Cancerul pulmonar
Cancerul pulmonar este o tumoare malignă care se întâlneşte tot mai des fiind în creştere mai ales în ţările înalt dezvoaltate şi ocupă locul II în structura bolilor oncologice.
Se întâlneşte mai des la bărbaţi, raportul bărbaţi/femei fiind 4:2, însă incidenţa la femei se majorează anual. Se consideră că acest fenomen are loc din cauza răspândirii fumatului în populaţia feminină. Cancerul pulmonar poate fi cauzat şi defactori profesionali şi industriali (de exemplu, asbest) în cazul expunerii prelungite.
Poluarea atmosferică şi expunerea la radiaţii s-a dovedit că sporeşte riscul de apariţie a cancerului pulmonar. Un rol important îl au şi bolile existente ale aparatului respirator (bronşite cornice, bronşiectaziile) etc.
În dependenţa de volumul tumorii şi a caracterului acestuia cancerul pulmonar are 4 stadii de dezvoltare.
Luând în consideraţie semnele clinice care apar în fiecare stadiu ai cancerului pulmonar, diagnosticul acestuia este un process complex care include atât examinările clinice şi instrumentale cât şi chestionarea aprofundată a pacienţilor pentru stabilirea eventualilor factorilor de risc.
Tratamentul cancerului pulmonar este similar altor tipuri de cancer: chirurgie, radioterapie, chimioterapie. Desigur, este foarte important că tratamentul să înceapă cât mai devreme.
Cel mai des pacienţii se adresează în stadiile II şi III sau chiar IV, atunci când tratamentul are deja un efect relativ. Luând în consideraţie faptul că stadiul I al cancerului pulmonar este practic nedepistabil sunt importante măsurile profilactice.
Profilaxia primară: reprezintă un complex de măsuri medico-igienice şi guvernamentale, direcţionate spre înlăturarea şi scădere considerabilă factorilor de risc, ce duc la apariţia cancerului.
Aceste sunt – lupta cu poluarea aerului în condiţii casnice şi la întreprinderi, mai ales acolo unde se folosesc substanţe cancerogene. Componenta principală este lupta cu tabagismul. Sunt necesare unele măsuri la nivelul statului şi elucidarea sanitară în populaţie. Promovarea modului sănătos de viaţă şi abandonarea fumatului pot reduce morbiditatea cu cancer în zeci de ori.
Profilaxia secundară: include sistemul planificat de investigaţii a pulmonilor, evaluarea şi tratament patologiilor pre-cancer pulmonar.
Deosebit de important este dispanserizarea grupului de risc – mai mult bărbaţii care suferă de bronşita cronică, fac pneumonii des sau tuberculoză. Tot aici se includ persoanele fumătoare timp îndelungat în vîrsta peste 50 de ani şi persoanele vindecate după o boală canceroasă de altă localizare. Evidenţa acestor persoane este axată pe evidenţierea formelor incipiente de cancer pulmonar cînd este speranţa de a căpăta efect bun de la tratament.
Medic-internist
categoria superioară
T.Soloviova