Narcomania
Narcomania este starea de intoxicaţie periodică sau permanentă (cronică) a organismului provocată de consumul repetat al narcoticului natural sau artificial, dăunătoare pentru organismul omului şi pentru societate.
Cuvîntul Narcomanie provine de la 2 cuvinte greceşti – „narche” –somn, amorţire, înţepenire, „manie”- patimă, demenţă, (nebunie ) pasiune.
Termenul narcotic a fost folosit pentru prima dată în medicină pentru Opium şi medicamentele analgetice în a căror componenţă el intră. Se folosesc în medicină ca analgetice puternice la anumite boli. Plantele ce conţin narcotice sunt: macul şi cânepa, cunoscute din antichitate. În Moldova ele cresc pretutindeni, haotic sau cultivate pe tot teritoriul.
Substanţele narcotice pot fi vegetale cît şi sintetice. Ele sunt utilizate în medicină, dar sunt produse şi ilegal, pentru narcomani.
După acţiunea lor pot fi deprimante, excitante, halucinogene. Din narcoticele ilegale cele mai răspîndite sunt: Marihuana, Heroina, Cocaina şi Amfitericinele, Halucinonele.
Narcomania este o boală caracterizată de dependenţă fizică şi psihică a organismului uman provocată de drogurile narcotice consumate şi se manifestă prin dereglarea funcţionării lui normale. În primul rând se schimbă funcţia normală de percepţie a creerului, apar senzaţii de plăcere (euforie ), putere şi superioritate urmate de letargie, ameţială, confuzie. Apoi apar dereglări cardiace şi respiratorii, scade imunitatea. Adesea se asociază alte boli: SIDA, trombembolismul, endocardita bacteriană, abcesul cerebral, hepatita serică, ciroza hepatică, malformaţiile.
Întreruperea bruscă a consumului de droguri provoacă sindromul abstenenţei în timpul căruia persoana se simte foarte rău şi chiar nu mai poate trăi fără drog. Totodată narcomania distrugandu-l psihic pe om îl impune să treacă la modul de viaţă antisocial şi îl face adesea periculos pentru societate.
La moment narcomania are o răspîndire pandemică cuprinzînd 25,0%- din populaţia globului pământesc.
Narcomanii au nevoie de asistenţă medicală fără care boala progresează şi duce la distrugerea organismului şi moarte, adesea din cauza supradozării cu preparate narcotice.
În fiecare an în Moldova decedează 120-140 persoane narcomani.
Factorii care duc la primul pas spre narcomanie sunt:
- accesibilitatea drogurilor,
- momentele sociale ce înlesnesc primul pas,
- starea psihologică a persoanei la momentul care-l determină să facă primul pas,
- eriditatea (predispunerea eriditară).
Pentru lichidarea cauzelor existenţei narcomaniei este necesară unirea forţelor organelor de drept, medicale şi întregii societăţi.
Medic internist
categorie superioară
Viorel Smolnițchi