Alăptarea la sân

În ultimul timp, în vreme ce studiile ştiinţifice au demonstrat avantajele alimentaţiei naturale, comunitatea mondială a descoperit valoarea unică a acestei bogăţii naturale şi a început, în sfîrşit, s-o protejeze în numele bunăstării pruncilor.

Mai bine de 10 ani spitalul nostru a inclus anumite obiective de promovare şi protejare a alăptării. Principiul de bază a acestor obiective a fost încurajarea femeilor de a-şi aplăpta copii în mod exclusiv, pînă la vîrsta de 6 luni şi de a continua alăptarea lor pe parcursul celui de al 2-lea an de viaţă, paralel cu alimentele suplimentare. De astfel, ceînd un mediu înconjurător în maternitate, în care alimentarea la sîn să fie pe locul I-i, iar femeile să fie ajutate în ceea ce priveşte initierea ei, într-o atmosferă în care să nu existe interferenţe medicale arbitrare sau publicitatea produselor alimentare artificiale. Astfel, am primit o recunoştinţă oficială, privind titlul de ”Spital — Prieten al Copilului”, confirmînd acest titlu la fiecare 5 ani.

A alege alăptarea la sîn nu este întotdeauna un lucru uşor de făcut.

Iată cîteva motive pentru care alăptarea la sîn este un lucru extraordinar, atît pentru copil, cît şi pentru mamă.

Laptele matern este, în exclusivitate, cea mai bună hrană şi băutură posibilă pentru copil, care:

 • Protejează conta infecţiilor
  Laptele matern este mai mult decît o simplă colecţiede nutrienţi, de o protecţie unică, în felul său, împotriva infecţiilor şi alergiei, de stimulre a sistemului imun al copilului.
 • Un aliment complet, care sporeşte vădit creşterea şi dezvoltarea sugarului, asigurindu-i bebeluşului toate elementele de care are nevoie.
 • Este uşor de digerat. Copilul dumnevoastră va fi mai putin expus riscului de a avea probleme digestive (dureri abdominale, diaree, constipaţie)
 • Are o temperatură necesară lui se află în propriul ”container steril”. Nu necesită preparare şi nu costă.
 • Sugarii alimentaţi la sîn îşi folosesc mai mult muschii maxilari şi au o dezvoltare dentară mai bună decăt copii alimentaţi artificial.

Pentru mamă
”Un lapte care se transportă oriunde”

 • Alimentaţia naturală ajută la retracţia uterului după naştere şi la revenirea lui mai rapidă la normal, micşorînd riscul de hemoragii post-partum.
 • Alimentaţia la sîn scade riscul apariţiei cancerului de sîn şi ovare
 • Unii hormoni produşi în timpul suptului sunt relaxanţi, Puteţi profita de aceste perioade de alăptări pentru a vă odihni, în timp ce bebeluşul dumnevoastră se hrăneşte.
 • Un miracol care durează în timp. A vă creşte copilul numai cu laptele dumnevoastră procură o senzaţie de mîndrie şi poate dezvolta o mare încredere în sine.

Cuvintele cheie sunt: vital, pur şi natural. Toate aceste se referă la alăptare, pentru că ea promovează dezvoltarea sănătăţii şi creşterea speciei umane, ea este o bogăţie naturală pură, care nu afectează în nici un fel mediul înconjurător.

Medic obstetrician–ginecolog,
categorie superioară,
şeful Secţiei obstetricală nr.1,
Taranova Galina