Complicațiile oculare în diabetul zaharat

index Actaualmente , Diabetul Zaharat a devenit o problema importantă pe plan mondial fiind una dintre cele mai răspândite boli cronice ce cauzează nenumărate complicații pe termen lung cu impact major asupra vieții personale și sociale a pacientului.
Screening-ul pentru depistarea diabetului este important pentru a interveni la timp și a preveni apariția complicațiilor debilitante cum ar fi pierderea vederii, pierderea funcției renale, afectarea sistemcă a organelor.interne .
Conform datelor Federației Internaționale de Diabet ,la nivel mondial numărul persoanelor afectate de diabet atinge aproape 400 de milioane.
Mulți dintre pacienți dezvoltă în timp diverse complicații oculare manifestate prin: Retinopatie diabetic , Maculopatie diabetică, Glaucom secundar neovascular, Cataractă patologică. Retinopatia diabetică este cauza cea mai frecventă de orbire spontană la persoanele cu vâ   rste între 20-65 ani. La

persoanele cu Diabet Zaharat tip 1,dupa 5 ani de boală 25% din pacienți dezvoltă retinopatie diabetică.
În momentul diagnosticării Diabetului

zaharat de tip 2, aproximativ 21% din pacienți au retinopatie diabetică .
Tipuri de Retinopatie Diabetică:

ochi-retinopatie-diabetica-dreamstimeadditional_22366003-converted_s400

1.Retinopatia diabetică neproliferativă sau forma background se caracterizează prin dilatația venulelor, apariția de microanevrisme și microhemoragii multiple,exudate moi și dure .Edemul

macular fiind cea mai frecventă cauză a scăderii marcate a vederii ,este cauzat de marirea permeabilității vasculare cu extravazare de lichid la nivelul retinei. Hipoxia retinei ,dispariția pericitelor capilarelor ,ca efect secundar al hiperglicemiei cronice declanșează procesele patologice în retinopatia diabetică.

2.Retinopatia diabetică proliferativă . În evoluția cronică a Diabetului zaharat starea vaselor retiniene se înrautațeste considerabil, iar în zonele de ischemie apar neovase ,țesut cicatricial proliferativ. Aceste proliferate invadează retina ,corpul vitros,provocând dezlipirea retinei,obliterarea nervului optic.Vederea se înrăutățeste progresiv, neovasele fragile devin sursa hemoragiilor preretiniene, intraretiniene, și a hemoftalmului cu pierderea bruscă a vederii. Hemoragiile periodice din vitros contribuie la evoluția nefavorabilă a bolii.În acest stadiu se intervine doar chirurgical.
Sarcina și retinopatia diabetică
În mod normal, în trimestru trei de sarcină are loc o scădere a irigării cu sânge a retinei asociată cu vasoconstricția (scăderea diametrului prin contracție) arterelor retiniene. În sarcina ce evolueaza la o mamă cu diabet acest fenomen este mult mai accentuat.
Sângele persoanelor cu diabet are tendința să se coaguleze mult mai repede. Acest fenomen, împreuna cu reducerea fluxului sanguin la nivelul retinei pot duce la o lipsă de oxigenare locală.

diabet

În acest fel leziunile preexistente de retinopatie se pot agrava pe parcursul sarcinii, în special la femeile cu un control metabolic prost, înainte de sarcină .
Cu cît retinopatia este mai avansată înainte de sarcină, cu atît este mai mare riscul ca ea să progreseze pe parcursul sarcinii. Când există indicația de laser terapie (retinopatie preproliferativa) aceasta trebuie efectuată înainte de sarcină pentru a preveni progresia retinopatiei pe perioada sarcinii.
Sarcina poate avea efect nefavorabil asupra diabetului. La gravidele fără leziuni de retinopatie diabetică este necesar un singur consult oftalmologic în primul trimestru de sarcină. La pacientele cu leziuni de Retinopatie diabetică forma neproliferativă, și retinopatie diabetică prolifertivă se indică fotocoagulare lazer înainte de sarcină. Pacientele cu retinopatie diabetică non proliferativă și, retinopatie diabetică proliferativă se vor prezenta lunar la consult oftalmologic.
Managementul Retinopatiei diabetice
Studiile de supraveghere pe termen lung arată că prevenirea primară ,depistarea precoce și tratamentul eficace reduc riscul de apariție a retinopatiei diabetice .Educarea pacienților cu privire la necesitatea screeningului regulat și acceptarea tratamentului este importantă ,deoarece boala este de regulă asimptomatică până în stadiile tardive.
Investigațiile clinico biochimice profilactice necesare a fi efectuate pentru controlul și profilaxia retinopatiei diabetic este :HbA1c care necesită a fi sub 7%,controlul tensiunii arteriale sub 140/90, colesterolul total sub 4 mmol, LDL sub 2 mmol.
Investigațiile instrumentale:

1.Determinarea acuității vizuale.

2 Oftalmoscopie.

3.Fotografie digital retiniană.

3.Angioflurografie.

4Tomografie în coierență optică.

examenul-fundului-de-ochi

Tratament :

Arsenalul terapeutic constă în:

1.Tratament Lazer Panfotocoagulare pentru tratamentul și prevenirea edemului retinian.

2.Injecții intravitreiene cu Avastin ce reprezintă un tratament anti factor de creștere endothelial.

3.Inhibitorii proteinkinazei C .

4.Vitrectomia.
În ciuda terapiei eficace bazate pe dovezi stiințifice retinopatia diabetică continuă să producă cecitate .Prevalența retinopatiei fiind în creștere în țările bogate și în curs de dezvoltare. Incidența retinopatiei poate fi redusă prin screeningul regulat, depistarea precoce , și managementul medical de calitate instalat la timp.