MORIAS – un sondaj pentru o maternitate fericită
„Monitorizarea riscurilor asociate sarcinii în municipiul Chișinău ” (MORIAS), un proiect-pilot ambițios, este implementat în această perioadă dificilă de pandemie de Secția Consultativă de Perinatologie a IMSP Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” în parteneriat cu Asociația Obștească „Progres prin Alternativă” și cu suportul financiar al Ambasadei SUA în Republica Moldova. Proiectul a fost elaborat în baza programului PRAMS (Pregnancy Risk Assessment Monitoring System), dezvoltat începând cu anul 1987 pentru a micșora numărul nașterilor premature și a reduce nivelul morbidității și mortalității infantile în SUA.
Începând cu luna ianuarie curent, după o etapă de pregătire și obținerea avizului Comitetului Național de Expertiză a Studiului Clinic, echipa proiectului a inițiat sondajul MORIAS printre femeile care au născut în maternitatea IMSP Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi” în perioada septembrie-decembrie 2020. Durata cercetării va constitui 4 luni.
În baza opiniilor femeilor intervievate sistemul MORIAS colectează date despre cunoștințele și experiențele materne înainte de concepție, în timpul sarcinii, la naștere și în primele luni după naștere. Chestionarul utilizat pentru sondaj cuprinde următoarele secțiuni:
- Date generale
- Perioada preconcepțională:
- Intenția de sarcină
- Preconcepția
- Perioada sarcinii
- Nașterea
- Perioada post-partum / lăuzie
- Perioada infantilă (primele 3 luni după naștere):
- Alimentarea nou-născutului
- Îngrijiri ale copilului nou-născut
- Vaccinuri
- Alte aspecte ale îngrijirii copilului
- Nutriția
- Sănătate mintală:
- Depresie și anxietate postnatală
- Stres, discriminare și abuz
- Condiții sociale, suport psihologic și social
- Controlul fertilității și contracepție
- Aspecte legate de pandemia COVID-19
Chestionarul a fost elaborat de experți locali în colaborare cu parteneri din Carolina de Nord (SUA) și este disponoibil în limbile română și rusă atât pe suport de hârtie, cât și în varianta on-line.
Sondajul MORIAS poate furniza unele date care nu sunt disponibile din alte surse și care pot fi utilizate la elaborarea sau revizuirea programelor și politicilor în domeniul sănătății mamei și copilului.
Proiectul este susținut de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova și Direcția Generală Asistență Socială și Sănătate a Consiliului Municipal Chișinău.