Ce au învățat mămicile la Atelierul de informare ”Mami, Alăptează-mă!”

Sfaturi utile, discuții cu medici, atmosferă de sărbătoare, ținute albe, cadouri și multe surprize! Zeci de mămici și viitoare mămici au participat astăzi la atelierul de informare ”Mami, Alăptează-mă!”. Acestea au aflat recomandări practice despre alăptare și importanța laptelui matern în dezvoltarea copilului de la specialiștii Spitalului Clinic Municipal Nr. 1.

Atelierul_de_informare_1

Scopul evenimentului a fost de a ajuta, informa și încuraja mămicile să-și alimenteze natural copiii.  Femeile au învățat când și cum este bine să alăpteze, pozițiile optime în timpul alăptării, dar și cum să facă față dificultăților care apar în perioada alăptării.

”Vrem să facem o tradiție din acest eveniment pentru că suntem o instituție țintă. De aici încep primele încercări de a alăpta și dacă acestea nu dau rezultate, iese că mămica sau cedează provocărilor, sau spune că nu are lapte și găsește motive. Or, primele alăptări sunt foarte importante. Și dacă acestea sunt neplăcute,dureroase, neinformate, iar mămicile au întâlnit multe impedimente, atunci de obicei lasă mâinile în jos și renunță la alăptare, ceea ce e foarte rău. Noi vrem să le învățăm, să le îndemnăm să frecventeze școala mamei, pentru a cunoaște tot ce e legat de alăptare și nu doar”, a declarat medicul ginecolog, Cristina Ipati.

Prin urmare, laptele matern este singurul aliment care satisface nevoile de creștere și dezvoltare a copilului. Specialiștii recomandă alăptarea exclusivă a micuțului până la 6 luni şi continuarea alăptării cu introducerea treptată a alimentaţiei complimentare până la doi ani şi mai mult.

Atelierul_de_informare_2

Studiile demonstrează că alăptarea contribuie la  dezvoltarea armonioasă a copilului. Adolescenţii şi adulţii care au fost alăptaţi au mai puține șense de a fi supraponderali sau obezi, de a avea diabet de tip 2 şi posedă performanţe mai bune la testele de inteligenţă.

În același timp, procesul de alăptare este foarte prielnic și pentru mamă.

 ”Prin alăptare se dezvoltă relația de atașament dintre mamă și copil. Procesul de alăptare ajută mama să se refacă după naștere și să prevină diferite maladii, cum ar fi: cancerul mamar, cancerul de ovar sau depresia postnatală, care este foarte răspândită. Și atunci când este acest proces natural de alăptare, mama poate depăși toate problemele, se reface fizic și emoțional”, a declarat ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Stela Grigoraș.
Atelierul_de_informare_3

În Republica Moldova, în anul 2015, circa 92,4% dintre toți copiii nou-născuți au fost alăptați până la 3 luni, 84,8% de copii — până la 6 luni și 71,8% — până la 1 an. Conform unui studiu, în anul 2012, doar 36% dintre copii au fost alăptați exclusiv, adică în primele 6 luni de viață (fără alte produse alimentare sau apă).

Atelierul de informare ”Mami, Alăptează-mă!” a fost organizat pentru al doilea an consecutiv de către Spitalul Clinic Municipal Nr. 1.

/www.mamaplus.md/