Riscurile consumului de alcool in timpul sarcinii

În 1973, medicul pediatru francez Paul Lemoine a semnalat pentru prima dată legatura intre malformațiile faciale ale noilor nascuți si faptul că aceștia sunt nascuți din mame alcoolice. Curînd dupa această descoperire, alți cercetatori au confirmat faptul ca expunerea fătului la alcoolismul mamei poate determina un numar mare de anomalii fetale.

riscurile_consumului_de_alcool_1

Riscurile consumului de alcool in timpul sarcinii

Alcoolul, aflat in diferite proporții in vin, bere, sampanie sau coniac, este o substanță toxică ce este tranferată foarte repede, prin intermediul circulației sangvine, din sangele matern spre cel al embrionului. Efectele consumului de alcool sunt cu atat mai grave in primul trimestru de sarcină.

Ținand cont de faptul ca organele fetusului se află în plin proces de formare, acesta este deosebit de vulnerabil. In consecință, gravida trebuie sa renunțe la alcool imediat dupa ce sarcina este confirmată — ceea ce nu inseamnă sa intri in panică daca ai baut o bere sau un pahar de vin cu o seară inainte de a afla ca esti insarcinată! Nu uita ca niciodată nu este prea tarziu sa faci ceea ce este mai bine pentru viitorul bebeluș, așa incît redu la minimum alcoolul — sau, si mai bine, nu mai bea deloc. Micuțul ar putea fi expus unor probleme de intarziere a dezvoltarii mentale si el insuși riscă sa devină alcoolic la maturitate.

Sindromul Alcoolismului Fetal

Această stare, cunoscută astazi ca Sindromul Alcoolismului Fetal (FAS), afectează in SUA, in medie 2 bebelusi din 1000 nou-nascuti vii. Intre 3 si 5 copii din 1000 sunt afectati partial deoarece ei prezinta cateva (dar nu toate) simptome ale acestui sindrom.

Centrul pentru Controlul Malformațiilor Nou-nascutilor estimeaza ca 1 din 10 adulți cu retard mintal are FAS, astfel că știind acest lucru, poate fi prevenit retardul mintal in USA.

Cu ajutorul informației, Sindromul Alcoolismului Fetal poate fi prevenit si in Moldova.. Desigur, este o chestiune de informație, dar mediul internet este tot mai popular deci sunt speranțe ca tinerele mamici vor citi aceste randuri.

Boala este uneori greu de depistat deoarece unii bebeluși nu prezintă aceste trasaturi inca de la nastere. Termenul de Efectele Alcoolismului Fetal (FAE) ii descrie pe copiii si adolescenții supuși mai mult sau mai putin Sindromului Alcoolismului Fetal (FAS).

riscurile_consumului_de_alcool_2

Majoritatea bebelușilor suferind de FAS au o greutate si o dimensiune mica la naștere. De obicei au capul mic (microcefali) iar mulți dintre ei au caracteristici faciale tipice: frunte bombată, ochii afundați in orbite, nasul scurt si «carn», buza de sus uscată si roșie, bărbia inauntru, gura incomplet dezvoltată, deschidere in bolta palatină și/sau urechi deformate.

In plus, copiii cu FAS pot prezenta anomalii ale incheieturilor, curbura a coloanei vertebrale, probleme cu inima si defecte genitale.

Cea mai severa exprimare a FAS-ului este retardul mintal — IQ — ul mediu fiind 65. Copii cotați ca avînd o inteligenta normala dar care sufera de FAS, nu au arătat incă faptul ca au fost expusi la alcoolismul mamei. Asta pana cand vor merge la scoala; probleme ca dificultati de invațare, memorare, lipsa de concentrare, impulsivitate, stari de confuzie vor fi frecvente. Au tendinta de a fi leneși, indolenți, greu de disciplinat si indărătnici cu profesorii si parintii.

Multi dintre acesti copii nefericiti vor creste si vor deveni adolescenți si adulți care nu pot trăi independent datorită problemelor de acomodare, dificultații in luarea deciziilor si imposibilitații de a invăta din propria experiență.

In funcție de obiceiul mamei de a bea, bebelușii afectați pot prezenta simptomele FAS chiar in primele 24 de ore de la naștere. Acestea pot fi sub forma de : tremurături și/sau convulsii, iritabilitate, mușchi «țepeni», spasme la nivelul intregului corp, o frecventă mare a respiratiilor, distensie abdominală și/sau vomă.

riscurile_consumului_de_alcool_3

Care este cantitatea de alcool dăunătoare?

