Povestea mamei care şi-a aruncat fetiţa la gunoi. Ce spun specialiştii.

Mama care şi-a aruncat în urmă cu două luni nou-născutul într-un tomberon de gunoi, acum îşi strânge copilul cu multă dragoste la piept și spune că e tot ce are mai scump pe lume. Micuţa a fost salvată atunci ca prin minune.

Vă invităm să urmăriți imagini filmate în exsclusivitate de colegii noștri de la «Moldova Țară de minune», dar și părerea specialiștilor care explică de ce se întâmplă astfel de cazuri greu de imaginat.

Cazul înfiorător s-a întâmplat în sectorul Buiucani al capitalei în după amiaza zilei de 10 iulie. O fetiţă a fost aruncată la gunoi la doar câteva ore după ce a venit pe lume.

«Când deschid sacoşa era el, cu faţa în jos era, încă se mişca», a spus bărbatul care a salvat fetiţa.

Astfel de cazuri de-a dreptul şocante sunt criticate dur de societate.

«Așa mame nu mai trebuie să facă copii, deloc», crede o femeie.

Acum Nicoleta e mângâiată cu multă dragoste şi afecțiune. Însă chiar în primele ore de viață mama ei a pus-o într-o pungă, a aruncat-o la gunoi şi a fugit cât mai repede de acolo, ca să nu o vadă nimeni. Pentru a-i păstra identitatea, o vom numi Elena.

Psihologul Ludmila Morari, care a discutat cu Elena, afirmă că a înțeles imediat motivul care a stat la baza oribilei fapte: «A fost o sarcină ascunsă, ca să se ştie. Era un sentiment, o frică de autoritate … — Faţă de mamă?- Mai degrabă poate faţă de tată decât de mamă».

«- Ce te oprea să vorbești cu mama ta înainte de a naşte fetiţa? — Îmi era ruşine. — Nu mă temeam că o să mă bată, că ei nu mă bat, dar îmi era ruşine şi frică. — Îmi pare rău tare, dar…», a explicat mama fetiţei.

Potrivit psihologului, comunicarea cu părinții este foarte importantă în astfel de situații, pentru ca fetelor să nu le fie frică să ceară sfatul părinților: «Mămica care are fetiţă în casă să discute cu fetiţele chiar şi de la 14 ani, poate chiar şi mai devreme».

«Aici este nu doar rolul familiei, ar trebui, consider că şi comunitatea, anturajul să fie mai receptiv la astfel de situaţii, ar trebui să profesioniştii, cei care vin într-un fel sau altul în contact cu adolescenţii cu copii, să fie mai puţin formalism în toată atitudinea asta», a declarat Iurii Perevoznic, fost şef al Secţiei Minori şi Drepturile omului.

În Moldova sunt 10 centre maternale unde viitoarele mame pot fi ajutate. La centrul «În braţele mamei», în cinci ani, au fost adăpostite peste 80 de mame cu bebeluşii lor.

«E păcat că fetele nu ştiu despre asta, pentru că, dacă în timpul sarcinii, chiar la termen mic ar fi ajuns într-un Centru şi i-ar fi creat o speranţă, era altfel», a menţionat Mihaela Belei, coordonator de proiect, Centrul maternal «În braţele mamei».

În mai multe țări europene, dar şi în alte state precum Rusia, Canada sau Japonia, există un sistem numit Beby Box. Memele care nu vor să-și crească bebelușii pot veni și lăsa copilul în sertarul care se deschide o singură dată.

După cazurile înregistrate în această vară, mai mulți voluntari au cerut ca și la noi în țară să existe Baby-Box-uri. Petiţia on-line a fost semnată deja de mii de oameni.

Potrivit unor date ale Procuraturii Generale numai în ultimii trei ani au fost înregistrate 17 cazuri în care mamele şi-au expus la moarte nou-născuții. Majoritatea micuţilor nu au mai văzut lumina zilei.

/www.publika.md/