Cancerul la sân

cancerul_la_san_1Cancerul la sân este o tumoră malignă (o aglomerare de celule canceroase) care rezultă din celulele sânului. Deși cancerul la sân apare cu precădere la femei, dar poate afecta și bărbații.

În fiecare an, 1.676.633 de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, iar peste 520.000 de femei mor din cauza acestei boli. Asta înseamnă că undeva în lume, la fiecare minut care trece, o femeie moare din cauza cancerului de sân.

Exista mai multe tipuri de cancer mamar. Unele sunt mai frecvente decât altele, și există, de asemenea, combinații ale diferitelor tipuri de cancer. Unele dintre cele mai frecvente tipuri de cancer sunt: carcinom ductal in situ, carcinom invaziv ductal, carcinom invaziv lobular.

Care sunt factorii de risc pentru cancerul la sân?

Unii dintre factorii de risc ai cancerului la sân pot fi modificați (cum ar fi consumul de alcool), alții nu pot fi influențați (vârsta).

– Vârsta: șansele de cancer cresc odată cu înaintarea în vârstă.
– Istoricul familial: riscul de cancer mamar este mai mare în rândul femeilor care au rude cu această boală.
– Antecedente personale: diagnosticarea cancerului la unul din sâni crește riscul de a dezvolta cancer și la celălalt sân.
Menstruația: femeile a căror menstruație a debutat la o vârsta tânără (înainte de 12 ani) sau au trecut prin menopauză mai târziu (după 55 de ani) au un risc ușor crescut.
– Țesutul mamar: femeile cu un țesut mamar dens, au un risc crescut de cancer
– Rasa: femeile albe au un risc crescut de a dezvolta cancer mamar.
– Expunerea la radiații.
Nașterea unui copil după vârsta de 30 de ani.
– Obezitatea
– Utilizarea de contraceptive orale pe o perioada lunga (8-10 ani).
– Consumul de alcool
– Utilizarea terapiei cu hormoni după menopauza

cancerul_la_san_2

Care sunt simptomele și semnele cancerului de sân?

Cel mai frecvent semn al cancerului mamar este apariția unui nodul, pe lângă acesta se mai pot evidenția următoarele:

– Secreții mamelonare sau roșeața
– Durerea sânului
– Umflarea unei anumite porțiuni a sânului

cancerul_la_san_3Cum este diagnosticat cancerul de sân?

Deși cancerul poate fi depistat în urma evidențierii simptomelor de mai sus, mamografia joaca un rol foarte important în diagnosticarea cancerului mamar, aceasta are posibilitatea de a  depista cancerul și în faza incipientă.

Recomandat ar fi ca femeile de 40 de ani și peste 40 de ani, să facă în fiecare an cate o mamografie, în timp ce femeile de 20-30 de ani ar trebui să facă o ecografie la doi ani. Pe lângă acestea, autoexaminarea sânilor ar trebui să facă parte din viața fiecărei femei.

Pentru determinarea stadiului în care se afla boala, sunt folosite tomografiile, scanarea oaselor și mamografiile; toate acestea fiind folosite în scopul determinării răspândirii celulelor canceroase în corp.

În urma stabilirii stadiului în care se află boala, medicul specialist va putea prescrie tratamentul.
Pacienții care suferă de cancer de sân, au mai multe opțiuni de tratament:
– Mastectomia (eliminarea țesutului mamar)
– Mastectomia radicala (chirurgul îndepărtează pe lângă țesutul mamar și ganglionii limfatici axilari)
– Radioterapia (distrugerea celulelor canceroase cu raze de energie ridicata)
– Chimioterapia (tratarea cancerului cu ajutorul medicamentelor ce călătoresc prin vasele de sânge la celulele canceroase)
– Terapia cu hormoni (ajuta la reducerea riscului de a reapărea cancerul după o intervenție chirurgicala).

Șansa de supraviețuire este cu atât mai crescută cu cât cancerul a fost depistat mai devreme. Deoarece cancerul de sân nu poate fi prevenit, singura opțiune rămasă, este examinarea periodica a sânilor. Dacă observați ceva schimbat, la palparea sânului, nu evitați vizita la medicul specialist, deoarece fiecare zi amânată este un minus în fața șansei de vindecare!

Medic Obstetrician – Ginecolog

Liliana Spânu