Naşterile care supără sistemul
Naşterile care supără sistemul. Povestea unor mame care şi-au adus pe lume copiii acasă.
Unele mame aleg să-și aducă pe lume copii acasă, pentru că nu vor să-i dea pe mâna medicilor și se împotrivesc sistemului. Specialiştii susțin, însă, că aceste femei își pun în pericol viața lor și a bebeluşilor. În mai multe ţări, nașterile la domiciliu sunt permise prin lege, cu respectarea anumitor condiţii.
Svetlana și Igor au trei copii și toți au fost născuți acasă.
„Am născut în această cadă. Am spălat-o cu săpun și am pus apă calduță. Eu nășteam, nimeni nu mă grăbea nicăieri, nimeni nu țipa”, a spus Svetlana Iarcovici.
Ala Caplun este moașa care a ajutat-o pe Svetlana să-şi aducă micuţii pe lume. Ea face acest lucru deja de 25 de ani, timp în care a asistat la 200 de nașteri.
„În timpul sarcinii, femeia s-a informat, a fost la saună, şi-a călit organismul, a respectat un regim alimentar corect. Având toată această informaţie, ea nu poate să se lase pe mâinile unei oarecare Maria Ivanovna, despre care nu știe nimic”, a explicat moaşa.
În mai multe ţări din Occident, astfel de naşteri sunt permise prin lege, iar maternitățile respectă anumite protocoale.
„Înainte de a 32-a săptămână de sarcină trebuie să se prezinte la Centru, unde are o convorbire cu moașa, iar apoi cu medicul ginecolog. Atunci când ajunge momentul nașterii, sunt prezente două moașe care primesc nașterea și anunță sistemul de urgență”, a explicat medicul din Italia, Ludmila Furtună.
Medicii de la noi sunt, însă, sceptici atunci când vine vorba despre naşteri la domiciliu.
„Când fătul intră într-o hipoxie este necesar de întreprins oricare măsuri. Ce măsuri poți întreprinde acasă dacă nu ai cu cine le întreprinde. Și desigur foarte mari riscuri din partea mamei”, a zis președintele Comisiei Obstretică și Ginecologie a Ministerului Sănătății, Iurie Dondiuc.
„Aceste femei sunt lipsite complet de orice responsabilitate. Eu am 29 de ani în spate lucrați în sala de nașteri și eu niciodată nu o să mă apuc să lucrez de una singură”, a spus moaşa Rodica Colun.
Statisticile arată că anual în ţara noastră, aproximativ 200 de copii apar pe lume acasă. Potrivit autorităţilor, doar 5 la sută dintre aceste naşteri la domiciliu sunt organizate intenţionat şi, prin urmare, din această cauză nu este nevoie de elaborarea unor regulamente în acest sens.
De cealaltă parte, mamele afirmă că statisticile nu corespund realităţii.
„Eu cred că acum sunt sute. Eu cred că numai în centrul nostru sunt mai multe. Poate greșesc, dar numai eu când am născut, au fost zece persoane doar într-o lună„, a conchis mama a patru copii, Arina Ţuguţcaia.