Medicii nu pot spune precis ce cantitate de alcool supune feotus-ul la risc sau in ce stadiu al sarcinii feotusu-l este mai mult afectat. De aceea, toate gravidele, mamele care alaptează sau care femeile intentionează sa aibă un copil, trebuie sa țină cont de aceste avertizări și să renunțe complet la consumul de alcool.

Avort spontan, malformații fizice, retard…

Pînă in prezent, cercetătorii nu au ajuns la nici o concluzie privind la cantitatea de alcool minimă pe care o poate consuma o femeie insărcinată, astfel incat micuțul sa nu fie afectat. Ceea ce se stie, insă, cu precizie, este că riscurile — avort spontan, malformații fizice, retard sau alte afecțiuni ale sistemului nervos — cresc proportional cu aportul de bauturi alcoolice consumate. O femeie insarcinată care consumă deseori alcool riscă să dea nastere unui copil cu handicapuri psihice grave, unele dintre acestea de nerecuperat, dar si de ordin fizic – malformații ale sistemului osos, cap mult mai mic decat in mod normal, afecțiuni cardiace. Dar si consumul ocazional de alcool reprezintă un factor suplimentar de risc in acest sens.

Parintii care banuiesc ca copilul ar putea suferi de FAS, trebuie sa ceară sfatul unui pediatru. Un medic genetician sau un pediatru neurolog va poate consulta copilul si poate stabili in mod clar situația copilului. Insa, tratamentul cel mai bun pentru Sindromul Alcoolismului Fetal este PREVENIREA!

Informațiile obtinute in urma consultului sunt utile pentru a ajuta parintii sa-si creasca copilul, sa-I acorde o educație speciala care să-l facă capabil in a-și mări potențialul.

Efectele alcoolului asupra unui bebeluș nenăscut sunt cunoscute din timpuri străvechi. In Vechiul Testament îngerul o mustra pe mama lui Samson : «Iata, vei concepe si vei naște un băiat; sa nu bei nici vin si nici o altă băutură..» Grecii si romanii sugerează de asemenea că consumul de alcool poate genera probleme grave in dezvoltarea feotus-ului. Incă nu sunt luate in serios avertizările obstreticienilor si pediatrilor, astfel ca incidența FAS a rămas aceeași.

In mod sigur, expunerea fătului la alcool poate determina tot felul de malformații congenitale pînă la probleme care nu se văd pînă la vîrsta școlară.

riscurile_consumului_de_alcool_4

Tragedia acestei maladii este ca ea poate fi prevenita in totalitate

O femeie care se abține de la consumul de alcool inainte de conceperea copilului și de-a lungul întregii perioade a sarcinii nu va avea un copil cu FAS, indiferent de obiceiurile ei din trecut in ceea ce priveste alcoolul.

Din păcate, dacă FAS există, această maladie nu poate fi vindecată complet. O femeie insarcinată care consumă alcool va lăsa copilului sau ca moștenire pe viață o infirmitate mentală și probleme de comportament Alcoolismului Fetal (FAS):

  • Facies caracteristic:microcefalie (dimensiuni reduse ale capului), ochii afundați in orbite, nasul scurt si carn, buza de sus uscată si rosie, fruntea bombată, gura dezvoltată incomplet, deschidere in bolta palatină, urechi deformate
  • Tulburari neurologice:retard mental sever (IQ pana la 65), iritabilitate, tulburari comportamentale , hipotonie, hipoacuzie senzoriala,stari confuzionale, deficit de memorare, dificultati de invatare, lipsa de concentrare, impulsivitate. Au tendinta de a fi lenesi, indolenti, greu de disciplinat.
  • Tulburări auditive: intîrzierea mielinizării neuronilor din nervul auditiv,otite seroase frecvente (datorita anomaliilor trompei lui Eustachio). Tulburările de auz vor determina ulterior dificultăți in achiziția limbajului, cu dificultăți de ințelegere și exprimare.
  • Greutate mică la nastere
  • Deformări osoase: cutie toracică deformată,coloana vertebrală deformata si dislocari de sold ,articulatii prea putin mobile
  • Organe interne malformate Afecțiuni cardiac

Medic obstetrician-ginecolog Cristina Ipati