Alăptarea și beneficiile ei, explicate mămicilor la Spitalul Clinic Municipal Nr.1!

Săptămâna Mondială a Alăptării a fost marcată și la Spitalul Clinic Municipal Nr.1, unde pe 4 august a fost organizat un seminar, în cadrul căruia specialiștii au îndemnat și au încurajat mămicile să susțină alăptarea la sân.

Alaptarea si beneficiile ei_01

Seminarul s-a dorit a fi unul util și practic de aceea a fost realizat sub formă de discuții interactive, astfel ca mămicile prezente să poată primi cele mai concludente răspunsuri chiar din prima sursă.

La eveniment au fost prezenți: Dr. Iurie Dondiuc medic obstetrician- ginecolog, director al Centrului Perinatologic al Spitalului Clinic Municipal nr.1, Tamara Bâtcă, medic obstetrician- ginecolog  șefa secției Patologia sarcinii nr.3, Greta Șimon medic obstetrician- ginecolog, Mihai Stratulat, medic neonatolog pediatru și consultantul în alăptare Olga Gutium.

Timp de două ore, specialiștii au venit cu sfaturi utile şi recomandări în ceea ce privește alăptarea la sân, despre alimentaţia mamei care alăptează, despre medicamentele compatibile alăptării și au încurajat viitorele mămici să mențină alăptarea chiar şi în condiţiile în care revin la locul de muncă, deoarece legislația este de partea lor. De asemenea mămicile au fost informate despre problemele care pot apărea în procesul alăptării și cum pot fi soluționate acestea.

Alaptarea si beneficiile ei_02

Dr. Iurie Dondiuc, a subliniat că: „Alăptarea este sănătate curată. Putem spune că alăptarea formează chiar și caracterul copilului. Mai mult decât atât, astăzi și legislația în vigoare este de partea femeilor care alăptează. Angajatorii trebuie să ofere fecilități femeilor care au copii sugari, prin reducerea orelor de muncă, prin oferirea pauzelor etc. Dvs. viitoarele mame trebuie să vă informați mai mult, deoarece dacă ești informat, ești protejat”

„Este foarte important ca copilul să fie atașat la sân chiar din primele clipe”, susține Mihai Stratulat, neonatolog și pediatru, „copii alăptați la sân au o legătură mai puternică cu mama, iar studiile arată că acești copii se deosebesc și printr-un IQ mai ridicat”

Chiar dacă în maternitate toate mamele optează pentru alăptarea la sân, peste câteva săptămâni de la externare, unele dintre acestea aleg hrana artificială.

„Din păcate, în țara noastră doar 30% dintre nou-născuţi sunt exclusiv alăptați la sân, în timp ce în alte țări, această cifră ajunge până la 70%”, a menționat dna Greta Șimon.

Alaptarea si beneficiile ei_03

Specialiștii au susținut unanim că alăptarea are numai beneficii atât pentru mamă cât și pentru copil. Iată câteva dintre ele:

  • Laptele matern este un ideal pentru alimentația sugarului în primele 6 luni de viață și conține toate elementele nutritive necesare nou-născutului;
  • Alimentatia naturală este comodă, nu necesită echipamente speciale și este și economă;
  • Laptele matern asigură copilului o protecție antiinfecțioasă și antialergică;
  • Stabilirea relațiilor psiho-emoționale a mamei cu copilul;
  • Refacerea mamei mai rapide după naștere;
  • Excluderea depresiei post-partum;

Spitalul Clinic Municipal Nr.1 susține alăptarea la sân, și o promovează prin intermediul cursurilor de instruire antenatală, pe care fiecare viitoare mămică care urmează să aducă pe lume un copil în această instituție are posibilitatea să le frecventeze.

/www.mamaplus.md/