Pacienţii Spitalului Municipal Nr.1 din capitală vor beneficia de servicii mai bune

Aveau nevoie de acest sistem ca de aer — este vorba despre Spitalul Clinic Municipal Nr. 1 din capitală, care de azi dispune de un nou aparataj de oxigenare. Acum, instituţia este unica în ţară care are un astfel de sistem modernizat. La reutilarea acestuia au contribuit financiar organizaţii neguvernamentale din Olanda, relatează Mesager.

Ieri, în una din secţiile de reanimare ale spitalului, după naştere a fost adusă o mămică cu bebeluşul. Femeia spune că imediat i s-a pus masca cu oxigen medical.

Această instalaţie este una nouă în spital şi a apărut aici recent. Asistentele medicale spun că nu mai au nevoie de butelie pline cu gaz medical pe care trebuiau să le aducă de undeva în secţie.

Administraţia spitalului subliniază că sistemul de aprovizionare şi producere autonomă a gazului medical s-a efectuat în câteva etape. „Instalarea unui sistem modern de producere a aerului comprimat, instalarea a două compresoare moderne, instalarea sistemului subteran de transportare a gazelor între blocurile curative şi instalarea sistemelor de transportare a gazelor medicale în secţiile din cadrul instituţiei medicale”, a menționat Ion Arteni, vicedirectorul spitalului.

Întreg sistemul de aprovizionare a spitalului cu gaz medical a fost restabilit cu suportul unor organizaţii neguvernamentale din Olanda.

„Eu cred că acest proiect este foarte important pentru Moldova, pentru că aici în fiecare zi se nasc moldoveni care vor trăi în ziua de mâine. Şi este foarte important ca aceşti copii să se nască în cele mai bune condiţii medicale”, a declarat Robert de Groof, consulul onorific al Olandei la Chișinău.

Proiectul de renovare a costat 150 de mii de dolari.

/www.trm.md/