Trecem la ora de iarna. Ce spun medicii despre cum ne afecteaza aceasta schimbare

Vom dormi mai mult noaptea aceasta. Trecem la ora de iarna, asa ca nu uitati sa schimbati acele ceasornicului. Ora patru va devenit ora trei. Acest lucru poate afecta starea de sanatate, atentioneaza medicii, mai ales in cazul celor care au probleme cardiace ori boli cronice.

Asa cum se intampla in fiecare ultima duminica a lunii octombrie, si de aceasta data vom da ceasurile inapoi. Un motiv de bucurie pentru cei care vor sa profite si sa doarma mai mult, intrucat ora 4 va deveni ora 3. Cei sensibili la schimbarile meteo, pacientii cu boli cronice ori cardiace, insa, trebuie sa fie atenti, spun medicii.

Ion ARTENI, MEDIC TERAPEUT: „Cresterea tensiunii arteriale, oboseala.„

Perioada de adaptare la ora de iarna dureaza pentru aceste persoane in unele cazuri de la 3 zile pana la 2 saptamani. Asa ca, pacientii trebuie sa incerce sa previna modul in care pot fi afectati de schimbarea orei.

 Suada KARKOUKI, REPORTER PRO TV: „Ca sa nu va afecteze schimbarea orei tineti cont de cateva reguli ale medicilor. Trebuie sa aveti o alimentati blogata in vitamine, consumati fructe, legume si lichide si nu uitati sa mergeti la plimbare in parc.„ 

SFATURILE MEDICILOR

— Sa aveti o alimentati bogata in vitamine;

— Consumati fructe si legume;

— Mergeti la plimbare in parc;

— Faceti exercitii fizice;

— Adresati-va la medic in caz de urgenta.

In martie, 2019, Comisia Europeana a votat pentru renuntarea, incepand cu anul 2021, la schimbarea orei, pentru ca expertii au demonstrat ca acest lucru poate afecta organismul uman. Astfel, fiecare stat membru UE poate sa decida daca vrea sa renunta la schimbarea orei sau nu.

Recent, presedintele Igor Dodon a lansat un sondaj pe pagina sa de facebook, in care cetatenii sunt indemnati sa-si exprime optiunea.

/www.protv.md/