Epilepsia la copii

Din 1000 de copii 7 au avut o criză de epilepsie.

Nu toţi au o formă gravă de epilepsie, majoritatea copiilor au o formă simplă, doar puţini sunt cei care au crize grave. Crizele apar adeseori noaptea, si foarte rar, eventual odată pe an se simt rău.

Dacă au o îngrijire corespunzătoare şi o medicaţie adecvată pot trăi ca şi copiii sănătoşi. În ziua de azi medicii pot să trateze în aşa fel copiii, ca 80-85% dintre ei nu mai fac crize şi 75% se însănătoşesc.

De multe ori părinţii ascund boala copiilor lor, din cauza discriminării acestora, boala fiind considerată nevindecabilă. Ar fi importanta informarea despre această boală, pentru a conştientiza societatea că la cei mai muţi copiii epilepsia este doar un episod trecător şi nu afectează capacitatea lor intelectuală, nici acomodarea lor în societate. Multi oameni celebri au suferit de epilepsie: Van Gogh, Dostojevski, Julius Cesar. Important este ca aceşti copii să nu se simtă izolaţi sau excluşi de ceilalţi, să ia parte la toate activităţile şi programele şcolare.

Pentru a-l feri de accidentare în timpul crizelor prin casă ar trebui colţurile mobilierului să fie lipite cu ceva moale, întrerupătoarele să nu fie lăsate fără protecţie, uşile cu sticlă să aibe grilaje de protecţie, să nu facă copilul baie singur în vană ar fi indicat să facă doar duş.

Epilepsia nu schimba caracterul unei persoane, dar la unii copii se observa modificări ale dispoziţiei sau comportamentului, aceştia devenind iritabili sau retraşi. Comportamentul iritabil sau agitat poate să apară ca efect advers al medicamentelor antiepileptice.

Epilepsia este o boala caracterizata prin repetarea crizelor convulsive. Ea survine, in principiu, independent de orice febra, cu o mare diferenta de convulsiile febrile.

Generalitati

Epilepsia este o tulburare neurologica comuna care se datoreaza unor factori care interfereaza cu impulsurile electrice la nivelul creierului. Sistemul nervos produce descarcari electrice bruste, excesive si dezorganizate, care duc la aparitia convulsiilor. Convulsiile interfera temporar cu controlul musculaturii, controlul defecatiei (eliminarea de fecale), vorbirea, vederea si constienta bolnavului. Aparitia convulsiilor este inspaimantatoare, in special daca sunt severe. Din fericire, tratamentul reduce impulsurile electrice anormale la nivelul creierului si controleaza crizele convulsive.

Epilepsia nu este o forma de retardare intelectuala sau boala psihica si nu este contagioasa.

Cauze

Cauzele epilepsiei nu sunt pe deplin cunoscute.

Adesea, epilepsia este rezultatul unor alte boli cum ar fi:

  • traumatismele craniene
  • tumorile cerebrale
  • infectiile cerebrale
  • accidente vasculare cerebrale

Epilepsia apare mai frecvent la copii decat la adulti.

Simptome

Convulsiile sunt singurul simptom vizibil al epilepsiei. şi pot dura de la cateva secunde pana la cateva minute. Constienta poate fi pierduta sau mentinuta in timpul convulsiilor, depinzand de tipul de epilepsie. Unii bolnavi isi amintesc ce s-a intamplat in timpul convulsiilor, in timp ce altii nici nu realizeaza ca au facut convulsii.

Convulsiile epileptice survin, adesea, fara o avertizare in prealabil, cu toate ca unii bolnavi mentioneaza o «aura» inainte de inceperea convulsiilor. Convulsiile inceteaza atunci cand activitatea electrica anormala se incheie si activitatea cerebrala revine la normal.

Epilepsia nu are o evolutie previzibila. Poate aparea la orice varsta si se poate agrava dupa o perioada de ameliorare.

Desi neobisnuit, aceasta boala care afecteaza initial o anumita arie a creierului poate sa se extinda si intr-o alta arie cerebrala. Unele tipuri de epilepsie ale copilului dispar odata ce acesta ajunge la varsta adolescentei. Alte tipuri pot persista toata viata. Epilepsia cauzata de un traumatism craniocerebral poate disparea dupa cativa ani sau poate persista toata viata.

Nu exista nici un tratament care sa vindece epilepsia, dar din fericire, exista tratamente care sa controleze aparitia convulsiilor epileptice si care pot preveni repetarea acestora.

Factori de risc

Riscul de a face epilepsie este crescut atunci cand exista:

  • istorie familiala de epilepsie (mai multi bolnavi de epilepsie in familie
  • traumatisme craniene
  • accidente vasculare cerebrale
  • tumorile cerebrale
  • infectiile cerebrale, cum ar fi meningita sau encefalită
  • intoxicatia cu plumb
  • intoxicatia alimentara
  • expunerea la fumuri toxice
  • tulburari ale dezvoltari cerebrale survenite in timpul vietii intrauterine
  • abuzul de droguri
  • convulsiile febrile (convulsii care apar la copii de pana la 5 ani atunci cand fac febra crescuta din diverse cauze)
  • boala Alzheimer

Nu este obligatoriu sa existe acesti factori. Epilepsia poate aparea si in lipsa acestora din motive necunoscute, in special in diferitele tipuri de epilepsii ale copiilor.

Prevenire

Deoarece cauzele epilepsiei nu sunt intotdeuna clare, nu este posibil ca aceasta afectiune sa fie prevenita.

Traumatismele craniocerebrale, o cauza frecventa de epilepsie, pot fi prevenite. Se recomanda purtarea centurii de siguranta intotdeauna cand va aflati intr-un autovehicul si a castii de protectia in timpul ciclismului, motociclismului, schiatului, patinatului sau calaritului.

Medic neonatolog
categoria superioară
Iulia Gavriluţa