Cit_te_costa_01

Sarcina este una dintre perioadele cele mai frumoase din viața unei femei, marele eveniment fiind așteptat de toată familia cu mare nerăbdare. Este un eveniment care schimbă viața unui cuplu în totalitate.

Și indiferent că sunteți la prima sarcină ori la a doua, cu siguranță vă interesează ce posibilități oferă maternitățile, unde găsiți cel mai bun ginecolog-obstetrician și cât vă costă nașterea. Noi v-am pregătit un material despre maternitățile din Municipiul Chișinău și condițiile pe care le oferă acestea ca să aveți o naștere cât mai ușoară.

Maternitate publică

Maternitatea Municipală Nr.1

Este cea mai mare maternitate din țară, fiind o instituție medicală de nivel superior, care, anual, are la activ în jur de nouă mii de nașteri, de diferit nivel de complexitate.  Aici muncesc zilnic 55 de medici obstetricieni-ginecologi, care oferă servicii medicale de înaltă  performanță la capitolul obstetrică și ginecologie.

Cit_te_costa_05

La maternitatea Nr.1 din Capitală activează singura secție de ginecologie septică din Moldova, unde sunt concentrate cele mai dificile cazuri cu complicații după naștere.

Centrul Perinatologic are și o secție consultativă care are rolul să monitorizeze și să consulte femeile cu sarcini complicate. Tot aici cuplurile beneficiază de consultații de planificare a sarcinii, genetică medicală, rezolvarea problemei sarcinii nedorite, consiliere psihologică și asistență socio-legală.

Condiții: Gravidelor le sunt asigurate condiţii prietenoase şi suport psiho-emoţional pe toată perioada naşterii şi lăuziei. De asemenea, este respectat dreptul pacientei la informare şi la luarea deciziilor privind diverse manevre medicale, investigaţii sau tratamente. Naşterea fiziologică se poate desfășura în poziția pe care o vrea gravida, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Conduita în naştere este conform protocoalelor naţionale şi instituţionale. De asemenea sunt utilizate metode moderne de examinare şi diagnostic. Recent în instituție au fost renovate reţelele interne, privind asigurarea cu oxigen medical şi aer sub compresie în secţie, ceea ce era vital important. La moment toate sălile de naștere corespund tuturor cerințelor moderne, în 2017 urmează să se repare cea mai mare secție de obstetrică, creând condiții confortabile, cu săli de duș individuale pentru ca mămicile să se simtă cât mai bine.

Săli de naștere: În Maternitatea Municipală nr.1 sunt trei secții pentru naștere, 20 de saloane pentru gravidele care se pregătesc de naștere și 48 de saloane — post-naștere. Pe lângă aceste secții, mai există câte un bloc operator pentru cazurile urgente.

Cit_te_costa_06

Trusa necesară la naștere: Gravida trebuie să aibă cu ea strictul necesar, lucruri de igienă personală, scutece de unică folosință, scutece pentru adulți, absorbante, îmbrăcăminte pentru naștere, scutece pentru bebeluș și hăinuțe. Dacă mama nu le are, maternitatea asigură minimul necesar.

Asistarea la naștere: Spitalul Clinic Municipal Nr.1 susţine parteneriatul la naştere, astfel că gravidele pot beneficia de suportul unei persoane apropiate în momentul cel mai important.

Alimentația: Maternitatea oferă alimentație de patru ori pe zi.

Vizitele: Mămicile pot fi vizitate între orele 12:00 – 20:00.

Prețul: Nașterea este gratuită.

Cit_te_costa_07

Cursuri de pregătire: : În fiecare zi de joi în secția Consultativă sunt organizate cursuri de instruire antenatală „Școala mamei” unde cuplurile sunt instruite cum să facă față noilor provocări, cum trebuie să procedeze în caz de urgențe, cum trebuie să se comporte în timpul travaliului și la naștere. Pentru a participa la cursurile antenatale, viitoarele mămici sunt rugate să se programeze la numărul de tel. 022- 809-560.

 

/www.sanoteca.md/