COMUNICAT DE PRESĂ /23.01.2018/

comunicat_de_presa_2017_01_23În urma apariției în mass-media a istoriilor în care mai multe femei s-au plâns pe tratamente și atitudini rele în instituțiile medicale perinatale, administrația IMSP Spitalului Clinic Municipal nr.1, s-a autosesizat în examinarea a 8 cazuri care au vizat instituția medicală propriu-zisă și a instituit o comisie internă.

În rezultat, din cele 98 de cazuri declarate în petiție, 8 istorii vizează IMSP Spitalul Clinic Municipal nr.1. Specificăm că două dintre acestea conţin mesaje de mulțumire şi descriu experienţe pozitive.

Alte 5 istorii expun experienţe neplăcute cauzate de comunicare insuficientă, defectuoasă din partea personalului medical și nerespectarea eticii și deontologiei medicale. Subliniem că obiecţiile pacientelor nu se referă la calitatea actului medical prestat de către instituție.

Regretabil, a fost constatat și faptul unui caz în care suntem acuzați de impunerea a unei recompense financiare după acordarea asistenței medicale. Din păcate, comisia nu a reuşit să elucideze toate circumstanţele în care femeile au avut de suferit, aşa cum grupul de iniţiativă nu a oferit datele de contact ale victimelor.

Istoriile relatate vizează anii 2011-2017, perioadă în care în Centrul Perinatologic a instituției noastre au avut loc 57 772 mii nașteri.

Menționăm, necătând la faptul că nemulțumirile raportate în declarație constituie doar 0,01% din nașterile înregistrate în această perioada, iar din cele 98 de plângeri doar 8 se referă la instituția noastră, ceea ce constituie 8,16% din instituții medicale de profil vizate în declarație, aceasta trezește îngrijorări și impune la intensificarea activităților respective cu personalul medical angajat, pentru excluderea pe viitor a nemulțumirilor din partea pacienților.

Drept concluzie, administrația instituției regretă situațiile neplăcute în urma cărora ar fi avut de suferit pacienții și își propune să fortifice calitatea asistenței medicale prestate prin creșterea abilităților comunicaționale ale angajaților instituției, respectarea normelor de etică și deontologie ceea ce va contribui la creșterea gradului de satisfacție a populației.