Medicii vor purta o panglică mov sau albă pentru a condamna violenţa codra cadrelor medicale

Zeci de medici din Chişinău intră, de astăzi, în grevă japoneză. Pâna la sfârşitul lunii vor purta pe brat panglici albe sau mov, în semn de protest faţă de violenţa la care sunt supuşi zi de zi.

Atât bolnavii, cât şi rudele acestora, devin deseori agresivi, iar doctorii se aleg cu insulte şi pumni în loc de mulţumiri. Protestul cadrelor medicale nu va afecta activitatea spitalelor.

Adesea holurile spitalelor devin scena unor încăierări violente. Pacienţii sau apropiaţii celor internaţi le vorbesc urât medicilor, îi ameninţă, îi bruschează sau chiar îi lovesc. Medicii spun că nu mai pot tolera actele de agresiune în spitale.

În general, medicii sunt luaţi la pumni atunci când starea bolnavilor este mult prea gravă. Pacienţii sau rudele nu au răbdare să asculte explicaţiile sau cer de la doctori să facă imposibilul.

Ultimul caz a avut loc chiar săptămâna trecută la Spitalul Clinic Municipal Nr.1, când şefa secţiei Terapia s-a ales cu câteva coaste rupte şi o comoţie cerebrală.

În prezent, nu există o lege specială care sa protejeze medicii. In practica europeana, pacientii, indiferent daca sunt sau nu violenti, au aceleasi drepturi ca orice bolnav si nu pot fi trasi la raspundere. Ce ne facem, insa, cu rudele agresive, cu vizitatorii din spitale pusi pe scandal? Medicii trebuie, cumva, ocrotiti pentru ca halatul alb nu este un scut. În Republica Moldova nici macar nu exista o statistică oficială despre numărul doctorilor batuti la locul de muncă.

/www.tvrmoldova.md/