factori de risc îl efectuează, obligatoriu, la termenul de 24-28 săptămâni de sarcină.

Sarcina, în general, este descrisă ca fiind un eveniment diabetogen determinat de hormonii secretaţi de către placentă.  Fenomenul de  insulinorezistenţa se accentuează în trimestrul II si III de sarcină. Gravidele cu diabet gestaţional, care au o creştere excesivă a masei corpului  favorizează și mai mult accentuarea insulinorezistenţei.

Riscurile diabetului în sarcina pot fi imediate şi tardive. Dintre cele imediate menţionăm: avorturi spontane, polihidramnios,  anomalii fetale, preeclampsie, decesul fătului, macrosomie, hipoglicemie neonatală, hiperbilirubinemie neonatală etc. Riscurile tardive, mai frecvent, sunt obezitatea sau diabetul zaharat tip II la copil.

Diabetul_gestational_2Autocontrolul glicemic (bazal şi postprandial) este recomandat atât în diabetul gestaţional, cât şi cel preexistent. Şcolarizarea femeii gravide privind importanţa alimentaţiei pentru obţinerea controlului glicemic optim este un component esenţial în managementul diabetului.

Femeile cu anamnestic de diabet gestaţional necesită supraveghere în dinamică pe tot parcursul vieţii, cel puţin o dată la 3 ani, în contextul riscului de dezvoltare a diabetului zaharat tip II. Prima acțiune de screening trebuie efectuată la 6-12 săptămini postpartum și implică efectuarea TOTG.

Veronica Cernelev,

Medic Endocrinolog IMSP SCM nr.1