Violenţa împotriva femeilor

Violenţa împotriva femeilor (VÎF) este cel mai  răspândit fenomen atât în regiunea europeană, cât şi  la nivel global. E o problemă ce nu poate fi amânată. Statisticile ne arată că cel puţin fiecare a treia femeie va fi, probabil, bătută, forţată să întreţină relaţii sexuale sau agresată altfel pe parcursul vieţii. În Rep. Moldova femeile sunt afectate indiferent de context, cultură sau statut social.

violenta_impotriva_femeilor_01

Actul de violenţă are un efect sever  şi persistent asupra sănătăţii fizice şi mentale a femeilor şi a copiilor,  implicaţi direct sau indirect în el.  Drept consecinţă sunt costurile enorme în aspect de dezabilitate, îmbolnăvirile şi chiar decesele premature la copii şi la femeile cu vârsta sub 45 ani. Violenţa cauzează mai multe jertfe chiar decât hipertensiunea arterială, obezitatea şi fumatul.

Ea poate avea mai multe forme: abuz fizic, abuz sexual, abuz emoţional şi abuz financiar.

Întrebându-ne, de ce se produce violenţa (VÎF) şi care este cauza acestui  comportament dezirabil, psihologii şi studiile au arătat că :

˝violenta˝ se transmite, ca o moştenire, din generaţie în generaţie. Societatea o accepta şi o promovează ca pe un mecanism de reglementare a puterii dintre bărbaţi şi femei, ca ceva firesc şi normal.

Persoanele implicate în actul de violenţă devin victime, iar în timp victimele devin abuzatori. Această formulă este ca un cerc vicios. ˝Violenţa naşte violenţă˝.

violenta_impotriva_femeilor_02Un copil care a văzut în familie violenţă (ex: tata (soţul) care abuzează, îşi bate mama, soţia, părinţi, care îşi bat copii), cu timpul va realiza că ˝agresivitatea˝ este singura metodă de a soluţiona problemele, de a face dreptate, de a descărca tensiunea interioară. Întrebaţi dacă vor proceda la fel, copii neagă acest lucru, şi doar când cresc mari, ei devin abuzatori, deoarece nu au avut în copilăria lor un model funcţionabil-constructiv, non-violent care să răspundă paşnic la situaţiile de stres. Toate acestea ne dau de înţeles că ˝agresivitatea˝  reprezintă un comportament învăţat.

Multe femei  se întreabă, ce se va întâmpla după primul abuz şi mai grav? Unele cred naiv, că o sarcină sau un copil ar putea schimba spre bine atitudinea partenerului (soţului). Este atât de trist să vezi cum o relaţie de iubire se transformă într-o relaţie de control, manipulare şi abuz.  Această  transformare are loc în timp, cu paşi mărunţi, astfel încât prima palmă şi primele regrete arată aproape întotdeauna ca un accident irepetabil. Însă majoritatea femeilor abuzate ştiu: dacă s-a întâmplat o dată, cel mai probabil e că se va întâmpla din nou,  iar… şi iar… din ce în ce mai des şi mai violent. Abuzul domestic se transformă din accident — în rutină, iar uimirea femeii, care nu credea că va ajunge vreodată aici, se transformă încet, dar sigur, în resemnare. Femei simple, femei complicate, femei de succes, vedete, femei frumoase, femei disperate, femei bogate, femei…, ajung ˝victime ale violenţei˝.

Comportamentul fiinţei umane este dominat de instincte primare, moştenite de la animale — instinctul de ˝supravieţuire˝ şi cel de ˝reproducere˝. Atunci când suntem ameninţaţi de un eventual pericol, apar imediat reacţii de apărare — lupta sau fuga pentru supravieţuire. Fiinţa umană este superioară primatelor, fiind dotată cu conştiinţă şi raţiune.

Omul, având aceste calităţi, poate să-şi menţină controlul acţiunilor sale şi are capacitatea de a reflecta mintal asupra consecinţelor  de pe urma unui comportament dezirabil.

violenta_impotriva_femeilor_03Dragi doamne şi domnişoare!  Nu permiteţi, nu toleraţi violenţa în familie! Puneţi-i punct şi nu încercaţi sa va amăgiţi pe voi însevă, că partenerul/soţul se va schimba dacă voi veţi fi…, veţi face pentru el…, sau alt ceva.  Să te complaci într-o relaţie disfuncţională, din disperarea ca nu ai bani, suport moral sau unde locui, este acelaşi lucru ca şi când te-ai condamna la suferinţă şi nefericire. Viaţa este prea scurtă, ca s-o trăim în nefericire şi durere. Într-o relaţie abuzivă şi disfuncţională suferă ambii parteneri, dar cel mai mult — copii. Ei sunt  rodul muncii noastre şi produsul societăţii .

˝Nu sunteţi singure, cereţi ajutor şi vi se va oferi!˝

În Rep. Moldova există Centre de protecţie a victimelor care oferă servicii gratuite cum ar fi:

  •  Consiliere psihologică
  • Consiliere juridică
  • Asistenţa medicală
  • Informare, monitorizare
  • Suport social
  • Cazare şi întreţinere

Daca sunteţi victima abuzului fizic, sexual, emoţional sau financiar apelaţi la:

Telefonul de încredere pentru femei: 0-800-88008

Telefon fierbinte:  0-800-7777

Psiholog al Secţiei Consultative a IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1

Ludmila Morari