De Ziua Mondială fără Tutun – Alege Sănătatea, nu Tutunul!
Anual, la 31 mai, Organizația Mondială a Sănătății și țările membre ale acesteia celebrează Ziua Mondială fără Tutun, atrăgând atenția asupra riscurilor de sănătate legate de tutun și asupra unor măsuri eficiente de politică pentru reducerea consumului de tutun.
Tematica de campanie din acest an este Tutun și boli de inimă. Acțiunea se concentrează pe creșterea gradului de conștientizare privind legătura dintre tutun, bolile de inimă și alte boli cardiovasculare inclusiv accidentul vascular cerebral, care împreună reprezintă principala cauză a decesului în lume; acțiuni și măsuri practicabile pe care guvernele și publicul le pot lua cu scopul de a reduce riscurile legate de tutun pentru sănătatea inimii.
Ziua Mondială fără Tutun 2018 are loc pe fundalul unui număr de inițiative globale și activități care vizează combaterea epidemiei de tutun, care are un impact extrem de negativ asupra sănătății publice și provoacă moartea și suferința a milioane de oameni din lume. Aceste acțiuni includ inițiative sprijinite de OMS al cărui scop este de a îmbunatăți tratamentul bolilor cardiovasculare și de a reduce mortalitatea cauzată de tutun.
Tutunul reprezintă o amenințare pentru sănătatea inimii din întreaga lume, de aceea, în Ziua Mondială fără Tutun 2018, atenția va fi axată pe impactul pe care îl are tutunul asupra sănătății inimii și vaselor de sânge a oamenilor din întreaga lume. Utilizarea tutunului este unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru dezvoltarea bolii coronariene și a bolii vasculare periferice.
În ciuda efectelor adverse recunoscute ale tutunului asupra sănătății inimii și disponibilitatea măsurilor de reducere a morbidității și mortalității asociate, un mare număr de oameni nu sunt suficient de conștienți de faptul că tutunul este una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare. Bolile cardiovasculare ucide mai mulți oameni decât orice altă cauză de deces în lume. Utilizarea tutunului este a doua cauză cea mai frecventă a bolilor cardiovasculare după hipertensiunea arterială. Anual, epidemia globală de tutun trage viața a peste 7 milioane de persoane, dintre care aproximativ 900.000 nu sunt fumători și mor ca urmare a inhalării fumului de tutun secundar. Aproximativ 80% din cei peste 1 miliard de fumători din lume locuiesc în țările cu venituri mici și medii, care suportă cea mai mare povară din cauza morbidității și mortalității legate de tutun.
OMS propune un șir de măsuri în acest sens, cum ar fi: monitorizarea utilizării tutunului și a măsurilor preventive; protejarea oamenilor împotriva expunerii la fumul de tutun prin crearea spațiilor publice, a locurilor de muncă și a transportului public complet fără fum; oferirea de asistență pentru încetarea consumului de tutun (sprijin gratuit pentru populația generală, inclusiv consiliere scurtă de către furnizorii de servicii de sănătate și servicii naționale de telefonie gratuită pentru persoanele care părăsesc țara); avertizare cu privire la pericolele consumului de tutun, prin utilizarea ambalajelor simplu, standardizat și aplicarea unor grafice mari de pericolele de avertismente de sănătate pe toate ambalajele de tutun, și să efectueze campanii eficiente anti-tutun în mass-media pentru a informa publicul cu privire la pericolele consumului de tutun și expunerea fumatul secundar de tutun.
Creșterea gradului de conștientizare în rândul publicului larg cu privire la impactul tutunului și al fumului de tutun secundar asupra sănătății cardiovasculare și cardiovasculare va fi principalul obiectiv al campaniei. OMS face apel publicului, guvernelor și altor părți interesate de a se angaja în promovarea sănătății inimii protejând oamenii de utilizarea produselor din tutun. Să trăim fără tutun, să fim mai sănătoși.
(Sursa informației și a fotografiei 1 – http://www.who.int/ru)
(Sursa fotografiei 2 – www.msmps.gov.md)
/29.05.2018/