Diabet zaharat

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în prezent, în lume 240 mln persoane suferă de diabet zaharat. Potrivit prognozelor, în următorii 20 de ani acest număr va creşte pînă la 380 de milioane.

p_16420_766x350-10-85

Diabetul Zaharat este o boală care ucide prin complicatiile ei netratate, care invalideaza și scad nu doar durata dar și calitatea vieții.

Una din cele mai importante complicaţii ale diabetului zaharat este piciorul diabetic.

piciorul_diabetic_tulburari_circulatorii_rothumb_microscopia-confocala-de-reflectanta-in-vivo-tehnica-moderna-de-detectare-a-neuropatiei-diabetice

 

Dacă aveti diabet zaharat trebuie sa efectuaţi următoarele măsuri preventive:

  •   Se spală picioarele zi de zi. Folosind săpun și apă căldută, spălaţi-vă picioarele dimineaţa sau seara înainte de culcare.
  •   Uscaţi cu grijă cu un prosop moale, mai ales între degetele de la picioare, şi aplicaţi pudră de talc pentru a ţine departe umiditatea. În cazul în care pielea este uscată, folosiţi o cremă hidratantă zilnic, evitând acumulările între degetele de la picioare.
  •   Verificaţi-vă picioarele în fiecare zi, ca să vă asigurați că nu aveți tăieturi, vânătăi, leziuni sau modificări ale pielii, cum ar fi îngroşarea sau modificări de culoare. În cazul în care nu puteţi efectua inspecţia picioarelor de sinestătător, rugaţi pe cineva să vă ajute, sau folosiţi o oglindă. Persoanele cu diabet zaharat au de obicei exces de greutate, care aproape dublează riscul de complicaţii.
  • Purtaţi şosete moi și groase. Şosetele necesită a fi fabricate din material care să vă sporească confortul si să se evite şosetele cu cusături, care ar putea provoca leziuni ale pielii.
  • Nu Fumati! Tutunul poate favoriza dereglări circulatorii, care pot fi supărătoare în special la pacienţii cu diabet zaharat.
  • Se taie unghiile drept. Niciodata nu tăiaţi în colţuri ceea ce ar putea declanșa anumite leziuni.
  •  Exerciţiile fizice sunt un mijloc de a păstra greutatea corporală la valori normale și de a îmbunătăţi circulaţia. Mersul pe jos este unul dintre cele mai bune exerciţii pentru pacientul cu diabet zaharat. Mersul pe jos este, de asemenea, un excelent balsam pentru picioarele tale. Asiguraţi-vă că purtaţi încălţăminte confortabilă.
  • Controalele medicale regulate efectuate cel puţin anual, sunt cea mai bună cale de a vă asigura că picioarele rămân sănătoase.
  • Pantofii sunt de o importanţă supremă pentru persoanele care suferă de diabet, deoarece încălţămintea neadecvată (care nu vă oferă confort) este una dintre cauzele principale care duce la amputare. Pentru că mărimea piciorului şi forma se pot modifica în timp, toata lumea ar trebui să aibă mare grijă când cumpără o nouă pereche de pantofi. Pantofii ar trebui să aibă feţe din piele sau pînză, să se potrivească atît in lungimea cît şi în lăţimea piciorului, să lase loc pentru ca degetele de la picioare să poată să se mişte liber, să fie căptuşiţi şi solizi.
  • Nu mergeţi desculţ. Nici chiar în propria casă. Mersul desculă este deosebit de periculos, din cauza posibilităţii de tăieturi, căderi și infecţie.
  • Nu purtaţi tocuri, sandale, pantofi strâmţi. Aceste tipuri de încălţăminte pot pune presiuni excesive asupra piciorului și pot provoca complicaţii. În plus, purtarea de papuci și sandale cu bretele între degetele de la picioare ar trebui să fie evitată.
  • Alcoolul poate contribui la neuropatie (leziuni ale nervilor), care este una dintre consecinţele diabetului zaharat. Consumul de alcool poate accelera daunele asociate cu boala, nervi lipsiţi de viată şi cresterea posibilităţii de a nu vedea rănile aparent minore.
  • Nu purtaţi ceva care este prea strîns în jurul picioarelor.
  • Nu încercaţi niciodată să eliminaţi aluniţele, bătăturile sau băşicile din aceste zone. Soluţiile comerciale care elimină negi sau bătături ar trebui să fie evitate, deoarece ele pot arde pielea și cauza daune de neînlocuit la persoanele care suferă de diabet zaharat. Nu încercaţi niciodată să tăiaţi cu o lamă de ras sau cu orice alt instrument, deoarece riscul de taiere este prea mare şi poate duce adesea la ulcere și răni mult mai grave. Trebuie să  mergeţi la medic în aceste cazuri.Analiza

Medic chirurg
categoria superioară
Mihail Sîrbu