28 iulie — Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei

Ziua Mondială de Luptă împotriva Hepatitei, 28 iulie, este un eveniment anual, ce orientează atenția mondială  asupra grupurilor de pacienţi şi persoanelor care trăiesc cu hepatita virală. Este o oportunitate globală de a sensibiliza şi de a induce o schimbare reală în prevenirea bolilor şi a accesului la testare şi tratament.

Hepatita  este o inflamaţie a ficatului ce reprezintă cel mai frecvent rezultatul unei infecţii virale A,B,C,D,E sau G. Numeroase alte cauze (alcool, efecte secundare ale unor medicamente, toxine) pot genera hepatite sau agrava o hepatită virală. Netratate și neacompaniate de măsuri de stil de viață, hepatitele virale se cronicizează și duc la boli grave precum ciroza și cancerul hepatic.slide1-n

La nivel mondial, 400 de milioane de persoane trăiesc cu virusurile hepatitei B și C şi 1,4 milioane mor anual din cauza acestor infecţii; 95% din oamenii care trăiesc cu hepatite virale nu știu că sunt infectați; 4.000 de persoane mor în fiecare zi, în timp ce există medicamente salvatoare de vieți.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recunoaște hepatita virală ca o problemă majoră de sănătate publică.

În anii precedenți, OMS a adoptat Strategia de Eliminare a Hepatitei, cu obiective ambițioase și cu scopul de eliminare a hepatitelor virale până în anul 2030.

Pilonul principal al prevenției hepatitelor virale de tip B și A – cele mai virulente – este reprezentat de vaccinare.

Alături de vaccinare, măsurile de protecție, stil de viață personală și colectivă (referite ca măsuri nespecifice) sunt indispensabile în prevenția și controlul hepatitelor virale. În esență acestea privesc:

  • igiena personală strictă (spălatul pe mâini dupa toaletă, înainte de mese; tacâmuri, vesela şi pahare nefolosite în prealabil);
  • igiena strictă în colectivităţi copii/tineri (şcoli, grădiniţe şi cămine studenţeşti);
  • folosirea numai a seringilor şi acelor de unică utilizare;
  • sterilizarea corectă a instrumentarului medical/stomatologic;
  • igiena şi dezinfectare strictă în spitale, laboratoare, maternităţi şi stomatologie;
  • igiena sexuală strictă.

/27.07.2018/