S-au născut fără ajutor

Anul trecut, aproape 250 de copii au fost născuţi fără supravegherea specialiștilor.

Aproape 250 de copii care au venit pe lume, anul trecut, în ţara noastră, s-au născut acasă. Medicii sunt îngrijoraţi şi atenţionează viitoarele mame că naşterile la domiciliu pun în pericol atât viaţa nou-născuţilor, cât şi a lăuzelor, întrucât pot apărea complicaţii, care pot fi fatale.

Numai în ultimele două zile, cinci femei din Moldova au născut în afara maternităţilor, nefiind supravegheate de specialişti.

Micuţa Andreea a venit pe lume înainte de termen, acum trei zile, chiar în locuinţa părinţilor săi din satul Mingir, raionul Hînceşti. Mama fetiţei, în vârstă de 22 de ani, este la a doua naştere şi spune că se afla acasă atunci când a început travaliul.

Tânăra a chemat medicii de pe ambulanţă, dar a născut înainte ca aceştia să ajungă, fiind asistată de soţul său.

«Până ce a venit «scoraia» timp de 15 minute, noi de acum eram veniţi pe lume. A reacţionat normal, a stat lângă şi după a venit «scoraia», dar de acum era şi copilul îmbrăcat. Adică bravo, maladeţ. Nu s-a speriat, nu a fugit», a spus lăuza din satul Mingir, raionul Hînceşti, Maria Ciurciuc.

Medicii au transportat imediat mama şi bebeluşul la Spitalul raionul din Hînceşti.

«S-a efectuat decolarea placentei, profilaxia hemoragiei uterine. Deci, naşterea a decurs normal, fără complicaţii. Copilul s-a născut cu o masă de două kg şi 180 de grame», a menționat directorul interimar, Centrul Peritanologic din Hînceşti, Ștefan Cojocaru.

Mama şi nou-născutul sunt în afara oricărui pericol, iar medicii spun că acesta este un caz fericit, întrucât naşterile la domiciliu sunt foarte riscante. Potrivit specialiştilor, la naştere pot apărea complicaţii imprevizibile atât la mamă, cât şi la făt.

«În primul rând, hemoragii obstricale. Doi- traumatisme materne, accidente intravasculare, embolia cu lichid amiotic, adică nişte stări critice, care decurg foarte rapid şi necesită o intervenţie, asistenţă medicală foarte rapidă şi promptă», a precizat preşedintele Comisiei Obstetrică, MSMPS, Iurie Dondiuc.

În primele nouă luni ale acestui an, în ţară au fost înregistrate aproape 190 de naşteri la domiciliu.

/www.prime.md/