Important pentru viitoarele mame: la maternitate, nou-născuților li se administrează 2 vaccinuri și o vitamină!
În contextul Săptămânii Mondiale a Imunizării, coordonate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), mai multe gravide internate la maternitatea Spitalului Clinic Municipal Nr.1 din Chișinău au fost chemate la o masă rotundă cu medicul neonatolog Lilia Gurdis. Mesajul important, recepționat de viitoarele mămici, este că până la externarea din maternitate, bebelușilor trebuie să le fie administrate 2 vaccinuri și o vitamină esențială. „E bine să mergeți acasă deja vaccinați. Copiii trebuie să fie protejați de mediul extern”, a subliniat medicul.
Nu a fost prima oară când viitoarele mămici internate la Spitalului Clinic Municipal Nr.1 participă la activități de informare. Acestea se pot înscrie săptămânal pentru a lua parte la activități de pregătire prenatală, care se încheie cu vizitarea sălilor în care urmează să nască.
Ieri, mamele au aflat cât de importante sunt cele 2 vaccinuri, dar și vitamina care li se administrează gratuit nou-născuților, până la plecarea acasă:
„Afară de laptele matern, vaccinurile sunt unica modalitate de a preveni îmbolnăvirea copiilor de tuberculoză și hepatită. Pentru vaccinuri se utilizeză seringi și ace de unică folosință. Totul se face în vizorul mamei și doar cu acordul mamei.
Vaccinul antituberculos (BCG)
Se administrează de obicei în ziua externării, dar se permite și de la a 25-a oră de viață. BCG-ul este un vaccin viu, care se administrează strict intracutanat în mâna stângă și formează o bubiță (o reacție locală a organismului) pe care nu se aplică niciun pansament.
Cel mai des, la vaccinul BCG reacționează ganglionii limfatici – o primă reacție care poate apărea la 1 din 10 000 de copii. Dar reacția unui ganglion limfatic nu este letală, copilul nu are sechele pe parcursul vieții, nu se întrerupe dezvoltarea sa, ba din contra: protejează organismul copilului, prin formarea de anticorpi pentru ciocnirea viitoare cu Bacilul Koch. În cazul unor circumstanțe care se agravează, se indică adresarea la ftiziopneumolog.
În țara noastră există epidemie de tuberculoză și unicul mod de a proteja copilul este vaccinarea. Prima doză de vaccin se administrează până la vârsta de două luni și este de dorit să o administrați în maternitate.
Totuși, sunt unii copii care au contraindicații pentru vaccinare în cele câteva zile de aflare în spital. O contraidicație se referă la greutatea mică la naștere a copilului (sub 2500 de grame, deoarece copilul are nevoie de imunitate). Altă contraindicație este faptul că mama poate fi infectată cu virusul HIV. Apoi urmează febra, care e o contraindicație și pentru administrarea VHB. Dar să nu confundăm febra cu hiperexcitabilitatea primelor zile.
Abcesul local în locul vaccinării, în cazul în care se formează, nu trebuie să fie combinat cu hăinuțe strâmte, igienă incorectă sau pansamentul cu soluții care nu se mai folosesc. Nu se pune pansament, ci invers: locul se lasă cât mai deschis, pentru uscare și cicatrizare. Abcesul treptat dispare, iar peste 3 săptămâni începe reacția la vaccin, care apoi regresează și se formează cicatricea de 3-4 mm.
Complicațiile despre care auziți, survin în cazul bolilor autoimune, care nu se tratează și se suprapun cu vaccinarea. În trecut, organismul copiilor reacționa și pe motivul păstrării incorecte a vaccinurilor (ele nu se congelează și nu se expun direct la Soare). Dintr-o fiolă de vaccin, se vacccinează 20 de copii și dacă îl refuzați la maternitate, medicul de sector nu vă așteaptă la vaccin. Pentru un medic din sector e foarte greu să adune 20 de copii.
Vaccinul contra hepatitei B – VHB
Se introduce intramuscular, în picior, este un vaccin „mort”, obținut dintr-o doză mică din epiteliul virusului hepatic. Nu dă nicio reacție și nu avem nici o contraindicație.
Da, copilul poate face o subfebrilitate, dar nu din cauza vaccinului, ci din cauza durerii survenite în timpul vaccinării. Ca și precedentul vaccin, VHB poate lăsa o inflamație mai dură, care îl poate deranja pe copil. Nu uitați că până la vârsta de o lună, copilul poate face febră de până la 37,5 grade, e un lucru normal. Temperatura nu se măsoară rectal, după alăptare sau după baie.
Hepatita se transmite prin sânge, prin contact sexual și prin instrumente nesterilizate. Dacă mama e purtător asimptomatic de hepatită, copilul se vaccinează în primele două ore de viață. Dacă mama nu are, la naștere, rezultatele la testul de hepatită, copilul se vaccinează de asemenea în primele ore de viață, până a fi aplicat la sân (nu din cauza alăptării, ci din cauza faptului că sânul se poate răni și sângera).
Care este a treia injecție?
Anterior, se recomanda ecografia craniană a bebelușilor, pentru a verifica prezența hemoragiilor. În prezent se consideră însă că prevenirea hemoragiilor este mult mai bună. Anume de aceea, în maternitatea noastră se mai administrează și Vitamina K, care se secretă din sânul mamei, pentru prevenirea hemoragiei. Totuși, în primele zile de viață copilul nu reușește să-și ia această vitamină, de aceea ea se administrează tot intramuscular în picior, pentru a preveni hemoragiile craniene sau gastrice.
Concluzia: În maternitate, copilul trebuie să i se administreze 3 injecții”, a subliniat medicul neonatolog Lilia Gurdis.
Daniela David
Foto: Healthline
Foto: Serviciul de presă IMSP Spitalul Clinic Municipal Nr.1