Rabia

Rabia sau turbarea e o boală infecţioasă,provocată de un virus care afectează sistemul nervos central atît la animale cît şi la oameni. Perioada de incubaţie este variabilă si poate dura în general între două şi opt saptămâni dar virusul este prezent în saliva animalului infectat cu aproximativ 10-14 zile înainte ca primele semne clinice să apară. Astfel, animalul infectat poate transmite virusul fiind în aparenţa perfect sănătos.

Prin vaccinare, rabia apare foarte rar la animalele domestice însă boala poate fi contractată foarte uşor in cazul in care un animal domestic nevaccinat intra in contact cu un animal salbatic bolnav şi este muşcat (sau zgariat!) de acesta. Un pericol potential pentru om il prezinta vulpile,sobolanii, cîinele, pisicile,care contactează mai frecvent cu animalele salbatice.

Semne clinice

Rabia este o boala infecţioasă care atacă sistemul nervos si cauzează encefalita — semnele clinice se manifesta în trei faze distincte: faza prodomală, faza furioasă şi faza paralitică.

  1. Faza prodomală durează 2-3 zile şi se manifestă prin modificări de comportament, febră, reflexe oculare încetinite si uneori animalul işi linge insistent şi işi roade locul muşcat;
  2. Faza furioasă durează 2-4 zile; animalul dă semne de agresivitate, iritabilitate, are tendinţa să muşte animale şi obiecte aflate în apropiere, muşca şi/sau înghite obiecte necomestibile, fuge de acasă, poate fi dezorientat, alergînd fără tinta, cu mişcari dezordonate, poate avea crize epileptiforme, tremurături, prurit (mîncărimi) violent la locul muşcăturii, care îl determina să-şi smulgă bucăti de carne cu dinţii şi, contrar mitului «hidrofobiei», nu se teme de apă.
  3. Faza paralitică durează 2-4 zile şi se manifestă prin paralizia întregului corp, începînd cu locul muşcaturii care a produs boala; in scurt timp cîinele nu mai poate inghiţi, saliva îi curge din gura şi are un aspect spumos. În această fază cîinele nu este periculos pentru că nu poate muşca. Se instaleaza coma şi moartea se produce datorită paraliziei muşchilor toracici care rezultă in încetarea respiraţiei.

Semne clinice la oameni:

Primele simptome care apar includ — durerea si amorţeala pe locul muşcaturii, mai tirziu apare senzaţie de arsura, mancarimea sau amorţeala pe locul muşcaturii; neliniştea care poate evalua spre agitaţie externa,durerea abdominala. Simptomatologia ulterioara este mai specifică şi include: frica de apa sau de aer, spasme musculare la nivelul muschilor feţei, gitului, halucinaţii, delir, frisoane, coma, insuficienţa cardiaca si respiratorie.

Prevenire

  1. Cel mai eficient (şi obligatoriu prin lege) mod de prevenire a turbarii este vaccinarea anuală antirabică.
  2. Evitarea contactului sau tentativelor de îmbolnavire a animalelor salbatice cu vulpile,sconşii, etc.
  3. Blocarea eventualelor căi de acces ale animalelor salbatice in casa.
  4. Depozitarea deşeurilor menajare in conteinere special amenajate, incat sa nu atraga animalele salbatice.
  5. Evitarea contactului cu cadavrele animalelor.

Daca animalul dumneavoastra a fost muşcat de un animal suspect, urmaţi de urgenţa procedura de mai jos:

  • daca aţi fost muşcat de un animal suspect, prezentaţi-va imediat la medic. Se recomandă adresarea la medic pentru ajutor antirabic,mai ales dacă leziunile au fost provocate de animale suspecte la turbare. Se recomanda şi in acest caz ţinerea sub observaţie a animalului care a muscat; în caz contrar, este necesar sa faceţi toata seria de vaccin antirabic, care se face in prima, a treia, a şaptea, a paisprezecea si a douazeci şi opta zi de la muşcatura suspecta!
  • duceţi imediat animalul la cea mai apropiata clinica veterinară şi informaţi medicul asupra datei ultimei vaccinări.
  • încercaţi contenţia animalului care a muşcat, făra a va pune insă in pericol; este indicat ca animalul suspect să fie ţinut sub observaţie timp de 10 zile; dacă in acest interval nu prezintă semnele clinice ale turbării, muşcatura nu prezintă un pericol sub acest aspect. Daca animalul suspect este eutanasiat, se vor trimite la laborator mostre de ţesut, pentru analiza.

Medic chirurg
categoria II
A.Ursu