INFECTIA HIV ÎN SARCINĂ

infectia_hiv_in_sarcina_1Incidenţă
Procentul gravidelor HIV pozitive variază mult între diferite zone ale globului şi de asemenea între diverse pături sociale. Ratele actuale de răspândire a infecției în Europa de Est indică ca prevalența HIV poate să crească rapid printre femeile gravide, ceea ce implică temeri serioase ca un număr mare de copii vor deveni HIV infectați. Aproape 0.2 % dintre femeile însărcinate (2 femei din 1000) sunt seropozitive. Din acest număr 1 femeie din 3 au transmis virusul fătului înainte de naștere pentru că nu au urmat nici un tratament.

În Republica Moldova numărul de femei gravide HIV infectate este de asemenea în creștere, pe parcursul anului 2015 printre 50317 de femei testate la HIV, au fost depistate 92 femei gravide HIV pozitive, comparativ cu  80 cazuri în anul 2011. În total, pe perioada 2006-2015 au fost diagnosticate ca HIV pozitive  835 gravide.

Influenţa sarcinii asupra infecţiei cu HIV.
Deşi clasic se consideră că bolile infecţioase se agravează în timpul sarcinii, nu există dovezi concludente că infecţia cu HIV ar avea o evoluţie mai accelerată la gravide comparativ cu femeile negravide. Evoluţii grave în timpul gravidităţii s-au înregistrat doar în cazurile la care limfocitele T CD4 au fost sub 300/mm3.

infectia_hiv_in_sarcina_2Influenţa infecţiei cu HIV asupra sarcinii şi fătului

O femeie care nu știe că este purtătoare de virus HIV are o șansă din patru să transmită virusul copilului său. Dacă diagnosticul este pus, un tratament permite evitarea riscurilor de transmitere și scade procentajul acestui risc la mai puțin de 1 din 100.

Numărul cazurilor de copii infectați cu HIV în fiecare zi este de aproximativ 1.200.

Infecţia HIV este încă asociată cu o mare morbiditate şi mortalitate maternă, feto-neonatală şi infantilă.
Infecţia cu HIV creşte riscul pentru naştere prematură, retard al creşterii intrauterine, mortalitate peripartum. Nu s-au dovedit efecte malformative ale HIV. Principalul risc al infecţiei cu HIV este reprezentat de posibilitatea transmiterii verticale a infecţiei la produsul de concepţie.

Căile de transmitere sunt reprezentate de:

  • Calea transplacentară – cu un risc de 25-30%; transferul viral este posibil în orice perioadă a sarcinii;
  • Peripartum – din secreţiile genitale şi sânge, cu un risc de 50-60%;
  • Postpartum – prin laptele matern, cu un risc de 25-30%.

Factorii de risc ai transmiterii infecţiei sunt reprezentaţi de:
1. Factori materni:

  • încărcarea virală maternă crescută;
  • concentraţie scăzută a limfocitelor T CD4 şi CD8;
  • stadiile avansate ale infecţiei cu HIV;
  • nivele serice scăzute ale vitaminei E.
  1. Factori obstetricali:
  • ruperea precoce a membranelor asociată cu travalii prelungite;
  • manevre obstetricale invazive;
  • hemoragiile din timpul naşterii;
  • naşterea prin operaţie cezariană scade riscul transmiterii infecţiei, în cazul în care viremia e mai mult de 1000copii/ml.

 

Formele de manifestare ale infecţiei neonatale
1. Forma rapid evolutivă – apare în 20% din cazuri şi are un debut precoce după naştere. Evoluţia este gravă, cu deces în primele 18 luni de viaţă.
2. Forma lent progresivă – apare în 80% din cazuri şi are un debut mai tardiv. Evoluţia bolii este asemănătoare cu a adultului, cu apariţia SIDA în 2-10 ani.

Depistarea SIDA

Un test pentru depistarea HIV/SIDA este deja în mod sistematic propus fiecărei femei la începutul sarcinii. Chiar dacă nu aveți dubii cu privire la acest aspect, este recomandat cu tărie să faceți acest test.

infectia_hiv_in_sarcina_3

Conduită. Tratament.
În cazul diagnosticării infecţiei în primele săptămâni de sarcină gravidei i se va recomanda avortul terapeutic. Pe parcursul sarcinii se recomandă tratament specific antiviral (TARV pergestaţional). S-a dovedit că cel mai bun efect îl are Zidovudina (AZT – Retrovir), aceasta scăzând riscul de transmitere materno-fetală a infecţiei. Tratamentul antiretroviral este obligatoriu pe perioada sarcinii şi a lăuziei, dar s-au înregistrat efecte malformative (5,7% malformaţii majore şi 30% malformaţii minore) după preparatele antivirale.

În ceea ce priveşte modalitatea de naştere, s-a dovedit că operaţia cezariană scade riscul de infecţie al nou-născutului. Anestezia regională nu este contraindicată în sarcină.
Alăptarea este contraindicată. Trebuie de optat pentru alimentaţie exclusiv artificială a sugarului.

Tratamentul antiviral specific nu împiedică excreţia HIV în lapte. În ceea ce priveşte măsurile de profilaxie, acestea sunt cele general acceptate pentru infecţia cu HIV. Aceste măsuri de precauție vor fi completate de administrarea de medicamente ARV bebelușului, la 6-8 ore de la naștere, timp de 6 săptămâini. În plus, medicul specialist va monitoriza în permanență atât starea de sănătate a bebelușului, cât și pe cea a mamei.

Profilaxia transmiterii infecției la făt/nou-născut

Transmiterea infecției poate fi în mare măsură prevenită prin screening prenatal, TARV pergestaţional, atitudine obstetricală adaptată şi alimentaţie exclusiv artificială a sugarului.

                                                                           Zoreana Cazacu, medic obstetrician-ginecolog, IMSP SCMNr.1