Săptămâna Europeană a Imunizărilor — „Preveniți. Protejați. Imunizați”

Ultima săptămână a lunii aprilie este declarată, de către Biroul Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății, „Săptămâna Europeană a Imunizărilor”, având drept scop sporirea nivelului de conștientizare privind drepturile și responsabilitățile tuturor persoanelor de a fi protejate împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.vaccinurile_functioneaza

Cu acest prilej, se atrage atenția asupra necesității vaccinării populației, care, previne anual milioane de decese la nivel global, provocate de boli precum difteria, tetanosul, poliomielita, rujeola, pneumonia, infecția cu rotavirus, etc. De asemenea, în ultimii ani au fost aprobate noi vaccinuri, care oferă protecție împotriva gripei, meningitei și cancerului de col uterin sau ficat. Vaccinarea este dreptul şi responsabilitatea fiecăruia. Toată lumea trebuie să fie conștientă că refuzurile neargumentate de a se vaccina cresc riscul reapariţiei unor boli infecțioase şi a epidemiilor. Organizația Mondială a Sănătății îndeamnă populația tuturor statelor, inclusiv Republica Moldova, să aibă încredere în eficiența vaccinurilor care vine să protejeze sănătatea societății și să elimine un șir de maladii infecțioase și transmisibile.

În ultima perioadă, datorită imunizării, Republica Moldova a reușit să combată poliomielita, difteria, tetanosul și rubeola. În același timp, a fost diminuată rata îmbolnăvirilor prin tuberculoză, hepatită virală B, tuse convulsivă, oreion, rotavirus și pneumococi.

Pentru a facilita și a oferi accesul gratuit al populației țării noastre la serviciile de imunizare calitative și inofensive, prin utilizarea doar a vaccinurilor înregistrate în țară, de la producători acceptați de către Organizația Mondială a Sănătății, a fost aprobat Programul Național de Imunizări pentru anii 2016-2020.

Serviciul mass-media