Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului – „Cancerul poate fi prevenit»

lupta_impotriva_cancerului_1În fiecare an, la data de 4 februarie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) sprijină, Uniunea Internaţională de Luptă Împotriva Cancerului în eforturile sale de a uşura povara globală a bolilor canceroase.

Ce este cancerul? Denumirea generica de cancer acoperă o multitudine de afecţiuni caracterizate prin creşterea şi diferenţierea necontrolata a celulelor. În întreaga lume, cancerul rămâne a fi una din principalele cauze de deces a omului. Se estimează că anual pe glob sunt diagnosticaţi cu cancer mai mult de 12 milioane de oameni, iar aproximativ 7,6 milioane din ei decedează de această maladie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a elaborat o serie de şase module care oferă sfaturi practice pentru managerii de programe şi factorii de decizie cu privire la planificarea şi implementarea unor măsuri eficiente de control al cancerului, în special în ţările cu venituri mici şi mijlocii. Ghidul OMS este un răspuns la rezoluţia Adunării Generale privind prevenirea şi combaterea cancerului (WHA58.22), adoptată în mai 2005. Acest document invită statele membre să-şi intensifice lupta împotriva cancerului prin dezvoltarea şi consolidarea programelor de control al cancerului. Bolile canceroase sunt o importantă cauză de deces în întreaga lume. OMS estimează că în lipsa unei intervenţii hotărâte, 84 milioane de oameni vor muri de cancer între 2005 şi 2015 (OMS 03.02.2010).

Acest eveniment militează pentru conştientizarea cancerului în rândul populaţiei şi pentru accesul egal al tuturor pacienţilor la cele mai noi terapii împotriva cancerului. Marcarea Zilei Mondiale de Prevenire a Cancerului urmăreşte sa atragă atenţia populaţiei asupra acestei grave probleme de sănătate. În toată lumea, în această zi sunt desfăşurate acţiuni de informare a populaţiei despre maladiile canceroase, metodele de profilaxie şi combatere.

Ziua mondială de combatere a cancerului este susţinută de Uniunea Internaţională de Combatere a Cancerului (UICC) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în colaborare cu alte agenţii ONU şi parteneri internaţionali vor colabora în prevenirea şi controlul cancerului având drept obiective consolidarea angajamentului politic pentru prevenirea şi combaterea cancerului; colectarea şi diseminarea de noi cunoştinţe în domeniu; elaborarea standardelor şi instrumentelor de gestionare, planificare şi desfăşurare a activităţilor în prevenirea, depistarea precoce, tratament şi îngrijire a cancerului; promovarea şi dezvoltarea reţelelor extinse de parteneri în lupta împotriva cancerului la nivel mondial, regional şi naţional; consolidarea sistemelor de sănătate la nivel naţional şi local; acordarea sprijinului tehnic pentru transferul rapid şi eficient în tarile în curs de dezvoltare a activităţilor, în concordanţă cu cele mai bune practici.

lupta_impotriva_cancerului_2

În lume, cele mai frecvente tipuri de cancer sunt: cancerul de plămâni, de stomac, ficat, colon, de esofag şi prostată (la bărbaţi) şi cancerul de sân, plămâni, stomac, colon şi de col uterin (la femei). În Republica Moldova datele statistice privind mortalitatea şi morbiditatea prin cancer sunt în permanentă creştere. În structura morbidităţii prin tumori maligne, după localizări, în anul 2008 pe primul loc se află cancerul colo-rectal cu 947 cazuri (ce constituie 12,2%, comparativ cu 12.0% in anul 2007), pe locul doi — cancerul glandei mamare cu 818 cazuri (10,9%, faţă de 11,8% în anul 2007), pe locul trei — cancerul pulmonar cu 808 cazuri (10,8%, comparativ cu 11,4% în anul 2007). Pe locurile IV şi V se află cancerul de piele şi hemoblastozele, cu 781 şi, respectiv, 486 cazuri. Numai în anul 2009 în ţară au fost luaţi la evidenţă 8043 bolnavi primari de cancer. Este în creştere şi indicele prevalenţei morbidităţii prin cancer, ce a constituit 1202,9 la 100 mii populaţie (42946 persoane). Indicele mortalităţii prin maladii oncologice a constituit 158,7 la 100 mii populaţie (5658 decese).

Indicele morbidităţii prin tumori maligne în anul 2008 a constituit 212,8 la 100 mii locuitori (anul 2007 – 209,7).

Deşi se descoperă mereu noi tratamente ce au la baza mecanisme de acţiune inovatoare, necesităţile medicale în acest domeniu rămân în continuare imense. Tendinţele noi în tratamentul cancerului urmează modelul medicamentelor antivirale şi antibiotice, în care terapia combinată, împotriva unor ţinte foarte precise, poate îmbunătăţi rezultatul terapeutic.

lupta_impotriva_cancerului_3

Prevenirea îmbolnăvirilor prin tumorile maligne constituie una din sarcinile principale în domeniul sănătăţii publice. Datele cercetărilor ştiinţifice arată că majoritatea afecţiunilor prin cancer pot fi prevenite, prin evitarea principalilor factori de risc:

  • consumul tutunului — anual duce la decesul a 1,8 mln de oameni;
  • supraponderabilitatea, obezitatea sau inactivitatea fizică — duc la decesul a 270.000 de persoane anual;
  • consumul excesiv de alcool — provoacă 351.000 decese de cancer pe an;
  • infecţiile cu transmitere sexuală cauzate de papiloma virusul uman (HPV) — se fac responsabile pentru 235.000 de decese de cancer pe an;
  • expunerea la substanţe cancerigene la locul de muncă — conduc la moartea a cel puţin 152.000 de persoane pe an.

Tema din acest an — «Şi cancerul poate fi prevenit» — se concentrează pe măsuri simple de prevenire a cancerului, cum ar fi: renunţarea la fumat, adoptarea unui regim alimentar sănătos, un regim de activitate fizică regulată, limitarea consumului de alcool, protecţia împotriva infecţiilor cauzatoare de cancer.

Medic obstetrician-ginecolog
categoria II
Viorelia Grosu