Redeschiderea secțiilor Chirurgie Aseptică și Septică

În data de 5 octombrie au fost redeschise secțiile Chirurgie Aseptică și Septică în urma lucrărilor de renovare și modernizare conform standardelor contemporane din cadrul IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1. La eveniment au fost prezenți Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Dna Stela Grigoraș, șeful  Direcției Sănătății a Consiliului Municipal Chișinău, Mihai Moldovanu, reprezentanții preturii Botanica, Prorectorul pe activitatea clinică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie N. Testemițanu dul Emil Ceban, directori ai instituțiilor medico-sanitare publice municipale precum și colaboratorii instituției.

redeschiderea_sectiilor_1

„Acum chiar bucură ochiul, să văd deja mai multe secții renovate la standardele europene, încăperile sunt foarte luminoase, foarte curate cu mobilier și echipament modern, ceea ce demonstrează de fapt că există în primul rând un management eficient în această instituție”, a reiterat Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Dna Stela Grigoraș.

redeschiderea_sectiilor_2

Șeful  Direcției Sănătății a Consiliului Municipal Chișinău, Mihai Moldovanu a ținut să menționeze că ”Acest spital pe viitor trebuie să devie un spital regional, de aceea pentru mine personal este o prioritate ca această instituție să fie din timp pregătită prin reparații europene, dotată corespunzător pentru a putea prelua acest efort mare și a asigura asistență medicală calificată specializată”.

redeschiderea_sectiilor_3

În cadrul secției chirurgia aseptică se realizează noile metode și tehnici în rezolvarea patologiilor gastroenterologice (ulcer gastro-duodenal, litiază biliară, tumori ale stomacului și colonului, intervenții chirurgicale pentru patologia pancreasului). De asemenea au fost introduce pe scară largă intervențiile chirurgicale a peretelui abdominal în special a eventrațiilor postoperatorii.

redeschiderea_sectiilor_4

Secția chirurgie septică asigură asistență chirurgicală specializată bolnavilor cu afecțiuni septice grave ale organelor cavității peritoneale și ale țesuturilor moi, prestează servicii medicale în cadrul asigurării obligatorii de asistență medical și servicii medicale contra plată pacienților neasigurați. O atenție deosebită se acordă pacienților diabetic complicat cu procese purulente, ulcere trofice sau ischemie.

redeschiderea_sectiilor_5

În cadrul Clinicii de chirurgie activează serviciul de chirurgie vasculară, ce efectuează intervenții chirurgicale în patologia ocluziv-stenotică a arterelor periferice, în patologia aortei abdominale și ramurilor viscerale ale acesteia. În clinică se realizează la nivel contemporan tot spectrul de intervenții chirurgicale clasice și mininvazive pentru maladiile venoase.

redeschiderea_sectiilor_6

„Deja de doi ani consecutiv, după cum am și planificat, acest bloc chirurgical-somatic este renovat practic totalmente. Săptămâna aceasta au fost date în exploatare aceste 2 secții de chirurgie, săptămâna viitoare urmează să-și preia activitatea cea de-a doua secție de boli interne, prima a fost renovată încă în anul 2016, iar peste două săptămâni urmează să redeschidem secția de primiri urgente. În reparații se mai află și alte secții curative, din alte blocuri și ne propunem pe viitor să renovăm toate încăperile instituției ”, a specificat directorul IMSP Spitalului Clinic Municipal Nr.1, Iurie Dondiuc.

redeschiderea_sectiilor_7

Pentru realizarea acestor obiective au fost alocate surse financiare în sumă de peste 5,4 milioane de lei. Finanțarea a fost asigurată din bugetul Consiliului Municipal Chișinău și bugetul intern a instituției.

redeschiderea_sectiilor_8

Ambele secții de chirurgie au capacitatea a câte 30 paturi fiecare, anual sunt tratați peste 2500 de pacienți și efectuate la activ peste 1700 de operații.