Asigurarea accesului universal la servicii de sănătate — tematică importantă abordată la Geneva, în cadrul celei de-a 71-a Adunare Mondială a Sănătății

În perioada 21-26 mai a.c., la Geneva, Elveția, în incinta Palatului Națiunilor Unite, se desfășoară cea de-a 71-a Adunare Mondială a Sănătății cu genericul „Sănătatea pentru toți: angajamentul pentru asigurarea accesului universal la servicii de sănătate”. Anul acesta, adunarea reunește delegații de rang înalt din cele 194 de state membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), inclusiv Republica Moldova. La eveniment, delegația țării noastre este formată din reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.foto-2-in-cautarea-solutiilor-globale-in-sanatatea-lumii

Subiectele principale prezentate de către oficialii părții moldovenești vizează elaborarea și implementarea politicii naționale de sănătate, Strategia de dezvoltare a sectorului de sănătate și a celei pentru dezvoltarea resurselor umane în sectorul medical, îmbunătățirea accesului la medicamente, dezvoltarea capacităților de gestionare eficientă a finanțării politicilor de sănătate, precum și adoptarea noii Legi a Medicamentului ce este esențială pentru accesul la medicamente de calitate și la prețuri rezonabile.

În cadrul adunării, va fi semnat și Programul General de lucru pentru anii 2019-2023, care stabilește trei obiective importante pentru Organizația Mondială a Sănătății în anii următori, și anume:  acoperirea universală cu servicii medicale, oricând și oriunde; prevenirea și abordarea situațiilor de urgență; promovarea sănătății la toate etapele vieții. Aceste priorități privesc, în mod special, toate țările membre ale OMS.

Adunarea Mondială a Sănătății este structura supremă de decizie a Organizației Mondială a Sănătății şi principalele funcții pe care le deține sunt determinarea direcției activităților OMS, numirea directorului general al acesteia, supravegherea activităților financiare, revizuirea și aprobarea proiectului de buget al programului.

Republica Moldova și Organizația Mondială a Sănătății colaborează în confomitate cu Acordul de Bază semnat între Guvernul Republicii Moldova şi Biroul Regional pentru Europa al OMS la 21 iulie 1994. Organizația Mondială a Sănătății este unul dintre principalii parteneri internaționali strategici ai Republicii Moldova care acordă suport sistemului național de sănătate.

/23.05.2018/

Serviciul mass-media

img_1381

(Sursa Fotografiei — Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova)