Ce este tuberculoza?
Tuberculoza este o boală infecţioasă provocată de bacteria Mycobacterium tuberculosis, numită şi bacilul Koch. Forma cea mai frecventă de tuberculoză atacă plamânii (tuberculoza pulmonară), unde bacteriile distrug ţesuturile şi creează cavităţi. In tuberculoza extrapulmonară, bacteriile atacă alte regiuni ale corpului – oase, rinichii, ganglionii limfatici, meningele şi sistemul nervos central. Există şi tuberculoză diseminată, în care bacteriile se răspîndesc prin sistemul sangvin şi atacă întreg organismul.
Istoric
Faptul că tuberculoza este una dintre cele mai vechi boli ce au afectat umanitatea, a fost demonstrat prin identificarea tuberculozei vertebrale la mumiile egiptene. Grecii denumeau această boală phthisis („consumare”), subliniând aspectul dramatic de emaciere generală, asociat cazurilor cronice netratate. În timpul revoluţiei industriale şi în perioada de urbanizare corespunzătoare din secolele al şaptesprezecelea şi al optsprezecelea, tuberculoza a devenit o problemă de proporţii epidemice în Europa, cauzând cel puţin 20% din totalul deceselor din Anglia şi Ţara Galilor în 1650. Pe Coasta de Est a Statelor Unite, rata mortalităţii anuale prin tuberculoză la începutul secolului al nouăsprezecelea a fost de 400 la 100.000 locuitori. Etiologia infecţioasă a tuberculozei a fost controversată pînă la descoperirea bacilului tuberculozei, de către Robert Koch, în 1882. îmbunataţirea condiţiilor socio-economice şi izolarea pacienţilor contagioşi în sanatorii a avut un impact favorabil asupra epidemiologiei tuberculozei în prima jumătate a secolului al douazecilea. Rata mortalităţii în Europa şi Statele Unite a inceput să scadă cu cateva decenii înainte de introducerea medicamentelor antituberculoase, la mijlocul secolului.După o scădere constantă a incidenţei în ţările dezvoltate, care a continuat pînă în anii 80, în prezent se constată o reemergenta a bolii, în special la persoanele fără adăpost, la utilizatorii de droguri intravenoase şi la pacientii infectati cu HIV. In prezent, există 8 milioane de cazuri de tuberculoza simptomatică, iar 3 milioane de decese se inregistrează în fiecare an. Astfel, TBC este a doua cauză infecţioasă de deces din lume, doar SIDA facând mai multe victime. Se estimează că o treime din populatia lumii este infectată cu bacilul Koch, iar la cca 5 – 10% dintre acestia infectia latentă progresează într-o formă de boală activă.
Creşterea incidenţei tuberculozei pe plan mondial se datorează unei serii de factori: sporirea numărului de imigranţi din ţări în care tuberculoza este endemică, epidemia de sida, apariţia unor tulpini bacteriene rezistente la tuberculostatice.
Tulpini rezistente la unele medicamente antituberculoase au fost identificate în toate ţările studiate de OMS. O formă deosebit de periculoasa de TBC este tuberculoza chimiorezistentă sau MDRTB (in engleză, multidrug-resistant tuberculosis).
In ţările dezvoltate, incidenţa tuberculozei este mai mare în rândul vârstnicilor; în timp ce în ţările cu nivel economic scăzut, boala este mai frecventă în rândul tinerilor. Vârstnicii sunt mai vulnerabili la TBC datorită reactivării infecţiei latente, pe măsura slăbirii sistemului imunitar, odată cu inaintarea în varstă.
Cum se transmite tuberculoza?
