O noua metoda de asigurare a pacientilor cu respiratie artificiala

Medicii de la Spitalul Clinic Municipal au pus astazi in aplicare experienta preluata de la specialistii straini.

O noua metoda de asigurare a pacientilor cu respiratie artificiala a fost efectuata astazi la Spitalul Clinic Municipal numarul 1 din capitala. Dupa ce au preluat experienta de la specialistii straini, medicii de la noi au pus-o in aplicare, iar rezultatul este unul imbucurator. Noua interventie dureaza doar cateva minute, cu mult mai putin decat procedura obisnuita, dar si are numeroase avantaje pentru pacient.

 

Unele cazuri de pneumonie acuta sau afectiuni grave ale pancreasului pot duce la cedarea cailor respiratorii, astfel bolnavul are nevoie de ventilare artificiala. In cazul in care starea pacientului nu se imbunatateste in 2 saptamani, acesta este supus unei operatii.

Ion CHESOV, DIRECTOR CLINICA ANESTEZIE SI TERAPIE INTENSIVA: “In varianta clasica se recurge la introducerea unui tub prin cavitatea bucala. Nu poate manca, nu poate comunica…”

Pentru a scapa de aceste incomoditati, medicii au recurs la o alta cale de a efectua operatia. Mai nou, tubul este introdus direct prin trahee.

Astfel, chiar daca este conectat la ventilare artificiala pacientul poate manca sau vorbi. Intreaga procedura dureaza doar 18 minute.

Ion CHESOV, DIRECTOR CLINICA ANESTEZIE SI TERAPIE INTENSIVA: “Este printre primii pacienti la nivel de republica…de ce nu s-a facut mai devreme? Pana in 2015 nu exista personal medical isntruit. Prima interventie a fost efectuata cu sprijinul celor din Germania. ”

Tehnica nu a mai fost folosita din cauza lipsei materialelor. Astazi, la interventie au asistat si medici rezidenti, care au invatat cum se efectueaza o asemenea operatie. In acest mod, se doreste cresterea numarului de specialisti pregatiti pentru interventie.

/www.protv.md/