Ziua copiilor veniți pe lume prematur

Ziua copiilor veniți pe lume prematur. De la începutul anului, 254 de bebeluși s-au născut vii, înainte de termen.


Din 2015, în fiecare an, pe 17 noiembrie, în Republica Moldova este marcată ziua copiilor născuți prematur. Cu această ocazie, populația este informată despre importanța suportului ce trebuie oferit acestor micuți, ca să ajungă la maturitate fără probleme de sănătate, stigmatizare ori marginalizare. În prezent, în blocul neonatal al Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” din capitală se află 25 de copii născuți prematur. Pentru mamele lor, acești micuți sunt cei mai deosebiți și puternici și le oferă adevărate lecții de viață, mărturisesc femeile, care abia așteaptă să-și poată lua copiii în brațe.

De Ziua Mondială a copiilor născuți prematur, azi dimineață, angajații Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” din capitală au mers cu daruri în saloanele mămicilor cu bebeluși născuți înainte de termen. Ulterior, ele au primit cadouri și de la voluntarii unui ONG.

Iată așa vestuță, chipiu, ciorăpei, puteți chiar și acum să le îmbrăcați. Sunt toate spălate… și plăpumiță cu care să-l înveliți.

525 de grame! Atât cântărea cel mai mic copil, care a venit pe lume, acum un an, la Spitalului Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” din capitală. Momentan, în blocul neonatal al Spitalului se află 25 de copii născuți prematur. Darius Zubenco s-a născut la aproape 28 de săptămâni, la sfârșit de octombrie, cu o greutate de 980 de grame, având 36 de centimetri înălțime. La mai bine de trei săptămâni de la naștere, copilul a adăugat în greutate și cântărește în jur de un kg și jumătate. Este al doilea copil în familia Zubenco. Prima – o fetiță născută la termen – își așteaptă mama și frățiorul acasă cu nerăbdare.

Sigur că ăsta este deosebit, este un pui de om micuț. Au fost emoții neașteptate, fiindcă nu eram pregătiți de un copil prematur, dar încercăm să ne luăm curaj de a-l crește.

Nadejda ne-a mărturisit că nașterea prematură a copilului său a fost una neașteptată și cauzată de o infecție a placentei.

Nu putem nimeni ști, este ceva ce nu i-a plăcut lui și a vrut să ias la lumina zilelor. A vrut să vină mai devreme pentru noi.

Femeia spune că are planuri mari pentru Darius.

Sigur ca să-l creștem și să-l punem pe picioare, să fie la fel de bravo și învingător. Campionul familiei noastre.

Iar pentru Larisa, fetița pe care a născut-o prematur este primul copil, unul mult așteptat în familie. Și ea s-a născut la aproape 28 de săptămâni, la fel din cauza unei infecții, încă necunoscută. Femeia crede că așa a vrut bunul Dumnezeu și spune că Patricia, nume pe care i l-a dat încă din burtă, este o minune pentru familia sa.

Până a avea un copil născut mai devreme ca ceilalți, nici nu știam că există așa copii de micuți, la un termen așa de mic. Dar acuma cred că deja ne-am obișnuit cu faptul că avem un bebeluș și nu contează că-i născut mai devreme sau mai târziu. Pentru noi este un copil deosebit, puternic, care ne dă și nouă o lecție de viață, ne face să fim mai sensibili și să ne gândim că prin greutăți totul trece și va fi mult mai bine.

Născut prematur se consideră copilul care apare pe lume la un termen de până la 37 de săptămâni, iar factorii ce cauzează nașterile premature sunt complexe, spun specialiștii.

Totul este legat, în primul rând, cu sănătatea mamei. Careva infecții cronice, ale tractului urinar, patologii endocronologică cum este problema cu glanda tiroidă.

Copiii care se nasc la un terment mai mic de 29 de săptămâni și au o greutate mai mică de un kg, sunt îngrijiți în secțiile de reanimare intensivă. Aceștia rămân în incubatoare speciale, în medie, două – trei luni.

Noi trebuie să stabilizăm funcția la toate organele la copilul ăsta. În primul rând, cel mai slab organ asta este respirația și copiii se adaptează cu ajutorul lucrătorilor medicali. Perioada acută poate fi și de două săptămâni, când se află în stare extrem de gravă, apoi poate fi o stabilizare.

De la începutul anului, 254 de copii s-au născut vii, prematur, în comparație cu 249, înregistrați anul trecut. Pe parcursul a nouă luni ale acestui an, la Spitalul Gheorghe Paladi s-au născut, în total, 4760 de copii.