Ce trebuie să știți despre RUJEOLA? Boală extrem de contagioasă

Rujeola boală acută infecţioasă și extrem de contagioasă, cauzată de virusul rujeolic şi caracterizată clinic prin febră, intoxicaţie, semne catarale respiratorii pronunţate, enantem patognomonic, exantem maculopapulos generalizat, complicaţii severe precoce sau tardive, imunitate postinfecţioasă durabilă, este una din infecțiile copilăriei –  cu mecanism de transmitere aerogenă.

Este important să cunoaștem că Rujeola poate fi prevenită prin vaccinare.

Confundabilitatea la prima vedere cu rubeola, rujeola este mult mai gravă decât sora ei mai mică denumită Pojar, cu care e cunoscută la noi și este descriptivă pentru principalele simptome: febră foarte înaltă, de până la 40* Celsius și erupția cu para focului. La fel ca mai toate bolile copiilor are origine virală. Rujeola se răspândește pe aceleași căi clasice și anume prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale, pe care persoana infectată le elimină în jur în timpul tusei, strănutului, râsului sau vorbirii.5

O veste bună în legătură cu virusul rujeolic este că are un scurt timp de supraviețuire (mai puțin de 2 ore), în aer sau pe suprafețe, precum și o sensibilitate deosebită la solvenți organici (soluții de curățare), căldură și raze ultraviolete. Rezistă foarte bine la frig (-70*C).

Până în prezent, rujeola continuă să rămână o infecţie răspândită pe toate continentele şi este o problemă de importanță majoră a sănătăţii publice. Cea mai eficientă măsură de prevenire a rujeolei s-a arătat vaccinarea, care este realizată în majoritatea statelor şi acoperirea vaccinală în medie la nivelul global este egală cu 80%. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat posibilitatea eliminării rujeolei  în teritorii mari  la atingerea acoperirii vaccinale la nivel de 95%. Totuşi şi în condiţiile imunizărilor sistematice anual în lume sunt înregistrate mii de cazuri de rujeolă, de aproximativ 250 mii de decese, sute de mii de complicaţii grave, majoritatea în statele slab dezvoltate.

Sursa de infecţie este omul bolnav cu diferite forme clinice. Nu există purtători sănătoşi de virus rujeolic.

Calea de transmitere se face pe cale aeriană prin secreţii nazofarigjiene în condiţii de contact apropiat şi la distanţă. Este posibilă transmiterea transplacentară.

Receptivitatea este generală. Pot fi afectate toate grupele de vârstă, dar majoritatea persoanelor se îmbolnăvesc în copilărie. Sugarii născuţi din mame imune posedă imunitate specifică până la vârsta de 5 — 6 luni. Indicele receptivităţii este de 95 — 100%.

1

Rujeola este foarte contagioasă, contactul cu virusul rujeolic în marea majoritate a cazurilor duce la îmbolnăvire, în probabilitate de 95% timp de 2 — 4 zile de contagiozitate.

Cum se manifestă Rujeola? Perioada de incubație durează între 7-18 zile. Debutul bolii este brusc și virulent, cu febră ce poate depăși 39-40*C, la care se adaugă și indispoziția, inapetența, cefalee, iar în scurt timp apar și semnele unei infecții respiratorii obișnuite.

3

Rujeola începe după 24-48 ore de la apariția febrei și se caracterizează  prin:

  • Înroșirea intensă a mucoasei bucale, însoțite de mici pete punctiforme sângerânde, care îngreunează alimentarea. Această congestie poate afecta întreg tractul digestiv, cauzând vome, diaree. În unele cazuri este afectată și mucoasa organelor genitale, provocând usturimi la urinare;
  • Limba încărcată cu depozite albicioase și cu mărgele roșii;
  • Inflamarea ganglionilor cervicali;
  • Semnul Koplik, considerat tipic pentru rujeolă, caracterizat prin mici pete albicioase având în centru un gri-albăstrui, care apar pe mucoasa obrajilor, în dreptul molarilor;
  • Persistența febrei înalte, cu risc de convulsii.

2

Rujeola în a treia fază a bolii, tabloul clinic e complicat de:

  • Accentuarea febrei (39-40*C) și a semnelor generale chiar înaintea de declanșarea erupțiilor cutanate, după care temperatura scade ușor, ajungând în 2-3 zile la valori normale.

Apariția erupțiilor cutanate, care se manifestă prin pete de diferite dimensiuni, de la cele punctiforme, până la unele cu dimensiuni de 3-5cm, de culoare roz, roșu, neregulate, ușor reliefate, catifelate la palpare, care dispar la apăsare și au tendință să se unească între ele. Petele apar de obicei în timpul nopții, dintâi după urechi, apoi pe față și după pe gât, urmând ca în 2-3 zile să se întindă pe tot corpul. În momentul în care erupția cuprinde membrele, petele de pe față încep să dispară, după care se retrag în ordinea în care au apărut.

Erupția se menține 3-5 zile și poate fi însoțită de o ușoară mâncărime, după dispariție, pielea poate căpăta o tentă maronie, care dispare treptat.

4

În rujeolă – o atenție deosebită trebuie acordată febrei, care poate atinge cote periculoase.

Pentru scăderea febrei, se folosesc preparatele antipiretice ca ibuprofen, paracetamol, în nici un caz aspirină. Se impune repaus la pat cu evitarea efortului fizic. Se hidratează corespunzător.

Copilul se izolează la domiciliu pe o perioadă de 7-10 zile, pentru a împiedica răspândirea virusului și a micșora riscul de a acumula o altă infecție, care ar putea complica situația prin suprainfecție.

Ca complicații pot fi:

  • Suprainfecții la nivelul sistemului respirator, angină acută, laringită, bronșită, pneumonie, conjunctivită purulentă, stomatite, otite, encefalite, etc.

Profilaxia rujeolei este prin vaccinarea copilului cu vaccinul rujeolic la 12 luni, sau cel combinat (antirujeolic, antirubeolic și antiparotită epidemică). Copii născuți din mame vaccinate dispun de anticorpi protectivi până la 12 luni, adică pe parcursul primului an de viață.

6

 

 

 

 

Vasile Andriuța, medic epidemiolog,

Spitalul Clinic Municipal Nr.1

/23.08.2018/