La 12 mai  este marcată Ziua Internațională a Sindromului de oboseală cronică și a disfuncțiilor imunitare

Ziua Internațională a Sindromului de oboseală cronică și a disfuncțiilor imunitare este marcată la nivel internaţional la data de 12 mai şi a fost iniţiată ca urmare a numărului tot mai mare de persoane care suferă de oboseală cronică. Scopul acestei manifestări este de a informa populaţia cu privire la simptomele afecţiunii şi la modul în care ar trebui să procedeze atunci când se confruntă cu oboseală cronică.oboseala-cronica

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), milioane de oameni din toată lumea suferă de această boală. Sindromul de oboseală cronică apare frecvent după vârsta de 40-45 de ani, fiind mai întâlnit în rândul femeilor. Deși persoanele care suferă de sindromul de oboseală cronică pot avea și între 25 si 45 de ani, nu există dovezi care să arate care sunt factorii de risc pentru dezvoltarea acestui sindrom. Boala se întâlnește rar la copii. Poate apărea la adolescenți, mai ales la tinerele adolescente. Spre deosebire de adulți, adolescenții au mai multe șanse să dezvolte sindromul după un episod de boală precum mononucleoza sau gripa.

Specialiştii nu au reuşit să descopere cu exactitate cauzele senzației de oboseală permanentă (oboseală cronică), însă, în urma cercetărilor, ar putea fi implicată în dezvoltarea acestei afecţiuni fie o infecţie virală fie o altă boală imunitară sau neurologică. Însă un răspuns concret nu s-a găsit. În acest context, oboseala cronică rămâne în majoritatea cazurilor nediagnoscată, simptomele acesteia fiind puse pe seama unor boli neurologice, imunologice sau virale. În cazul în care sindromul de oboseală cronică nu este depistat şi tratat la timp, atunci persoana afectată poate dezvolta depresie, comportament problematic și periculos pentru sine sau pentru cei din jur (de exemplu: accidente de maşină). Totodată, o astfel de persoană poate înregistra şi o rată ridicată a absenteismului la locul de muncă. De altfel, privarea de somn conduce la probleme ale sistemul imunitar.

Obiectivul principal de tratament al sindromului de oboseală cronică este îmbunatățirea stării generale astfel încât pacientul sa revină la viața normală. Măsuri simple dar importante de tratament sunt îmbunatățirea ritmului de somn și exercițiul fizic moderat.

/11.05.2018/

Serviciul mass-media