De Ziua Mondială fără Tutun gravidele au fost familiarizate despre pericolul fumatului în timpul sarcinii
Astăzi, cu prilejul Zilei Mondiale fără Tutun, IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1 a organizat un seminar informativ pentru gravide cu genericul stabilit de către Organizația Mondială a Sănătății pentru anul 2018 „Alege Sănătatea, nu Tutunul!”.
Pe durata desfășurării evenimentului, medicul obstetrician-ginecolog, Darii Dorina, a familiarizat participanții cu un șir de subiecte esențiale, privind pericolul și efectele asupra sănătății copilului atunci când mama folosește tutunul în timpul sarcinii. De asemenea, gravidele au fost informate și despre parcurgerea unor etape ce pot determina persoana să renunțe la fumat, regulile care pot facilita depășirea dorinței de a fuma, etc.
Tot astăzi, în cadrul mai multor secții ale spitalului, personalul medical a inițiat discuții despre necesitatea renunțării la fumat și cu alte persoane aflate la tratament cât și cu vizitatorii acestora.
Nota Bene: Cercetatorii au constatat că toți copiii expuși în perioada intrauterină la fumatul pasiv se pot îmbolnăvi de astm și pot avea probleme respiratorii în timpul vieții. Unele toxine rămân în corpul fumatorului, ceea ce înseamnă că după naștere pot fi prezente și în laptele matern. Dacă mamele nu vor renunța nici în timpul alaptării la fumat, nou-născutul va deveni fumător pasiv, fapt care îi va afecta dezvoltarea în continuare. Același lucru este valabil și dacă bebelușul este expus la fum de țigară de la alți fumători din jur. Copiii nascuți din mame fumătoare vor avea o predispoziție crescută de a adopta același viciu de la vârste fragede. Toate aceste consecințe grave justifică orice efort de abandonare a fumatului în sarcină.
Tutunul reprezintă o amenințare pentru sănătatea inimii din întreaga lume, utilizarea tutunului este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru dezvoltarea bolii coronariene și a bolii vasculare periferice.În ciuda efectelor adverse recunoscute ale tutunului asupra sănătății inimii și disponibilitatea măsurilor de reducere a morbidității și mortalității asociate, un mare număr de oameni nu sunt suficient de conștienți de faptul că tutunul este una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare. Bolile cardiovasculare ucide mai mulți oameni decât orice altă cauză de deces în lume. Utilizarea tutunului este a doua cauză cea mai frecventă a bolilor cardiovasculare după hipertensiunea arterială. Anual, epidemia globală de tutun trage viața a peste 7 milioane de persoane, dintre care aproximativ 900.000 nu sunt fumători și mor ca urmare a inhalării fumului de tutun secundar. Aproximativ 80% din cei peste 1 miliard de fumători din lume locuiesc în țările cu venituri mici și medii, care suportă cea mai mare povară din cauza morbidității și mortalității legate de tutun.
/31.05.2018/