Săptămîna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin 25-31 ianuarie
Cancerul de col uterin este al 2-lea cancer ca frecvență la femei, după cancerul mamar. Statisticile oficilale estimează că la nivel mondial cancerul cervical ia o viața la fiecare 2 miunute, în Europa la fiecare 18 minute și boala provoacă anual aproximativ 275.000 decese . Pe plan mondial cancerul de col uterin se depistează aproximativ la 600 000 femei. Conform datelor bibliografice România și Republica Moldova sunt plasate pe primul loc dintre țările Europei Centrale și de Sud-Est. În RM incidența cancerului cervical în 2013 se estima la 16,8% cu o mortalitate de 8,9%.
Etiologic 99,7% de cazuri de cancer cervical sunt provocate de HPV (virusul papilomei umane), descoperit și descris de către Harald Hausen, pentru care în 2008 s-a decernat premiul Nobel. Există peste 100 tipuri HPV, dintre ele cele mai cancerigene sunt 16 și 18 responsabile de 70% cazuri de cancer cervical la nivel global. Cea mai frecventa cale de infectare este cea sexuală. Unele tulpini virale habitează în celulele colului uterin și declansază modificări intra-celulare ce conduc ulterior la apariția cancerului cervical dupa 2-15 ani distanță de la infectare.
Cancerul de col reprezintă o dramă a femeilor tinere aflate în plină activitate și este extrem de înșelătoare deoarece primele simptome apar în stadii avansate a bolii.
Soluțiile optime pentru aceasta maladie rămîn controlul medical periodic cu examinarea în valve a colului uterin, screeningul prin PAP test și vaccinarea anti-HPV.
PAP testul reprezintă colectarea cu ajutorul unei periuțe a celulelor de la nivelul exocolului și canalul cervical, o procedură absolut indoloră cu respectarea anumitor cerințe și citirea ulterioară a rezultatelor. Programele eficiente de screening pot preveni până la 80% cazuri de cancer cervical.
Modalitatea de prelevare PAP testului
Cancerul cervical decurge silențios are nevoie de mai mulți ani pentru a se dezvolta și trece printr-o serie de stadii precanceroase, înainte de a deveni cancer invaziv. Anume depistarea la timp a stărilor precanceroase (displaziile) și tratamentul lor previn dezvoltarea cancerului cervical.
Colului uterin – de la normă la patologie
Diagnosticul complet al patologiei colului uterin include examenul citilogic, colposcopic și histologic.
Colposcopia reprezintă examinarea colului uterin cu ajutorul microscopului efectuarea anumitor probe și descrierea anumitor manifestări ce apar ulterior.
Examen colposcopic – semene minore de afectare
Examen colposcopic – semene majore de afectare
Tratamentul patologiei precanceroase a colului include ablația sau excizia colului uterin în dependență de gradul de afectare conform ghidurilor și recomendărilor internaționale cu o dispensarizare ulterioară.
Cancerul de col continuă sa facă ravagii în rîndul femeilor și obiectivele noastre sunt contribuția la creșterea speranței la viață, calitatea ei și metodele eficiente de prevenire.
În scopul conștiientizării acestei probleme de sănătate venim cu un îndemn către populatia femenină de a nu neglija controlul ginecologic profilactic. Colul uterin este un organ care se “vede” -depistarea si tratarea la timp a stărilor precanceroase previne cancerul cervical.
Prin activitățile derulate dorim să încurajăm femeile să utilizeze metodele de prevenire a cancerului cervical – screeningul și vaccinarea.
În cadrul Spitalului Clinic Minicipal nr.1, Secția Consultativă funcționează un cabinet al Patologiei Colului Uterin unde veți primi o abordare completă a problemei de la diagnostic (PAP test, colposcopie, biopsie) pînă la tratament (ablație, excizie).
Stimate doamne, comunitatea medicală ginecologică autohtona vine cu un îndemn la conștientizarea problemei și vigilență sporită. Mergeti cel putin o data pe an la medic pentru un consult de specialitate chiar daca nu prezentati semne de boală.
Pentru informatii si programari puteti apela Sectia Consultativă a Spitalului clinic municipal Nr. 1, tel.022 80 95 60