Sursa de bacili este omul bolnav de tuberculoză pulmonară, care încă nu a inceput tratamentul. El tuşeşte şi aruncă în atmosfera bacili vii, care vor fi inhalati de cei din jur. Cei mai afectati sunt co-locatarii bolnavului: familia, mai ales copiii, care sunt expuşi mult timp la aerul infectat cu bacili. Pot fi afectaţi şi colegii de muncă sau prietenii apropiaţi. Calea de transmitere este, deci, aeriană (nu prin mancare, haine sau maini murdare). Cei din jur inhalează bacilii şi se infectează, fără să se îmbolnavească. în plămanii lor, bacilii sunt înconjurati de o „barieră” de apărare care îi împiedică să se dezvolte. Infecţia cu bacili nu inseamnă, deci, neaparat îmbolnăvire de tuberculoză. Este însă posibil ca după un timp (luni sau ani de zile) „bariera” de apărare să dispară, cand organismul este slăbit în diverse situatii: hrana insuficientă, prea multă oboseală, stress, alcoolism, cure de slăbire, alte boli cum ar fi diabetul, tratamente care scad imunitatea (cortizon) sau infectia HIV. Atunci bacilul se trezeşte, începe să se înmultească şi produce în plămâni tuberculoza propriu-zisă. Astfel se reia ciclul, noul bolnav fiind sursa de infecţie pentru cei din jur.
Tuberculoza este ca o „bombă cu efect întârziat”, intervalul între infecţie şi îmbolnăvire fiind imposibil de precizat.
Copiii se pot îmbolnăvi direct, fără un astfel de interval, prin contaminare de la părintii sau bunicii lor bolnavi (ei fac tuberculoză primară).
Care sunt factorii de risc?
Orice persoană poate fi infectată cu tuberculoză, indiferent de statutul social şi situatia materială. Riscului ridicat de transmitere a infectiei sunt expuse:
- persoanele care se află în contact permanent cu bolnavii de tuberculoză pulmonară contagioasă;
- persoanele cu imunitate scazută, cauzată de subnutritie şi conditii nefavorabile de viată, afectiuni cronice;
- persoanele infectate cu HIV;
- fumătorii activi;
- persoanele care consumă alcool şi/sau droguri;
- copiii nevaccinaţi contra tuberculozei.
Cum se manifestă?
Simptomele tuberculozei pulmonare apar treptat şi se desfăsoară pe o perioadă de câteva săptămâni sau luni. Pot exista câteva simptome uşoare fără ca pacientul să banuiască prezenta infecţiei.
- tuse însoţită de mucus gros, câteodata cu sânge (spută) pe o durată de aproximativ doua săptămâni
- bătăi rapide ale inimii (tahicardie)
- gât marit de volum (afectarea ganglionilor limfatici din această regiune)
- febră, frisoane şi transpiraţii în timpul somnului
- oboseală şi slăbirea fortei fizice
- pierderea poftei de mâncare şi pierdere în greutate fără motive explicabile
- scăderi ale amplitudinii respiraţiei, dureri în piept.
Care sunt complicaţiile?
Fără tratament, forma activă a tuberculozei poate produce complicaţii serioase, cum ar fi:
- cavităţi sau buzunare în parenchimul pulmonar. Aceste zone bolnave ale plămânului, pot cauza sângerări şi pot cauza suprainfecţii cu alte tipuri de bacterii şi formarea de abcese (cavităţi pline cu puroi)
- un orificiu care se formeaza între căile aeriene apropiate (fistula bronho-pleurală)
- dificultăţi în respiraţie din cauza căilor aeriene blocate
Evoluţia tuberculozei
Fără tratament, tuberculoza nu se vindeca! Nu trebuie uitat ca pîna în era antibiotica diagnosticul de ftizie era sinonim cu moartea! Cavităţile din plămâni se măresc şi se extind, bolnavul slăbeste, cade la pat şi în cele din urmă moare prin insuficienţă respiratorie sau o hemoptizie masivă.
Tratată, tuberculoza este una din cele mai vindecabile boli infectioase. Tratamentul este foarte eficient în a omori microbii şi a permite vindecarea plămânilor. Cu cât tratamentul este început mai repede, cu atât boala se vindecă cu mai puţine sechele.
Medic internist
Aleona Camînina-Tîrziu