21 septembrie – Ziua Internaţională de luptă împotriva maladiei Alzheimer
Ziua de 21 septembrie este Ziua Internaţională de luptă împotriva bolii Alzheimer. Marcarea la nivel mondial a unei zile consacrate maladiei Alzheimer, a fost lansată de către Federația Internațională pentru Alzheimer (ADI), în 1994, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). ADI cuprinde asociații în întreaga lume, misiunea acestora fiind îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu Alzheimer și a familiilor lor.
Alzheimer este cea mai răspândită formă de demenţă, iar incidenţa acestei afecţiuni a crescut dramatic în ultimii ani, din cauza tendinţei de îmbătrânire a populaţiei înregistrată la nivelul mai multor state din lume. Pe scurt, această boală este caracterizată ca o afecţiune degenerativă progresivă a creierului, ce se manifestă în mod special la persoanele de vârstă înaintată, și duce la pierderea capacităţilor intelectuale, însoţită de tulburări comportamentale.
Ce este Alzheimer?
Descrisă pentru prima dată în anul 1906 de către medicul german Alois Alzheimer, această boală neurodegenerativă determină o deteriorare progresivă a capacităţilor cognitive până la pierderea autonomiei bolnavului. Printre simptome se află pierderi de memorie repetate, probleme de orientare, tulburări ale funcţiilor executive (de exemplu, pacientul nu mai ştie cum să îşi folosească telefonul mobil). Aceste semnale trebuie să îi determine pe oameni să meargă să fie consultaţi de un medic sau la un centru specializat unde sunt realizate teste neuropsihologice pentru a diagnostica sau a exclude maladia Alzheimer.
Care sunt cauzele bolii?
Nu se cunoaste cu siguranță cauza ce provoacă boala Alzeimer, dar ese posibil să existe mai multe cauze. Una din ele sunt câteva din deteriorările produse la nivelul anumitor zone ale creierului legate de pierderea de mesageri chimici ai neuronilor (neurotransmitatori) în principal acetilcolina, ce permit neuronilor să funcționeze normal. Nu se știe cu siguranță pricina acestor modificări, dar se fac cercetări pentru a se determina aceasta cauză. Deși majoritatea pacienților cu boala Alzeimer nu au în istoricul familial această problemă, riscul de a face Alzeimer este mai mare în cazul persoanelor ce au un membru al familiei cu maladia respectivă.
Câţi bolnavi există în lume?
Potrivit OMS, pe plan mondial există circa 47 de milioane de persoane care sunt atinse de demenţă, dintre care 60-70% suferă de maladia Alzheimer. În fiecare an sunt diagnosticate 9,9 milioane de cazuri noi. Până în prezent cifra poate fi mai mare.
Care sunt factorii de risc?
Conform datelor OMS, se estimează că începând de la 85 de ani, o femeie din patru şi un bărbat din cinci sunt afectaţi de Alzheimer. Începând de la 65 de ani, riscul de a dezvolta această boală se dublează la fiecare cinci ani. Cu toate acestea, Alzheimer nu trebuie să fie considerată o consecinţă ineluctabilă a procesului de îmbătrânire.
De altfel, există o formă ereditară a maladiei Alzheimer (1% din cazuri), cu o apariţie mult mai precoce, în jurul vârstei de 60 de ani sau chiar mai devreme. Pentru forma non-ereditară a bolii, studiile au evidenţiat ca factori de risc sedentarismul, obezitatea, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, fumatul, consumul excesiv de alcool şi alimentaţia dezechilibrată. Depresia, nivelul scăzut de instruire, izolarea socială şi absenţa activităţilor intelectuale sunt de asemenea citate de OMS în rândul factorilor de risc.
Deşi au trecut 100 de ani de când a fost descoperită, Alzheimer rămâne foarte puţin cunoscută, iar tratamentele dezvoltate nu fac decât să îi încetinească evoluţia.
/21.09.2018/